«Θα υπάρξουν δύο ακόμη νομοθετικές πρωτοβουλίες για να βοηθηθεί η απλοποίηση της λειτουργίας και αδειοδότησης των ΑΠΕ, θα κάνουμε κάτι στις αρχές του επόμενου χρόνου και την Άνοιξη, γιατί είναι πολλά τα θέματα που εκκρεμούν και πρέπει να ξεμπλοκάρουν αυτές οι επενδύσεις».
Αυτά δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM»,
Σε ό,τι αφορά τον εθνικό στόχο συμμετοχής των ΑΠΕ στο σύστημα ενέργειας, ο κ. Θωμάς εξήγησε: «Ο στόχος μας είναι 35% με συμμετοχή των ΑΠΕ στο σύστημα ενέργειας το 2030, το οποίο αντιστοιχεί σε 60-65% σαν κομμάτι της ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί ενέργεια δεν έχουμε μόνο ηλεκτρική, έχουμε και άλλες μορφές ενέργειας που χρησιμοποιούμε στο σύστημά μας. Είναι εφικτός στόχος αν μπορέσουμε να ελαφρύνουμε το αδειοδοτικό σύστημα και το κάνουμε πιο αποδοτικό. Υπάρχει μια μεγάλη σειρά επενδύσεων που περιμένουν να γίνουν. Έχουν καθυστερήσει στο ένα ή άλλο στάδιο. Είναι πολύπλοκη διαδικασία, ο μέσος όρος κατά το παρελθόν ήταν επτά χρόνια, αλλά το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει αυξηθεί μετά την κρίση και παίρνουμε στοχευμένα μέτρα, για να μπορέσουμε να ξεμπλοκάρουμε τις επενδύσεις –και τις μεγάλες που υπάρχουν και τις υβριδικές που πιάνουν και τα νησιά αλλά και τις πολύ μικρές, όπως είναι στους αγρότες, στην αγροτική γη»
Ρυθμίσεις για την αγορά ΑΠΕ
Στο μεταξύ στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΑΠΕ, που συζητείται στη Βουλή, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι ρυθμίσεις για τη στήριξη της αγοράς ΑΠΕ προβλέπουν:
1.Αποζημίωση Σταθμών ΑΠΕ με Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (Feed In Premium). Η ρύθμιση αφορά σε 103 σταθμούς ΑΠΕ ισχύος 560MW, επιλύεται μόνιμα πλέον η αποζημίωση των σταθμών ΑΠΕ με ΣΕΔΠ, παράλληλα ρυθμίζεται η αποζημίωση αυτών των σταθμών ΑΠΕ:
– άμεσα για την παραγωγή από τον Ιούλιο του έτους 2019 μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2019.
– εντός δύο μηνών από το νόμο για το υπόλοιπο 10% από την έναρξη λειτουργίας τους έως σήμερα
2.Δυνατότητα απευθείας συμμετοχής ΑΠΕ στην αγορά
Δίνεται η δυνατότητα ταχύτερης υλοποίησης έργων ΑΠΕ χωρίς την αναγκαιότητα επιλογής τους μέσω δημοπρασιών της ΡΑΕ, με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
- Σταθμοί ΑΠΕ ισχύος >250MW
– Δίνεται διέξοδος σε πολύ μεγάλα έργα ΑΠΕ, πάνω από 250 MW, να προχωρήσουν, καθώς λόγω της μεγάλης ισχύος, εκ των πραγμάτων, δεν επιλέγονται στις ανταγωνιστικές διαδικασίες.
– Το κάθε ένα έργο από αυτά εκτιμάται ότι αποτελεί επένδυση μεγαλύτερης των 200 εκ. Euro.
– Αυξάνεται σημαντικά η διείσδυση των ΑΠΕ στη χώρα προς επίτευξη των ιδιαίτερα φιλόδοξων στόχων που έχει βάλει η χώρα για την συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας το έτος 2030
4.Εγκατάσταση ΑΠΕ σε Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας
Με τη ρύθμιση επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1%.
- ‘Αδειες Υβριδικών Σταθμών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά
– «Ξεμπλοκάρονται» περίπου 170 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ για χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικούς σταθμούς, χωρίς να αναγράφεται στις άδειες η τιμής αποζημίωσης των σταθμών αυτών.
– Το καθεστώς ενίσχυσης νέων υβριδικών σταθμών θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση
- Επιτάχυνση υλοποίησης έργων βιοαερίου από ΦΟΔΣΑ
– Επιταχύνονται έργα ηλεκτροπαραγωγής από το παραγόμενο βιοαέριο από μονάδες διαχείρισης αποβλήτων κατά προσέγγιση της τάξεως 1 MW και μεγίστης ισχύος 4 MW και υλοποιείται πληρέστερα το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.
– Με τα έργα αυτά μειώνονται οι αέριοι ρύποι και οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων για τους ΟΤΑ λόγω του πρόσθετου εσόδου από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο.
Σχετικά Άρθρα
- Μνημόνιο συνεργασίας ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΤΕΕ
- ΥΠΕΝ: ανοίγει το φθινόπωρο νέο Εξοικονομώ, με βαθμοημέρες ανά γειτονιά
- ΥΠΕΝ: στο τραπέζι η επιτάχυνση πράσινης μετάβασης & διείσδυσης ΑΠΕ
- Στο υπουργικό συμβούλιο οι πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις του ΥΠΕΝ
- ΥΠΕΝ: άμεσα διαγωνισμός για 1000 μεγαβάτ ΑΠΕ, μετά για μονάδες αποθήκευσης
- ΣΥΡΙΖΑ: ανώτατο όριο κέρδους στη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας