ecopress
“Πίσω από τα αρχικά ΑΔΜΗΕ βρίσκονται πολύ σημαντικά πράγματα για τον καταναλωτή. Αν τα νησιά μας ήταν διασυνδεδεμένα αυτή την ώρα με υποθαλάσσια καλώδια... ΥΠΕΝ: Επενδύσεις 4 δις ευρώ σε ενεργειακά έργα και ηλεκτρικές διασυνδέσεις

“Πίσω από τα αρχικά ΑΔΜΗΕ βρίσκονται πολύ σημαντικά πράγματα για τον καταναλωτή. Αν τα νησιά μας ήταν διασυνδεδεμένα αυτή την ώρα με υποθαλάσσια καλώδια θα γλύτωναν οι καταναλωτές, οι φορολογούμενοι, όλοι μας, πολλά λεφτά, κάθε χρόνο” υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο το ποσό αυτό (σ.σ. που δίνουν) είναι “700 με 800 εκατομμύρια ευρώ, επειδή δεν υπάρχουν διασυνδέσεις των νησιών”, τόνισε ο υπουργός.

«Μία από τις δουλειές του ΑΔΜΗΕ είναι να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και αυτή είναι και η κατεύθυνση της κυβέρνησης και βεβαίως μια άλλη βασική δουλειά είναι τα δίκτυα που συνδέουν την Ελλάδα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τις γειτονικές μας χώρες. Αυτό θα μας επιτρέψει να μπούμε δυναμικά στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και (αυτό) σημαίνει ουσιαστική ενεργειακή, αλλά και οικονομική αναβάθμιση της χώρας», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Επενδύσεις 4 δις ευρώ

Ο ΑΔΜΗΕ έχει δρομολογήσει πλάνο τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τρέχουσα δεκαετία, συνδράμοντας αποφασιστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τόνισε ο πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης.

“Το εμβληματικότερο έργο που αυτή τη στιγμή που διεξάγει (σ.σ. ο ΑΔΜΗΕ) είναι η ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στην Αττική και την Κρήτη” υπογράμμισε ο κ. Μανουσάκης, προσθέτοντας ότι, “ταυτόχρονα, γίνεται ένας αγώνας προκειμένου να καταστεί η Θεσσαλονίκη περιφερειακό κέντρο ελέγχου των ηλεκτρικών συστημάτων μεταφοράς ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ιταλίας”.

Έχοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αλλαγής του ενεργειακού μείγματος, οι Διαχειριστές των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής βρίσκονται στην καρδιά των ενεργειακών συστημάτων και στην καρδιά των εξελίξεων. Χρειαζόμαστε Διαχειριστές που θα συνεργάζονται αποτελεσματικά με τους συμμετέχοντες, θα είναι δυναμικοί και θα μπορούν να επιταχύνουν τα επενδυτικά τους προγράμματα.

Αυτά τόνισε ό ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με θέμα «Οι εξελίξεις στον τομέα ενέργειας της Ελλάδας», παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Οι δομικές αυτές αλλαγές είπε ο ίδιος  στην αγορά και στα Δίκτυα Μεταφοράς και Διανομής δημιουργούν απαιτήσεις για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία χρειάζεται νέες ρυθμιστικές πρακτικές  για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ιδιωτικοποιημένης αγοράς.  Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, να  δοθούν κίνητρα από τον Ρυθμιστή. Κατά την τρέχουσα ευρωπαϊκή πρακτική, αυτό γίνεται μέσω της μεθοδολογίας έγκρισης εσόδου  βάσει κινήτρων απόδοσης (incentive regulation), μετακινούμενοι σταδιακά από το μοντέλο που στηρίζεται στο κόστος. (cost based).

Επιτάχυνση των επενδύσεων

Το ισχύον νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ Θωμά παρέχει ήδη κάποιες αρχικές προβλέψεις εναρμονισμένες με τις ανωτέρω πρακτικές, κατά την κατάρτιση της μεθοδολογίας υπολογισμού των τιμολογίων μη ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων. Είναι ικανοποιητικό για εμάς που η ΡΑΕ έχει δρομολογήσει τις πρακτικές αυτές σε ορισμένα μεγάλα έργα ώστε να ενισχύσει το incentive regulation για την ανάπτυξη των δικτύων. Αυτό είναι μια μεγάλη δομική αλλαγή που θα επιτρέψει την επιτάχυνση των επενδύσεων και την καλύτερη λειτουργία των δικτύων που θα είναι βασισμένα στα ιδιωτικά κεφάλαια και την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ουφυπουργός σημείωσε επίσης ότι «το καινούριο μείγμα ενέργειας αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ποσοστό ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας. Η Ελλάδα έχει τεράστιο δυναμικό που μπορεί να αναπτύξει, αλλά υπάρχουν παθογένειες σε σχέση με τον χρόνο που απαιτείται για την  αδειοδότηση των  νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει αυτόν τον χρόνο ώστε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (δυο χρόνια). Αποτελεί ζητούμενο από την κοινοτική οδηγία για τις ΑΠΕ, αλλά και βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε γρήγορα. Το Υπουργείο και η ΡΑΕ –που έχει εμπλοκή στις καθυστερήσεις των αδειοδοτήσεων- θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να διαχειριστούμε τις αιτήσεις που έχουν συσσωρευθεί και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο πλαίσιο για τις νέες άδειες.  Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο προωθούμε τις ΑΠΕ, αλλά θα μπορέσουμε και α μειώσουμε το κόστος και να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και επενδυτές στον κλάδο».

Ο ίδιος υπογράμμισε: «Είμαστε αποφασισμένοι σε συνεργασία με όλους τους εποπτευόμενους φορείς και τους παράγοντες της αγοράς να λάβουμε όλες τις απαραίτητες αποφάσεις σαν Πολιτεία για να δρομολογήσουμε την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και να στηρίξουμε τη ΡΑΕ ώστε να διαχειριστεί με δυναμικό τρόπο τις επερχόμενες αλλαγές και να βρίσκεται στο προσκήνιο των κινήτρων που θα απαιτηθούν για την ενεργειακή μετάβαση».

ΓΓ Ενέργειας

Η προσπάθεια υλοποίησης των δεσμεύσεων και των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών της χώρας, η πάταξη της γραφειοκρατίας για την προώθηση των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο Ενεργειακό Φόρουμ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας