ecopress
Παρελθόν θα αποτελούν από το 2030 το πετρέλαιο θέρμανσης και από το 2050 οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες καθώς οι ενεργειακές ανάγκες των κτιρίων (λιγότερες λόγω... ΥΠΕΝ: αντίστροφη μέτρηση για πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες!

Παρελθόν θα αποτελούν από το 2030 το πετρέλαιο θέρμανσης και από το 2050 οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες καθώς οι ενεργειακές ανάγκες των κτιρίων (λιγότερες λόγω της εφαρμογής των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια) θα καλύπτονται από νέες πηγές με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με την «Έκθεση μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την κινητοποίηση επενδύσεων για την ανακαίνιση και μετατροπή του εθνικού κτιριακού αποθέματος» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Δεκεμβρίου 2020), από το 2030 η χρήση του πετρελαίου θέρμανσης προβλέπεται να μειωθεί κατά 90 % και θα υποκατασταθεί από το φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ηλεκτρισμό. Ήδη από το 2015 παρατηρείται ραγδαία μεταβολή του ενεργειακού μείγματος στα κτίρια η οποία αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια με την υλοποίηση των προγραμμάτων τύπου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Πέρα από την υποκατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης η έκθεση προβλέπει σημαντική μείωση της χρήσης βιομάζας ως το 2030, με ιδιαίτερα οφέλη για την ποιότητα του αέρα και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ενώ για το 2050 τα σενάρια προβλέπουν οριστική εξάλειψη της χρήσης πετρελαίου στον οικιακό τομέα αλλά και υποκατάσταση του φυσικού αερίου από συνθετικό μεθάνιο και υδρογόνο που έχει μηδενικές εκπομπές, δεδομένου ότι η παραγωγή του έχει πραγματοποιηθεί με χρήση ηλεκτρισμού μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος.

Πέρα από τη θέρμανση προβλέπεται ότι μετά το 2030, οι αντλίες θερμότητας θα εξυπηρετούν και τις ανάγκες ψύξης των χώρων σε συνδυασμό με τις χαμηλότερης απόδοσης μονάδες κλιματισμού. Ομοίως, οι ανάγκες για ζεστό νερό χρήσης δεν θα καλύπτονται από ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες λόγω της χαμηλής τους απόδοσης, αλλά από σταδιακά αυξανόμενη χρήση ΑΠΕ μέσω ηλιακών θερμοσίφωνων.

Το κύριο χαρακτηριστικό της αλλαγής του ενεργειακού συστήματος τόσο το 2030 όσο και το 2050 είναι ο εξηλεκτρισμός, παράλληλα πάντα με την απανθρακοποίηση της παραγωγής του.

Όπως αναλύεται στην έκθεση, η μετάβαση αυτή στον κτιριακό τομέα οφείλεται στη μεγαλύτερη διείσδυση ηλεκτρικών οικιακών συσκευών στα νοικοκυριά (λευκέςσυσκευές, Η/Υ κ.α.) αλλά και στη μεγάλη χρήση αντλιών θερμότητας. Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 θα αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με το 2015, παρά τη μείωση της συνολικής ζήτησης, καλύπτοντας το 47% του συνόλου, ενώ το 2050 αντίστοιχα η διείσδυση της ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει μέχρι και 81%, καθώς αυξάνεται σημαντικά η χρήση των αντλιών θερμότητας λόγω του μεγάλου βαθμού απόδοσής τους για την κάλυψη αναγκών θέρμανσης και ψύξης, αλλά και της ανακαίνισης του κελύφους που επιτρέπει τη βέλτιστηχρήση του συστήματος αντλίας.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας