ecopress
Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανοίγονται μέσω του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που έχει καταρτίσει η Ελλάδα και ο οποίος προβλέπει... ΥΠΕΝ: Επενδύσεις μαμούθ 32 δις ευρώ στις ΑΠΕ έως το 2030

Μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανοίγονται μέσω του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που έχει καταρτίσει η Ελλάδα και ο οποίος προβλέπει αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ κατά 56% έως το 2030.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσαν, στην Αθήνα, η πρεσβεία της Φινλανδίας στην Ελλάδα και η Wärtsilä Corporation με θέμα: «Προς το 100% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σημαντική μετατόπιση του ενεργειακού μίγματος προς τις ΑΠΕ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επενδύσεις που μπορεί να φθάσουν και τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030.

Όπως τόνισε ο κ. Σταθάκης σήμερα, το 29% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα παράγεται από ΑΠΕ, 27% από φυσικό αέριο και 28% από λιγνίτη και άνθρακα. Στόχος είναι η αύξηση της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ κατά 56% έως το 2030 και η μείωση του μεριδίου του λιγνίτη και του άνθρακα στο ενεργειακό μίγμα σε ποσοστό 17%.

Αναλύοντας τις επενδυτικές προοπτικές στον τομέα της ενέργειας σημείωσε ότι στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας οι επενδύσεις μπορεί να φθάσουν τα 8,8 δισ. Ευρώ, στις ΑΠΕ τα 8,5 δισ. ευρώ, στο φυσικό αέριο τα 4,25 δισ. ευρώ και στην εξοικονόμηση ενέργειας τα 9 δισ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας εξάλλου τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση τόνισε ότι η κυβέρνηση εισήγαγε ένα μεταρρυθμισμένο σύστημα υποστήριξης των ΑΠΕ, αντικαθιστώντας τα εγγυημένα τιμολόγια τροφοδότησης με μια ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της δυναμικότητας ΑΠΕ στην Ελλάδα.

«Ξεκινήσαμε, είπε, τις διαδικασίες δημοπράτησης ΑΠΕ για την περίοδο 2018 έως 2020 που θα καλύπτουν 2,6 GigaWatt χωρητικότητας για αιολική και ηλιακή ενέργεια, προσελκύοντας μέχρι και 2,5 δισ. ευρώ επενδύσεων».

Σημείωσε ακόμη ότι η τελευταία δημοπρασία προσέλκυσε το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και οδήγησε σε πολύ χαμηλότερες τιμές, υποδεικνύοντας ότι θα μπορούσαν να συγκλίνουν ή και να πέσουν κάτω από τις τιμές των ορυκτών καυσίμων. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα κατατάσσεται για πρώτη φορά στην 28η θέση στην ΕΕ στον δείκτη ελκυστικότητας της χώρας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – RECAI. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει τη θετική τάση στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Επίσης ανέφερε ότι εκσυγχρονίζεται το ισχύον Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για ΑΠΕ, εφαρμόζοντας τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές και δίνοντας έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αναφέρθηκε τέλος στο πρόγραμμα υποστήριξης της ενεργειακής απόδοσης που επικεντρώνεται στα κτίρια, δεδομένου ότι το χτισμένο περιβάλλον είναι υπεύθυνο για το 40% περίπου της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας. Προχωρούμε προς την ηλεκτροδότηση άλλων τομέων, όπως οι μεταφορές και ο τουρισμός.

«Νομοθετήσαμε, σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας, το καινοτόμο πλαίσιο των Ενεργειακών Κοινοτήτων που θα επιτρέψει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, των δήμων, των κοινοτήτων και άλλων ενδιαφερομένων που κατά παράδοση ήταν αδρανείς από τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης. Με την πρωτοβουλία αυτή επιδιώκουμε να παρέχουμε μια καλύτερη επιλογή στον εφοδιασμό των καταναλωτών, να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας καθώς και να τους δώσουμε την ευκαιρία να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους σε ενέργεια».

«Μετά από μια μεγάλη, πρωτοφανή κρίση, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι να καταστήσουμε αυτή την ανάκαμψη ισχυρή και βιώσιμη» κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας