ΥΠΕΝ: επιδότηση 500 ευρώ για αγορά οικιακού φορτιστή ηλεκτροκίνησης
ΕνέργειαΜεταφορέςΠεριβάλλον 15 Ιουλίου 2020 Αργύρης
Σημαντικά κίνητρα για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα ανακοινώθηκαν, στο πλαίσιο της εκδήλωσης της εταιρίας BLINK Charging Hellas στο Ζάππειο, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, παρουσία των υπουργών Υποδομών Κ. Καραμανλή, Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη στο Ζάππειο..
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης περιγράφοντας τα κίνητρα για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης ανέφερε: «Mέσω της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» επιδοτούμε με 500 ευρώ την αγορά έξυπνων οικιακών φορτιστών από πολίτες».
Η πλατφόρμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» στην οποία θα υποβάλονται οι αιτήσεις για τις επιδοτήσεις των οχημάτων και των υποδομών φόρτισςη θα ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες, μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση, που βρίσκεται προς επεξεργασία στην επιτροπή της Βουλής.
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, η εκδήλωση συμπίπτει με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στη Βουλή, το οποίο «προάγει την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και είναι απόλυτα εναρμονισμένο με την πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης και του υπουργείου μας».
Αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα ξεκινά από χαμηλή βάση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς «αυτή τη στιγμή στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν ελάχιστα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα –γύρω στα 1.000 συνολικά- ενώ σε όλη την επικράτεια υπάρχουν λιγότερα από 100 δημόσια προσβάσιμα σημεία φόρτισης», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι η διείσδυση των υποδομών φόρτισης αποτελεί προτεραιότητα για την επίτευξη του εθνικού στόχου που έχει τεθεί και προβλέπει ότι έως το 2030 ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικό.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πρώτο πράγμα που έρχεται στη σκέψη καθενός όταν είναι έτοιμος να αγοράσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι πού θα το φορτίζει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. «Γι αυτό, έχουμε επιλέξει το ανταγωνιστικό μοντέλο αγοράς για την ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης επειδή προσβλέπουμε όχι μόνο σε κινητοποίηση σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και στη δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού, που θα οδηγήσει σε μείωση κόστους για τους χρήστες των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλά και σε βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παράλληλα, αναπτύσσουμε ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη λειτουργία της αγοράς της ηλεκτροκίνησης, με σαφή τον ρόλο του ΔΕΔΔΗΕ και των υπόλοιπων φορέων. Δίνουμε προτεραιότητα στα κεντρικά σημεία, δηλαδή πλατείες, λιμάνια, αεροδρόμια. Έως το τέλος του 2021 οι εθνικές οδοί, οι βασικοί οδικοί άξονες της χώρας θα έχουν καλυφθεί πλήρως από φορτιστές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι εταιρίες εισαγωγής αυτοκίνητων έχουν δεσμευθεί να λειτουργήσουν άμεσα 1200 σημεία φόρτισης, οι δε Δήμοι υποχρεούνται να χωροθετήσουν σημεία για τους φορτιστές μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους».
Περνώντας στα κτίρια, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι για τα νέα κτίρια προβλέπεται υποχρέωση τοποθέτησης φορτιστών στα νέα κτίρια από το 2021 κι έπειτα, ενώ για τα παλιά θα ακολουθηθεί μοντέλο παρόμοιο με αυτό που ισχύει για το φυσικό αέριο, δεν θα χρειάζεται δηλαδή απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας. «Επιπροσθέτως, οι φορτιστές εξαιρούνται από τη απαίτηση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, κάτι που εξοικονομεί χρόνο και κόστος για όσους εγκαθιστούν τέτοιες υποδομές».
Στη συνέχεια, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιέγραψε τα κίνητρα για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης: «Συγκεκριμένα, μέσω της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» -που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου- επιδοτούμε με 500 ευρώ την αγορά έξυπνων οικιακών φορτιστών από πολίτες. Δίνουμε επίσης σημαντικά φορολογικά κίνητρα για εταιρείες για την εγκατάσταση φορτιστών, μέσω παροχής έκπτωσης δαπάνης, την λεγόμενη «υπεραπόσβεση» και θεωρούμε το κόστος φόρτισης για τους εταιρικούς στόλους ως έξοδο, μειώνοντας έτσι τον φόρο που καταβάλλει η εταιρεία. Τέλος, σηματοδοτούμε ότι ενδιαφερόμαστε πρωτίστως για την παραγωγική και αναπτυξιακή διάσταση της ηλεκτροκίνησης, μέσω της παροχής σημαντικών αναπτυξιακών-φορολογικών κινήτρων δηλαδή εκπτώσεις φόρων, επιδοτήσεις, μείωση εργοδοτικών εισφορών στις λιγνιτικές περιοχές. Στόχος μα είναι η παραγωγή φορτιστών, μπαταριών –ακόμα και ηλεκτροκίνητων οχημάτων κάποια στιγμή στο μέλλον, γιατί όχι ;- στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Θέλουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στις περιοχές αυτές και να τις καταστήσουμε πόλους ανάπτυξης. Έτσι δεν προάγουμε μόνο την βελτίωση των συνθηκών για το περιβάλλον, αλλά δημιουργούμε έναν νέο τομέα της οικονομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία και ευνοϊκές προοπτικές για την απασχόληση», κατέληξε.
«Η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση προχωρά με τόλμη και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή ρηξικέλευθων πολιτικών». Έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέροντας ότι στόχος είναι ως το τέλος της δεκαετίας 1 στα 3 αυτοκίνητα να είναι ηλεκτρικό, με ταυτόχρονη παροχή κινήτρων για την αντικατάσταση ρυπογόνων οχημάτων και επεσήμανε τη συνεργασία του ΥΠΕΣ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτροκίνησης.
«Η blink chargin Hellas έχει κάνει μία υποδειγματική δουλειά στην διαμόρφωση του δικτύου αστικής φόρτισης», τόνισε απ΄ την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλής. «Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί προσωπικό στοίχημα του ίδιου του πρωθυπουργού», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ότι «έχουμε καταφέρει να συνεργάζονται γραφειοκρατίες και υπουργεία για να ετοιμάζουν την Ελλάδα για την νέα εποχή». Ο κ. Καραμανλής, υπενθύμισε τους τρεις στόχους του υπουργείου, που έχουν να κάνουν με την ανανέωση του γερασμένου στόλου αυτοκινήτων, τις υποδομές αστικής φόρτισης, αλλά και τη λεπτομερή παρακολούθηση του δικτύου ηλεκτροκίνησης, που περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο.
«Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι απλά αυτοκίνητα και απλά φορτιστές. Είναι ένας σύγχρονος τρόπος ζωής που αποπνέει πολιτισμό, καθαρή ατμόσφαιρα, προσβάσιμες πόλεις και έτσι το αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Επίσης, επεσήμανε ότι το εγχώριο δίκτυο της Blink αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί παραγωγική βάση στην Ελλάδα στον κλάδο της ηλεκτροκίνσης, με δεδομένο ότι οι φορτιστές κατασκευάζονται εξ΄ ολοκλήρου στην Ελλάδα για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας.
«Οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα σε πρωτοβουλίες αειφόρου ανάπτυξης», δήλωσε ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Υπογράμμισε μάλιστα, τη δύναμη των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών στο παρόν αλλά και το μέλλον, ενώ καλωσόρισε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την προώθηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και ειδικότερα της ηλεκτροκίνησης. Μάλιστα, τόνισε ότι η Blink επιθυμεί να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη μέσω της επένδυσης στην Ελλάδα, και αυτό αποτελεί «απόδειξη εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας και της κυβέρνησης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Θέλουμε να είμαστε από αυτούς που διαμορφώνουν την αλλαγή», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Blink Hellas, Γιώργος Καλαβρουζιώτης, και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Φορτίζουμε το μέλλον, ενώνουμε τον κόσμο». Όπως τόνισε, «το πρώτο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από την Blink είναι πραγματικότητα, διαρκώς πυκνώνει, ενισχύεται και εντάσσει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ηλεκτροκίνησης, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση».
Σχετικά Άρθρα
- Νέα πληρωμή επιδότησης από το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»
- Δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»
- Οι 2.629 ωφελούμενοι που μπαίνουν στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»
- Έναρξη υποβολής αιτήσεων στον 3ο κύκλο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»
- «Κινούμαι Ηλεκτρικά»: ανοίγει νέος κύκλος με αυξημένη επιδότηση
- Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: εγκρίθηκε υπαγωγή επιπλέον 3.767 αιτήσεων