ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων και παράλληλα η μεγάλη αύξηση της ανακύκλωσης είναι στις βασικές κατευθύνσεις του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης... ΥΠΕΝ: ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων και αύξηση ανακύκλωσης

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων και παράλληλα η μεγάλη αύξηση της ανακύκλωσης είναι στις βασικές κατευθύνσεις του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων, που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ.

-« Η ενεργειακή αξιοποίηση είναι απαραίτητη συμπλήρωση μίας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.  Είναι κάτι καθιερωμένο σε όλο τον κόσμο. Δεν πάμε να ανακαλύψουμε τον τροχό»,  τόνισε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ, Κωνσταντίνος Αραβώσης,  μιλώντας στο 6ο συνέδριο  για την κυκλική οικονομία της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ).

Δείτε εδώ στο ecopress τι λέει η ΕΕΔΣΑ για το τέλος ταφής και την ανακύκλωση

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ σημείωσε ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από το σημερινό 18% της ανακύκλωσης και να φθάσουμε την εκτροπή των απορριμμάτων προς τους ΧΥΤΥ, κάτω από το 20%. Ειδικά στην ανακύκλωση πρέπει να τριπλασιάσουμε το ποσοστό μας».

-«Η προώθηση της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων στο νέο εθνικό σχεδιασμό είναι πάγια θέση μας και χαιρόμαστε πολύ που το ακούμε» είπε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΣΑ Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας,  τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει «σύμφωνα με  έναν τεχνοκρατικό σχεδιασμό, που θα δώσει έμφαση στη διαλογή στην πηγή, τη μείωση των αποβλήτων, την ανακύκλωση και στη συνέχεια την ανάκτηση ενέργειας από τα υπολείμματα στις πρώτες υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ελληνικής βιομηχανίας,  που έχουν πολύ μεγάλο δυναμικό απορρόφησης και στη συνέχεια αν και όπου χρειάζεται θα πρέπει να συζητηθεί η ίδρυση νέων μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης».

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΣΑ Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας ήταν οι βασικοί ομιλητές συζήτησης, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Αργύρης Δεμερτζής, στην διάρκεια της οποίας έγινε η παρουσίαση των βασικών συμπερασμάτων του διήμερου συνεδρίου της ΕΕΔΣΑ, σε συνεργασία με την International Solid Waste Association (ISWA), με θέμα: “ΕΛΛΑΔΑ 2020 – Προτεραιότητες Κυκλικής Οικονομίας Συνδέοντας πολίτες, επιχειρήσεις & επιστήμονες”.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή άνω των  70 ομιλητών, εκπροσώπων φορέων και οργανισμών  και πλήθους συνέδρων από την επιχειρηματική και την ακαδημαϊκή κοινότητα, στην  Αθήνα, στις 27 και 28 Φεβρουαρίου 2020 στα ιστορικά κτήρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ενεργειακή αξιοποίηση

Για το θέμα της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων ο κ Αραβώσης είπε ότι αποτέλεσε προεκλογικά προγραμματική ανακοίνωση, η οποία προωθείται τώρα από την κυβέρνηση και  σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να πετύχει κανείς την εκτροπή του 90% των απορριμμάτων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα αν δεν αξιοποιήσει και ενεργειακά τα απορρίμματα. Άρα είναι μία λύση που θα τη δούμε σε όλες τις εκφάνσεις της».

Ο ίδιος είπε ότι στο συγκεκριμένο θέμα «οι επιλογές  της ενεργειακής  αξιοποίησης των απορριμμάτων έχουν αναδειχθεί εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες αλλά όλα αυτά τα χρόνια έλλειπε  η πολιτική βούληση, υπήρχαν αντιστάσεις και λαϊκισμός, με αποτέλεσμα να πηγαίναμε πίσω», προσθέτοντας ότι  «σήμερα υπάρχει η επιστημονική γνώση, ωρίμασε και η κοινωνία, διότι είναι σημαντικό όλες αυτές λύσεις να προχωρήσουν μαζί με την κοινωνία», τονίζοντας ότι «θα προχωρήσουμε το διάλογο, να μπορέσει η κοινωνία να αποδεχτεί αυτές τις λύσεις, που εφαρμόζονται σε όλες τις άλλες χώρες».

Ειδικότερα ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων είπε ότι θα προωθηθεί  στους παρακάτω τομείς:

-Ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου από τους ΧΥΤΑ, που όπως είπε «έχει μείνει πολύ πίσω», προσθέτοντας ότι «είναι ένας σημαντικός τομέας,  που είναι γνωστό σε όλους τους ασχολούμενους με τη διαχείριση των απορριμμάτων ότι υπάρχει ένα τεράστιο ανεκμετάλλευτο δυναμικό».

-Διαχείριση εναλλακτικού καυσίμου. «Στα εργοστάσια επεξεργασίας, ένα κλάσμα που παράγεται είναι το εναλλακτικό καύσιμο. Βέβαια πρέπει να είναι σε αντίστοιχες προδιαγραφές ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί σε συναποτέφρωση στην τσιμεντοβιομηχανία και αλλού.  Υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες που μπορεί να απορροφήσει η τσιμεντοβιομηχανία άλλα και άλλες βιομηχανίες σε συναποτέφρωση και θέλουμε να το προχωρήσουμε και να βοηθήσουμε σε αυτό» είπε ο κ Αραβώσης.

-Η αναερόβια χώνευση. «Σαν τεχνολογία ενεργειακής αξιοποίησης είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα τα αγροκτηνοτροφικά» είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ σημειώνοντας ότι : «υπάρχουν κάποιες θεσμικές στρεβλώσεις, που δυσκολεύουν τη δημιουργία τέτοιων μονάδων. Είμαστε σε συνομιλία με τους φορείς , μετέχουν  και στην επιτροπή για την κυκλική οικονομία αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς συζητάμε πως μπορούμε αυτό να το προχωρήσουμε. Είναι πολύ σημαντικό διότι θα μειώσει ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τα αγροκτηνοτροφικά απόβλητα».

-Μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων , μετά από προδιαλογή.  «Σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Οδηγία θεωρούμε ότι και αυτή είναι μία τεχνολογία, που θα πρέπει να τη βλέπουμε στην κάθε περίπτωση» είπε ο ίδιος  και πρόσθεσε ότι:

-« Είμαστε θετικοί, λοιπόν σε όλες τις τεχνολογίες και οι ΠΕΣΔΑ θα πρέπει να δίνουν αυτή τη δυνατότητα να μπορέσουν να κατασκευαστούν αυτές οι υποδομές».

Ανακύκλωση

Τη βούληση του ΥΠΕΝ «να ολοκληρωθούν πολιτικές που έχουν καθυστερήσει πάρα πολλά χρόνια για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας», εξέφρασε  επίσης ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Κωνσταντίνος Αραβώσης.

«Στόχος του ΥΠΕΝ είναι να ξεφύγουμε από το σημερινό 18% της ανακύκλωσης και να φθάσουμε την εκτροπή των απορριμμάτων προς τους ΧΥΤΥ, κάτω από το 20%. Ειδικά στην ανακύκλωση πρέπει να τριπλασιάσουμε το ποσοστό μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αραβώσης.

Όπως έκανε γνωστό, μέχρι τον Ιούνιο και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα κατατεθεί το επιχειρησιακό σχέδιο για την κυκλική οικονομία, που θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια, ενώ ήδη τον επόμενο μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τις πράσινες δημόσιες προμήθειες.

Σύμφωνα με τον κ. Αραβώση, στόχος του ΥΠΕΝ είναι να δοθεί μεγάλη έμφαση στη διαλογή στην πηγή, στην προώθηση του καφέ κάδου (για τα οργανικά απόβλητα), αλλά και άλλων κάδων όπου είναι εφικτό, για επιμέρους υλικά. Όπως είπε, θα δοθεί έμφαση σε οικονομικά κίνητρα και στην αρχή “pay as you throw”, έτσι ώστε να υπάρξει και η απαιτούμενη ανταποδοτικότητα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη της πρόληψης.

Παροχή κινήτρων

Ο κ. Αραβώσης προανήγγειλε την παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για την κυκλική οικονομία, ενώ επανέλαβε τον στόχο, η χώρα να συμμορφωθεί έναν χρόνο νωρίτερα με την οδηγία για την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης, με την άμεση κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. Επιδίωξη είναι να υλοποιηθούν άμεσα οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), αλλά και με δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου η Ελλάδα να πετύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους, αλλά και να απορροφήσει τα ερωπαϊκά κονδύλια,που φθάνουν στα 700 εκατομμύρια για υγρά απόβλητα και 700 εκατομμύρια για στερεά. «Είναι ένας αγώνας δρόμου, όμως πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν έχουμε καθόλου χρόνο να χάσουμε. Είναι τόσο μεγάλο το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος και τόσο πολλά τα πρόστιμα, που δεν έχουμε άλλα περιθώρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αραβώσης αναφέρθηκε επίσης στις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση την Τρίτη, για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με γνώμονα την εφαρμογή της νομοθεσίας και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Δε θα κάνουμε εκπτώσεις, αλλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο, με τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού περιβαλλοντικού μητρώου για την επιτάχυνση των διαδικασιών», είπε.

Ο κ. Αραβώσης επεσήμανε το τεράστιο έλλειμμα στον έλεγχο των επενδύσεων και των επιχειρήσεων, και ανέφερε ότι στόχος είναι να εμπλακούν ιδιώτες επιθεωρητές, υπό την εποπτεία της πολιτείας. Επίσης, εξετάζεται και η προοπτική της εμπλοκής ιδιωτών και στις διαδικασίες των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι περιβαλλοντικές εγκρίσεις.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας