Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Τα επίσημα εγκαίνια της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μυκόνου με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στη Μύκονο, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, του Δημάρχου Μυκόνου Κωνσταντίνου Κούκα και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη.
-“Η Ελλάδα έκλεισε έναν κύκλο, μετά από μία πολύ σκληρή οκταετία για την οικονομία και την κοινωνία ανοίγεται δρόμος ουσιαστικής ανάκαμψης σε στέρεα βάση και ο ενεργειακός τομέας θα αποτελέσει ενεργό μέρος αυτής της ανάκαμψης”, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μυκόνου με το ηπειρωτικό σύστημα που πραγματοποιήθηκε στον υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ στο νησί.
Πρώτη φάση
Με το έργο αυτό, που ηλεκτρίστηκε στις 9 Μαΐου, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο και την Τήνο καθώς και τις διασυνδέσεις Σύρος – Πάρος και Σύρος – Μύκονος, ανεβάζοντας σε 13 τον αριθμό των νησιών των Κυκλάδων που είναι διασυνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ((Σύρος, Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Νάξος, Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Ιος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Άνδρος, Τήνος).
Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής της δεύτερης φάσης προϋπολογισμού 70 εκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις της Νάξου με την Πάρο και τη Μύκονο καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καλωδιακών συνδέσεων της ‘Άνδρου με τη νότιο Εύβοια και την Τήνο.
Η δεύτερη φάση προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 και θα ακολουθήσει η 3η φάση που περιλαμβάνει την πόντιση δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Λαυρίου και Σύρου και σύμφωνα με απόφαση του ΑΔΜΗΕ επισπεύσθηκε κατά δύο χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί το 2020 αντί το 2022.
Το τέταρτο και τελικό στάδιο της διασύνδεσης των Κυκλάδων που περιλαμβάνει τα νησιά των δυτικών και νότιων Κυκλάδων έχει ενταχθεί στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης της περιόδου 2019 – 2028.
Οφέλη
Οι διασυνδέσεις των νησιών επιφέρουν πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές και την οικονομία, όπως:
-Ελάφρυνση των καταναλωτών, σε βάθος χρόνου και με την πρόοδο των διασυνδέσεων, από τις επιβαρύνσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας – ΥΚΩ που κυμαίνονται μεταξύ 500 και 800 εκ.ευρώ ετησίως.
-Βελτίωση του περιβάλλοντος των νησιών από την παύση λειτουργίας των ρυπογόνων πετρελαϊκών σταθμών.
-Μείωση των εισαγωγών καυσίμων
-Εκμετάλλευση του αιολικού και ηλιακού δυναμικού των νησιών
-Δημιουργία περιβάλλοντος ενίσχυσης της ενεργειακής αγοράς και της δραστηριοποίησης εναλλακτικών προμηθευτών.
Σταθάκης για τις διασυνδέσεις
Οι διασυνδέσεις, τόνισε ο κ. Σταθάκης στην ομιλία του αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής για αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο καθώς και για εξοικονόμηση ενέργειας.
Εξέφρασε δε την ελπίδα σύντομα να ολοκληρωθεί και η διασύνδεση της Κρήτης που θα αποφέρει όπως είπε τεράστια οφέλη για όλη τη χώρα, αναφέροντας ενδεικτικά τη μείωση του λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που κυμαίνεται σήμερα στα 600 με 700 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αύξηση της συμμετοχής των νησιών στην παραγωγή ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές.Ο υπουργός ανέφερε ότι σύντομα ολοκληρώνεται το ειδικό χωροταξικό Πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και στις Ευρωπαϊκές πρακτικές.
ΑΔΜΗΕ
Η Μύκονος αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά και αποκτά πρόσβαση σε φθηνότερη και πιο αξιόπιστη ηλεκτροδότηση τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, υπενθυμίζοντας ότι οι πρώτες μελέτες για τις διασυνδέσεις έγιναν τη δεκαετία του ’70. Με την πρώτη φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, πρόσθεσε, καλύπτονται οι ανάγκες 87.000 μόνιμων κατοίκων αλλά και της τουριστικής περιόδου. Παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων ενώ για την Κρήτη επανέλαβε ότι ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει τα εχέγγυα προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο.
ΡΑΕ
Όσο δεν λειτουργούν οι διασυνδέσεις, το κόστος των αυτόνομων πετρελαϊκών σταθμών τα νησιά κυμαίνεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Νίκος Μπουλαξής. Ανέφερε επίσης ότι οι διασυνδέσεις πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία από το 2020 θέτει σε δυσμένεια τις πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, άρα τίθεται και θέμα ασφάλειας εφοδιασμού των νησιών. Για τα μικρά νησιά που δεν θα διασυνδεθούν ο Πρόεδρος της ΡΑΕ είπε ότι αναζητώνται λύσεις που θα συνδυάζουν τις ανανεώσιμες πηγές με την αποθήκευση ενέργειας.
ΕΕ
Η Μύκονος αποκτά επιτέλους καθαρή, σταθερή και οικονομική ενέργεια υπογράμμισε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργος Μοσχόβης τονίζοντας ότι με την διασύνδεση εξασφαλίζεται η τροφοδότηση των νησιών για τα επόμενα τουλάχιστον 30 με 40 χρόνια, ελαχιστοποιείται η περιβαλλοντική όχληση και υποστηρίζεται η προσπάθεια αλλαγής του αναπτυξιακού προτύπου. Σημείωσε δε την χρηματοδοτική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έργο, που ήταν της τάξης των 176 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτοδιοίκηση
Η ενεργειακή θωράκιση του Αιγαίου είναι επιβεβλημένη για λόγους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς αλλά και εθνικούς υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Για ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα που γίνεται πραγματικότητα έκανε λόγο ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς
Κορίνα Κρέτσου
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε χθες τα εγκαίνια του νέου σταθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της Μυκόνου, υπογραμμίζοντας πως συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της ενεργειακης διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα και ότι η ολκληρωση θα επιτρέψει στα νησιά να επωφεληθούν από μια πιο σταθερή προσφορά και πιο φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια.
Η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου δήλωσε: «Χαιρετίζω τα εγκαίνια και θα ήθελα να συγχαρώ τις ελληνικές Αρχές που έχουν ολοκληρώσει το έργο αυτό. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ενεργειακή διασύνδεση και με άλλα νησιά των Κυκλάδων».
Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας συγχρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ από την περίοδο 2007-2013. Η συνολική συνεισφορά της ΕΕ στο έργο εκτιμάται σε 176 εκατ. ευρώ. Τα οφέλη αυτής της διασύνδεσης θα είναι περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία θα αντικατοπτρίζονται στους λογαριασμούς των καταναλωτών, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι τα νησιά θα περάσουν από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με παρωχημένες γεννήτριες ντίζελ στην ηλεκτρική ενέργεια από το φυσικό αέριο, το οποίο είναι μια πιο φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας. Το έργο συνεχίζεται και μόλις ολοκληρωθεί, 13 νησιά των Κυκλάδων θα συνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο, σημειώνει η Επιτροπή.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: έκτακτη σύγκληση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων
- ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας του διευθύνοντος συμβούλου
- Σύμβαση ηλεκτρικών διασυνδέσεων Λαύριο-Σέριφος και Σέριφος-Μήλος
- Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας
- ΑΔΜΗΕ: την άνοιξη του 2023 η ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου
- Εγκαινιάστηκε η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας