ΥΠΕΝ: εγκρίθηκε το πολεοδομικό σχέδιο εφαρμογής της ΔΕΘ
ΕιδήσειςΈργαΠολεοδομίαΧωροταξία 27 Αυγούστου 2020 Αργύρης
Κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), που διεξήχθη υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, συζητήθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα το πολεοδομικό σχέδιο εφαρμογής του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου της ΔΕΘ.
Έτσι, σε συνέχεια της έγκρισης του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου της ΔΕΘ, στις 15 Απριλίου 2020, από το συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έγινε μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών και το δεύτερο καθοριστικό βήμα για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης.
«Σε χρόνο ρεκόρ εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΝ, και το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο και το πολεοδομικό σχέδιο εφαρμογής, βάζοντας στην τελική ευθεία την εκπλήρωση της δέσμευσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την ανάπλαση της ΔΕΘ, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, και στη συνέχεια τόνισε: «Η ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης θα δημιουργήσει έναν διεθνούς εμβέλειας πόλο ανάπτυξης, με σύγχρονες υποδομές, χώρους πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού. Σε αυτό το εγχείρημα καθοριστική ήταν η συμβολή του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, και τον ευχαριστώ για αυτό».
Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου εφαρμογής του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 10 του ν.4447/2016 όπως ισχύει, με την τροποποίηση και εφαρμογή του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Θεσσαλονίκης στα οικοδομικά τετράγωνα της ΔΕΘ, με την κατάργηση ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών, κοινοχρήστων και οικοδομήσιμων χώρων και τον καθορισμό νέων ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών, κοινόχρηστων και οικοδομήσιμων χώρων, περιγραμμάτων δόμησης, τομέων όρων δόμησης και χρήσεων γης, γραμμή διαχωρισμού χρήσης στην περιοχή του ΑΑΜΘ, ελεύθερων χώρων πρασίνου καθώς και ελεύθερου χώρου σε κοινή χρήση.
Ως προς τον καθορισμό των χρήσεων γης, εγκρίθηκαν στους τομείς I, ΙΙ, III, IV και V οι Κεντρικές Λειτουργίες Πόλης του άρθρου 4 του ΠΔ 59/2018 και στον τομέα VI οι ειδικές χρήσεις – αθλητικές εγκαταστάσεις του άρθρου 13 του ΠΔ 59/2018. Όσον αφορά στον καθορισμό όρων δόμησης, εγκρίθηκε μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ίση με 96.000 τ.μ. στο σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου, μη προσμετρούμενης της υφισταμένης δόμησης του Αλεξάνδρειου Αθλητικού Μελάθρου Θεσσαλονίκης. Το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 45% στο σύνολο του οικοδομικού τετραγώνου.
Σχετικά Άρθρα
- Παράταση ανάρτησης Ρυμοτομικού Σχεδίου πυρόπληκτων περιοχών
- ΣτΕ: «πράσινο φως» για αστική ανάπλαση Πειραιά και γήπεδο ΠΑΟΚ
- Αρκαλοχώρι: μοντέλο πολεοδομικής θωράκισης από φυσικές καταστροφές
- Νέο ΕΠΣ για ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας
- ΥΠΕΝ: η νέα task force για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό
- Δήμος Θεσσαλονίκης: τι προβλέπει το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο