ecopress
Στην αποκάλυψη πως τα 800 εκατ. από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ τα οφείλουν 60.000 άνθρωποι που δεν είναι φτωχοί, προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής... ΥΠΕΝ: Από 60.000 πλούσιους 800 εκατ. ευρώ οφειλές στη ΔΕΗ

Στην αποκάλυψη πως τα 800 εκατ. από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ τα οφείλουν 60.000 άνθρωποι που δεν είναι φτωχοί, προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, με δηλώσεις στον Σκάι.

Σχετικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Η σημερινή διοίκηση ζητάει εδώ και μήνες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το πράγμα είναι αρκετά μπερδεμένο. Διότι έχουμε μία πονεμένη κοινωνία που δεν αντέχει συνεχείς επιβαρύνσεις. Από την άλλη, έτσι όπως είναι η αγορά, η μία θεωρία λέει στήριξε τη ΔΕΗ με αύξηση τιμολογίων και η άλλη θεωρία λέει ότι με τις αυξήσεις θα χάσεις πελάτες και ό,τι κερδίσεις από τη μια, θα το χάσεις από την άλλη».

Παράλληλα, σημείωσε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ έχασε το 90% της αξίας της στο χρηματιστήριο, εξαιτίας κυρίως της εγκατάλειψης του μοντέλου της μικρής ΔΕΗ και της υιοθέτησης μέτρων που επέβαλαν στην επιχείρηση να περιορίσει το μερίδιο αγοράς της στο 50% με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα, συμπληρώνοντας πως «πρόκειται για μια τραγελαφική ρύθμιση, η οποία προφανώς δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο και για την οποία θα πρέπει να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ για πολλά πολλά χρόνια».

Ο ΥΠΕΝ δήλωσε ότι μετά τις εκλογές ευρωεκλογές η μετοχή της ΔΕΗ ανέβηκε πάνω από 60%, σημειώνοντας πως «ο Μητσοτάκης θέλει να εφαρμόσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη ΔΕΗ και επειδή υπάρχουν θετικές προσδοκίες υπάρχει και ανάκαμψη της μετοχής».

Εν συνεχεία, άσκησε κριτική στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ λέγοντας ότι «η ΔΕΗ παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και το πουλάει μετά στους ανταγωνιστές της- στα περιβόητα συμφέροντα, τα οποία υποτίθεται ότι πολεμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ- σε τιμή χαμηλότερη του κόστους παραγωγής».

Κλείνοντας, δήλωσε ότι δεν υπήρξε καινούργιο business plan και η ΔΕΗ δεν έχει επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ υποτίθεται ότι πάμε προς τα εκεί και υπενθύμισε ότι ο ορκωτός ελεγκτής είπε ότι η ΔΕΗ είναι στα όρια της βιωσιμότητας και θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ολόκληρη η συνέντευξη ΥΠΕΝ κ. Κωστή Χατζηδάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο κ. Άρη Πορτοσάλτε έχει ως εξής:

Α.Π.: Κύριε Κωστή Χατζηδάκη καλημέρα σας.

Κ.Χ.: Καλημέρα κ. Πορτοσάλτε, καλημέρα.

Α.Π.: Σας εύχομαι ξανά σιδηροκέφαλος, καλή δύναμη και καλή προσπάθεια σε αυτό που έχετε ξεκινήσει με την ΔΕΗ διότι στο τέλος θα μας τρελάνουν κιόλας. Θα μπορούσαμε πριν αρχίσουμε τη συζήτησή μας κ. Χατζηδάκη να ακούσουμε τον κ. Γιώργο Ανδριώτη. Είναι ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, ο οποίος μας παρουσίασε- στο κοινό δηλαδή, στους πολίτες- της εξής εικόνα για την επιχείρηση. Παρακαλώ…

ΔΗΛΩΣΗ Γ. Ανδριώτη

Ούτε βρίσκεται στο χείλος τους γκρεμού, ούτε αποτελεί συστημικό κίνδυνο. Το 2018 μείωσε το καθαρό χρέος της κατά 212 εκατ. Συνολικά από το ‘15 το μείωσε περισσότερο από 1 δισ. Επένδυσε περίπου 750 εκατ. το ‘18…

Α.Π.: κτλ. κ. Χατζηδάκη. Τώρα που είναι η πραγματικότητα;

Κ.Χ.: Κοιτάξτε δεν θα θέλω να κάνω κανένα σχόλιο, διότι η θέση μου είναι λεπτή και θεσμικά, για την συγκεκριμένη δήλωση (σ.σ. του Γ. Ανδριώτη, αντιπρ. ΔΕΗ). Θέλω να πω δυο-τρία πολύ απλά πράγματα για τον κάθε ακροατή που μας ακούει και τον πιο φανατικό οπαδό του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτον, επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ έχασε το 90% της αξίας της στο χρηματιστήριο. Αυτό συνέβη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, ο βασικότερος των οποίων είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε το μοντέλο της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή θα έφευγε το ⅓τηςεπιχείρησης- είχεσυμφωνηθείμετηνκυβέρνησηΣαμαρά- καιθαπήγαινεστονιδιωτικότομέακαιηΔΕΗθαέβαζεταλεφτάστοταμείοτηςκαιθαμπορούσενααντιμετωπίσειτοπρόβλημαρευστότηταςπουείχεκαιταυτοχρόνωςναχρηματοδοτήσεικαιτιςεπενδύσεις της. Φύγαμε όμως από αυτό και πήγαμε σε ένα μοντέλο όπου η ΔΕΗ δεν θα έχανε μόνο το ⅓- πουήταντομοντέλοτης«μικρήςΔΕΗ», βάζονταςκαιλεφτάστοταμείο-, αλλάθαέπεφτεκαιπέφτειαπότο 90% στο 50% τηςαγοράς, μεμηδενικόοικονομικόαντάλλαγμα. Πρόκειται για μια τραγελαφική ρύθμιση, η οποία προφανώς δεν έχει παγκόσμιο προηγούμενο και για την οποία θα πρέπει να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ για πολλά πολλά χρόνια.

Η ΔΕΗ από τότε δουλεύει για να χάσει πελάτες έναντι μηδενικού ανταλλάγματος. Όχι μόνο έναντι μηδενικού ανταλλάγματος, αλλά και ζημιούμενη κάθε μέρα. Πώς; Γίνονται τα περιβόητα ΝΟΜΕ. Τι είναι τα ΝΟΜΕ; Τα ΝΟΜΕ είναι κάποιες δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΔΕΗ παράγει ηλεκτρικό ρεύμα και το πουλάει μετά στους ανταγωνιστές της- στα περιβόητα συμφέροντα, τα οποία υποτίθεται ότι πολεμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ- σε τιμή χαμηλότερη του κόστους παραγωγής. Δηλαδή μπαίνει μέσα κανονικά και με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Α.Π.: Επιτέλους ακούγεται αυτό. Γι’ αυτό και τον είχαν Θεό τον Τσίπρα.

Κ.Χ.: Πιθανότατα. Άρα αυτό το μοντέλο ότι πάμε από το 90% στο 50% δεν είναι απλώς ένα τρελό μοντέλο, είναι ένα μοντέλο το οποίο ζημιώνει τη ΔΕΗ και ευνοεί τους ανταγωνιστές της κανονικά. Διότι όταν μου στοιχίζει 100 και το πουλάω 80… τι είναι αυτό το πράγμα;

Α.Π.:Και με θρασύτητα κιόλας ευνοεί τους ανταγωνιστές, πριν από δύο μέρες προέτρεψα την κυβέρνηση- και χαίρομαι πάρα πολύ για τη συζήτησή μας τώρα κ. Χατζηδάκη- να κάνει λεπτομερή ανακοίνωση δεδομένων έτσι ώστε μην βρεθείτε απολογούμενοι στο τέλος.

Κ.Χ.: Θα τα πούμε και στις προγραμματικές δηλώσεις. Σας έχω μιλήσει ήδη για την τιμή της μετοχής, που κατρακύλησε, που έχει καταρρεύσει. Σας έχω μιλήσει για τα περιβόητα ΝΟΜΕ, τις δημοπρασίες από τις οποίες κερδίζουν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, τα μεγάλα συμφέροντα.

Απόεκει και πέρα υπάρχουν και μια σειρά από άλλοι λόγοι: ότι δεν υπήρξε καινούργιο businessplan της ΔΕΗ, ότι η ΔΕΗ δεν έχει επενδύσεις στις ΑΠΕ. Διότι πώς να επενδύσει από την ώρα που αποφάσισε να εγκαταλείψει το μοντέλο της «μικρής ΔΕΗ» και να μην έχει χρήματά στα ταμεία της. Η ΔΕΗ έχει ένα ελάχιστο ποσοστό στις ΑΠΕ σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, δηλαδή τίποτα. Αν δεν απατώμαι έχει 250MW, ένα ποσοστό που είναι κάτω και από το 5% της συνολικής αγορά των ΑΠΕ. Καταλαβαίνετε, τρελά πράγματα, ενώ υποτίθεται ότι πάμε προς τα κει.

Α.Π.:Φαντάζομαι συν το κάλεσμα του κ. Σκουρλέτη λογαριασμοί έως 1.000 ευρώ να μην πληρώνονται.

Κ.Χ.: Και αυτό δεν έχει αντιμετωπιστεί. Όταν ξέρουμε ότι περίπου 800 εκατ. από αυτά τα λεφτά που οφείλονται, τα οφείλουν 60.000, που δεν είναι φτωχοί άνθρωποι, είναι πλούσιοι.

Α.Π.: Αυτούς θα πληρώσουμε εμείς τώρα με την αύξηση των τιμολογίων κ. Χατζηδάκη;

Κ.Χ.: Αφήστε κ. Πορτοσάλτε να σας τα πω για να καταλάβει ο κόσμος σε ποια κατάσταση είμαστε. Λοιπόν, είπαμε και για τα καθυστερούμενα, είπαμε και για τη μετοχή, είπαμε για τις δημοπρασίες από τις οποίες κερδίζουν τα συμφέροντα και τώρα φτάσαμε πριν από πέντε έξι μήνες, όταν βγήκε ο ορκωτός ελεγκτής, που διόρισε η ΔΕΗ.  Διότι έχει υποχρέωση να διορίζει, ως εισηγμένη εταιρεία, έναν ορκωτό ελεγκτή που να βγαίνει και να λέει στην κεφαλαιαγορά ποια είναι η κατάστασή της.

Διόρισε, λοιπόν, ορκωτό ελεγκτή μια μεγάλη εταιρεία, την Ernst&Young, η οποία επί ΣΥΡΙΖΑ βγήκε και είπε ότι η ΔΕΗ είναι στα όρια της βιωσιμότητας και ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Μας είπε δηλαδή με άλλα λόγια ότι είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Επομένως, τι συζητάμε; Το λέω αυτό γιατί βγαίνουν διάφοροι κύριοι και κυρίες από τον ΣΥΡΙΖΑ και λένε ότι τα εφηύρε η ΝΔ. Τα εφηύρε ο Μητσοτάκης. Τα εφηύρε ο Χατζηδάκης. Με συγχωρείτε, μα τους τα έχουν πει στα μούτρα τους, το ξέρει όλος ο κόσμος

Α.Π.:Και από δίπλα έρχονται και κάποιο άνθρωποι της αγοράς- μου γράφουν δηλαδή με τα e-mail τους οι άνθρωποι- και μου λένε- είχα μάλιστα και προσφάτως διάβασα μία επιστολή προχθές από το Λονδίνο- λέει μα δεν πρέπει ο υπουργός να εκθέτει έτσι μια εισηγμένη εταιρεία γιατί δυσχεραίνει τα πράγματα. Τα δυσχεραίνετε ή όχι; 

Κ.Χ.: Πρώτον, ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και η ΔΕΗ- δηλαδή οι άνθρωποι που σχετίζονται με τη ΔΕΗ- όχι κρυφό καμάρι αλλά φανερό πόνο.Διότι όλοι βλέπουν με αγωνία την εξέλιξη.Αλλά προσέξτε τώρα κ. Πορτοσάλτε για να καταλάβετε πόσο αλλού είναι η συζήτηση καμιά φορά στον τόπο μας. Όλοι αυτοί τώρα που λένε ο Χατζηδάκης μιλάει για τη ΔΕΗ και την υπονομεύει, τόσο καιρό που κατέρρεε η μετοχή της ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ και πήγαινε παρακάτω, παρακάτω,παρακάτω, παρακάτω και έφτασε στο πάτωμα, κουβέντα δεν άκουσα να λένε.  Μιλούσα εγώ.Μιλούσε ο Κώστας Σκρέκας στη Βουλή.Μιλούσε ο Κυριάκος. Μιλούσαμε μερικοί, τα λέγαμε μη ακουόμενοι και το πράγμα προχωρούσε. Τώρα που θυμήθηκαν να μου επιτεθούν ξέχασαν μια πολύ βασική λεπτομέρεια, που είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Προσέξτε να καταλάβετε πόσο αλλού είναι η συζήτηση. Έπεσε η μετοχή επί ΣΥΡΙΖΑ και έφτασε πριν από τις Ευρωεκλογές να είναι 1,3 ευρώ. Ξέρετε πού είναι σήμερα κ. Πορτοσάλτε με εμένα τον κακό, που μιλάω εναντίον της ΔΕΗ και την υπονομεύω; Ξέρετε πόσο είναι; 2,1 ευρώ! Έχει ανέβει από τις Ευρωεκλογές μέχρι και σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ πάνω από 60%. Γιατί έχει ανέβει; Γιατί ξέρει ο κόσμος. Ξέρουν οι αγορές.Ξέρουν όλοι που ασχολούνται με αυτά ότι ο Μητσοτάκης θέλει να εφαρμόσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σχέδιο για τη ΔΕΗ και επειδή υπάρχουν θετικές προσδοκίες υπάρχει και ανάκαμψη της μετοχής. Επομένως όλοι αυτοί που σας παίρνουν τηλέφωνο και σας λένε, πριν σας πούνε ας κοιτάξουν και τα στοιχεία και μετά να μιλάνε. Συγγνώμη που μιλάω έτσι, αλλά υπάρχουν και κάποια όρια στην υπομονή μου. Ξέρετε ότι έχω μεγάλη υπομονή, αλλά κάποια στιγμή τελειώνει και η υπομονή μου. 

Α.Π.:Κύριε Χατζηδάκη αυτά που μας λέτε τώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά τα γνωρίζει;

Κ.Χ.: Μα δημόσια είναι, όλα αυτά είναι δημόσια.

Α.Π.:Έχει γίνει συζήτηση; Έχει προκαλέσει συζήτηση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς; Γιατί ένα μέρος του ακροατηρίου θέτει αυτό το θέμα. Επειδή είναι εισηγμένη η ΔΕΗ

Κ.Χ.: Εμείς είχαμε θέσει το θέμα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πέρυσι την είχαμε επισκεφτεί διότι είχαν υπάρξει κάποια ειδικότερα θέματα- τώρα μην μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες- πριν από αρκετούς μήνες είχαμε, μαζί με τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Σκρέκα, πάει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.Είχαμε μιλήσει για τα θέματα της ΔΕΗ, αλλά στη συνέχεια έτσι κι αλλιώς όλα αυτά ήρθαν στην επιφάνεια με την έκθεση της Ernst&Young. Αυτά είναι δημόσια. Τέτοιες εκθέσεις βγαίνουν τακτικά. Δηλαδή τώρα στο τέλος Σεπτεμβρίου θα δημοσιευτεί η επόμενη έκθεση αποτύπωσης της οικονομικής κατάστασης. Άρα δεν έχει σημασία τι λέει ο Πορτοσάλτε, ο Χατζηδάκης, ο Σκουρλέτης, ο Τσίπρας και το ΚΚΕ. Σημασία έχει τι λένε τα επίσημα στοιχεία. Ένα και ένα κάνει δύο.

Α.Π.: Θα τεθεί προ των ευθυνών της η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ;

Κ.Χ.: Έχει παραιτηθεί, έχει παραιτηθεί.

Α.Π.: Συζητάτε το ενδεχόμενο αύξησης στην τιμή του ρεύματος;

Κ.Χ.: Θα μιλήσουμε στις προγραμματικές δηλώσεις. Όπως εξήγησα και άλλη φορά,η σημερινή διοίκηση ζητάει εδώ και μήνες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το πράγμα είναι αρκετά μπερδεμένο. Διότι έχουμε μία πονεμένη κοινωνία που δεν  αντέχει συνεχείς επιβαρύνσεις. Από την άλλη, έτσι όπως είναι η αγορά, η μία θεωρία λέει στήριξε τη ΔΕΗ με αύξηση τιμολογίων και η άλλη θεωρία λέει ότι  με τις αυξήσεις, θα χάσεις  πελάτες και ό,τι κερδίσεις από τη μια, θα το χάσεις από την άλλη. Εν πάση περιπτώσει, θα μιλήσουμε στις προγραμματικές δηλώσεις για αυτό. Καταλαβαίνετε το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται αυτή την ώρα η ΔΕΗ, λόγω της απόφασης του 2015. Πρόκειται για μια πολύ άσχημη κατάσταση.

Α.Π.: Δεν συνέβη το ‘14, εκείνο για το οποίο προετοιμαζόταν η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, η πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

Κ.Χ.: Έχουν στήσει ένα πανηγύρι από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ότι «ήρθαν οι κακοί νεοφιλελεύθεροι να μας εκδικηθούν». Θέλω να τους πω ότι έχουμε και εμείς μανάδες, πατεράδες, συγγενείς, φίλους. Και έχουμε επίσης ψηφοφόρους, εάν δεν πιστεύουν ότι έχουμε στοιχειώδη ευαισθησία. Έχουμε ένα ένστικτο πολιτική επιβίωσης. Τα μέτρα που θα πάρουμε, θα είναι μέτρα στήριξης της ΔΕΗ, την οποία την κατάντησαν σε ένα σημείο που δεν το φανταζόταν κανείς, ούτε πριν από λίγα χρόνια.

Α.Π.: Κύριε Υπουργέ, λιγνιτωρυχεία μόνα τους μπορούν να πωληθούν; Ενδιαφέρεται κανείς; Ή πρέπει να μπουν και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί;

Κ.Χ.:Πριν από μερικά χρόνια, 2-3 χρόνια, ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης των λιγνιτωρυχείων. Και τότε πάλι από πολλά και διαφορετικά κόμματα υπήρχε η αντίληψη ότι φεύγουν τα πετράδια της ΔΕΗ και ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε ηρωικές μάχες υποτίθεται στην Κομισιόν για να μην πουληθούν τα λιγνιτωρυχεία. Τελικά συμφώνησε να πουληθούν. Έγινε ο πρώτος διαγωνισμός, υπήρξε ελάχιστο ενδιαφέρον. Αρκετά κάτω από την τιμή κατωφλίου που είχε τεθεί. Και μετά έγινε δεύτερος διαγωνισμός.Και τη Δευτέρα που μας πέρασε, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον, παρότι δεν υπήρχε κανένα κατώφλι τώρα. Είχαν συμφωνήσει με την Κομισιόν, κατ’ εξαίρεση των διαδικασιών των ιδιωτικοποιήσεων, αυτές οι λιγνιτικές μονάδες στο δεύτερο διαγωνισμό να μην έχουν κατώφλι. Να μην υπάρχει κάποιος ανεξάρτητος αποτιμητής που να λέει αυτό είναι το «μίνιμουμ». Θα μπορούσατε και εσείς να τις πάρετε, αν θέλατε. Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Πράγμα που δείχνει, και αυτό με τη σειρά του, πού έχει φτάσει η ΔΕΗ.

Α.Π.: Προσφάτως άκουσα ότι η ΕΕ μας έδινε 300 τόσα εκατομμύρια για να κάνουμε τη διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με την Κρήτη και ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είπε «όχι, δεν τα θέλω αυτά τα χρήματα της ΕΕ, αλλά θέλω να την κάνω με εθνικούς πόρους».

Κ.Χ.: Αυτό είναι πιο μπερδεμένο. Θέλει πιο μεγάλη συζήτηση και δεν είναι θέμα της ΔΕΗ. Δεν επηρεάζει τα ταμειακά της ΔΕΗ, είναι του ΑΔΜΗΕ.

Α.Π.: Πληρώνουμε όμως κάτι εμείς στον λογαριασμό της ΔΕΗ για τα Υ.Κ.Ω.;

Κ.Χ.: Αυτό είναι άλλο θέμα.

Α.Π.: Δεν είναι αυτό άλλο θέμα, κ. Χατζηδάκη.

Κ.Χ.: Όχι, όχι προσέξτε. Είναι μείζον θέμα αυτό που είπατε, αν θα γίνει η διασύνδεση με τους κοινοτικούς πόρους.

Α.Π.: Γιατί το καράβι που πάει και έρχεται με το πετρέλαιο κάτω τα πληρώνουμε εμείς.

Κ.Χ.: Τα ΥΚΩ είναι άλλο θέμα. Γιατί κάθε χρόνο πληρώνουμε 700-800 εκατομμύρια επειδή έχουν καθυστερήσει τα project διασύνδεσης της Κρήτης και των νησιών. Επομένως, για να εξισορροπείται η τιμή του ρεύματος στην Κρήτη και τα νησιά- που είναι ακριβότερη λόγω του ότι είναι ντίζελ- οι κάτοικοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, και γενικότερα της ηπειρωτικής Ελλάδας, πληρώνουν αυτά τα περιβόητα ΥΚΩ, τα οποία σε μεγάλο βαθμό συνδέονται και με το ότι δεν υπάρχει διασύνδεση με καλώδιο της Κρήτης και των νησιών. Και για αυτό, φυσικά, μια από τις δεσμεύσεις μας, το είπα και χθες, είναι να προχωρήσει πολύ γρήγορα η διασύνδεση πρωτίστως της Κρήτης, και βεβαίως και των υπόλοιπων νησιών. Κάτι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με κάποια νησιά των Κυκλάδων. Εγώ θέλω να είμαι δίκαιος. Μη βγει κάποιος πάλι και μου πει «δεν είπες αυτό!» και τα λοιπά. Το ξέρω ότι έχουν προχωρήσει κάποια νησιά.Αλλά όχι το βασικό θέμα που είναι η Κρήτη. Και για αυτό, άλλωστε, δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε και την περασμένη εβδομάδα με τον τρόπο που θα θέλαμε το ζήτημα της Χαλκιδικής. Γιατί έψαχνα εγώ ο ίδιος να βρω γεννήτριες από την αγορά. Πήρα εγώ ο ίδιος τηλέφωνα. Και μου λέγανε όλοι που έπαιρνα «μα τις έχουμε στείλει στην Κρήτη, στη Σαντορίνη και στη Ρόδο, για να μην πέσει το σύστημα». Και παρότι έχουμε στείλει, προσέξτε, παρότι έχουμε στείλει, στο Λασίθι την περασμένη εβδομάδα είχαμε μπλακ άουτ. Εκεί βρίσκεται το σύστημα. Αυτή είναι η κατάσταση. Πολύ ωραία. Είμαι όπως αντιλαμβάνεστε κ. Πορτοσάλτε σε κήπους με τριαντάφυλλα και περπατάω.

Α.Π.: Και Υπουργός να ψάχνει στη αγορά γεννήτριες, δεν είναι και η κανονικότητα τώρα μεταξύ μας.

Κ.Χ.: Και όχι μόνο να μην το παραδέχονται, αλλά να λένε ότι εγώ το επιδείνωσα κιόλας, 7 μέρες που είμαι εδώ πέρα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας