ΥΠΕΝ: αποφάσεις για μικρές ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά στα χωράφια
ΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΟικονομίαΠεριβάλλον 3 Ιουλίου 2020 Αργύρης
Στα άμεσα πλάνα του ΥΠΕΝ είναι ο Κανονισμός Βεβαιώσεων που εκκρεμεί από την πρώτη φάση της απλοποίησης της Αδειοδοτικής Διαδικασίας και η έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων για τη Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, τις Μικρές Ανεμογεννήτριες και την περιβαλλοντική κατάταξη των έργων ΑΠΕ.
Αυτά ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά την παρέμβασή της σε διαδικτυακή εκδήλωση (webinar) του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου.
Η ίδια τόνισε ότι σημειώθηκε αύξηση 10% στο μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, μείωση 26% του μεριδίου του λιγνίτη τον τελευταίο χρόνο και ότι στόχος είναι το 2025 οι ΑΠΕ να είναι η κύρια πηγή ηλεκτρισμού.
Θαλάσσια αιολικά πάρκα
Παράλληλα επισήμανε ότι το ενδιαφέρον του Υπουργείου στρέφεται και στις δράσεις για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και έργων. Η αποθήκευση ενέργειας, όπου καταγράφεται αρκετά μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και θα συνδράμει ακόμη περισσότερο στην μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και ότι ετοιμάζεται θεσμικό πλαίσιο για θαλάσσια αιολικά πάρκα, Υδρογόνο και Βιομεθάνιο ετοιμάζει το ΥΠΕΝ.
Υβριδικά έργα
Στο μεταξύ Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου ολοκληρώνει το πλαίσιο τιμολόγησης για τα υβριδικά έργα με σκοπό να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επίσης και το κανονιστικό πλαίσιο για έργα ΑΠΕ ισχύος άνω των 250 MW.
Η κ. Σδούκου ανέδειξε στην αρχή της ομιλίας της την μεγάλη εικόνα, περιγράφοντας το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και το πράσινο όραμα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου, σημειώνοντας ότι είναι σε πλήρη ταύτιση και με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Όπως τόνισε, οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι αρκετά φιλόδοξοι αλλά με σωστό σχεδιασμό και δυναμική ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ θα επιτευχθεί η απαλλαγή από τον λιγνίτη το 2028 και η μείωση των ρύπων από αέρια του θερμοκηπίου σε ποσοστό άνω του 55% έως το 2030.
«Στόχος μας είναι το 2025 η κύρια πηγή ηλεκτρισμού να είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να έχουμε προσθέσει μέσα στην επόμενη δεκαετία περισσότερα από 8 GW νέας εγκατεστημένης ισχύος σε αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, που είναι οι εδραιωμένες τεχνολογίες ΑΠΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τεθεί επιμέρους στόχοι για τις άλλες τεχνολογίες , λαμβανομένου υπόψη ότι το μερίδιο των ΑΠΕ σήμερα διαμορφώνεται περίπου στα 7GW από τα 20GW της συνολικής παραγωγής ενέργειας».
Όπως είπε η κ. Σδούκου, η υλοποίηση του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού «περνά» μέσα από επενδύσεις ύψους 44 δις. ευρώ στη δεκαετία, με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια. Από το ποσό αυτό, το Υπουργείο υπολογίζει ότι περί τα 9 δις. θα διατεθούν για την διείσδυση των ΑΠΕ στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό 61% το 2030.
«Ο καθορισμός των στόχων μας κατευθύνει για το πού πρέπει να πάμε. Ξεκινώντας από το πού βρισκόμαστε τώρα, απαιτούνται αρκετές παρεμβάσεις ώστε να φτάσουμε στον τελικό προορισμό και την υλοποίηση αυτού που έχουμε οραματιστεί για την χώρα», τόνισε.
Ενεργειακή μετάβαση
Πριν αναλύσει τις αλλαγές που έρχονται στον τομέα τον ΑΠΕ στο επόμενο διάστημα, η κ. Σδούκου επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση. Τα πρώτα αποτελέσματα για την ενεργειακή μετάβαση είναι ιδιαίτερα θετικά, αφού το ποσοστό διείσδυσης ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή έχει ήδη αυξηθεί κατά 10% την περίοδο Μάιος 2019-Μάιος 2020, Την ίδια περίοδο, η συμμετοχή του λιγνίτη από το 26% έχει περιοριστεί στο 3,5%. Στη συνέχεια ανέλυσε το υφιστάμενο αδειοδοτικό πλαίσιο και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την απλοποίηση και επιτάχυνσή του, με στόχο την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, που προβλέπει την ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων των έργων ΑΠΕ σε δυο χρόνια.
Οι πρώτες μεγάλες παρεμβάσεις, δηλαδή η αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής με την Βεβαίωση Παραγωγού και η βελτιστοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι γεγονός. Θα ακολουθήσουν αλλαγές τόσο στην διαδικασία ηλέκτρισης των σταθμών όσο και στις Άδειες Εγκατάστασης και Λειτουργίας , είπε η κ. Σδούκου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνένωσης ή ακόμα και κατάργησης αδειοδοτικών σταδίων και αδειών. Το πλέγμα των αλλαγών στις αδειοδοτήσεις ΑΠΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο σχήμα των ανταγωνιστικών διαδικασιών όπου παρουσίασε την πορεία μείωσης των τιμών που παρατηρείται χρόνο με τον χρόνο (επ’ ωφελεία των τελικών καταναλωτών), κάτι που οφείλεται στην μείωση του κόστους της τεχνολογίας και την ένταση του ανταγωνισμού.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Σδούκου ενημέρωσε την αγορά ότι το Υπουργείο προσανατολίζεται στην επέκταση του διαγωνιστικού σχήματος για τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια καθώς και για τον προγραμματισμό του επόμενου έργου τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Σχετικά Άρθρα
- ΕΑΓΜΕ: χρηματοδότηση για έρευνες στις κρίσιμες πρώτες ύλες
- ΥΠΕΝ: στο τραπέζι η επιτάχυνση πράσινης μετάβασης & διείσδυσης ΑΠΕ
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: αναβάθμιση για 10 αιολικά πάρκα
- ΥΠΕΝ: άμεσα διαγωνισμός για 1000 μεγαβάτ ΑΠΕ, μετά για μονάδες αποθήκευσης
- ΥΠΕΝ: διορθωτική ρύθμιση για «φωτοβολταϊκά στο χωράφι»
- ΥΠΕΝ: οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ασφάλεια