ecopress
Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου που αφορά τις πλωτές εξέδρες αιολικών πάρκων παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.... ΥΠΕΝ: έρχεται νομοσχέδιο για πλωτά αιολικά πάρκα

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου που αφορά τις πλωτές εξέδρες αιολικών πάρκων παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Tο νομοθετικό πλαίσιο για τις πλωτές εξέδρες αιολικών πάρκων πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου  ανέφερε ο κ.Σκρέκας, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προνοήσει ώστε στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας «να μη μείνει κανείς πίσω». Κατά την τοποθέτησής του στο «Thessaloniki Metropolitan Summit του Economist» στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Η δυναμική της Βόρειας Ελλάδας ως διαπεριφερειακού κόμβου», επανέλαβε ότι αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανακοινώσει στην 85η ΔΕΘ, ένα ολιστικό πρόγραμμα στήριξης αυτών που πραγματικά τη χρειάζονται.

 Πλωτά αιολικά πάρκα

Σε ό,τι αφορά τα πλωτά υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι προωθούνται, καθώς στη θάλασσα «έχουμε καλή ποιότητα ανέμων, αλλά και γιατί αυτά δεν μολύνουν τον πυθμένα» και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μετασχηματίζεται, όχι απλά σε ενεργειακό κόμβο αλλά σε hub πράσινης ενέργειας, επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι η κυβέρνηση προωθεί μια συντονισμένη πράσινη πολιτική, που προσελκύει επενδυτές, διαμορφώνει νέες συνεργασίες και επιχειρηματικά μοντέλα και δημιουργεί πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας.

Ενεργειακή μετάβαση

Ο υπουργός ΠΕΝ, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια ενεργειακής μετάβασης. Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι στόχος είναι μέχρι το 2030 και το 2050, να κινητοποιηθούν σχετικές επενδύσεις πάνω από 40 δισ. Ευρώ, εξηγώντας, ότι «πρέπει να διευκολύνουμε τους ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα και να αναλάβουν το ρίσκο». Επανέλαβε ακόμη το σλόγκαν του ΥΠΕΝ «απλοποίηση και ψηφιοποίηση στα πάντα για να βοηθήσουμε τους επενδυτές».

Πλήρης κατάργηση λιγνίτη

Υπογράμμισε ότι η πλήρης κατάργηση του λιγνίτη στην Ελλάδα συμβαίνει πιο γρήγορα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και τόνισε ότι προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί έως το 2025. Επισήμανε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ξεπέρασαν το 32% στο τρέχον έτος, και θα αγγίξουν το 70% στο τέλος της δεκαετίας και σημείωσε «μένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της άμεσης μείωσης κατά 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας

Επιπλέον τόνισε ότι στους στόχους που έχουν τεθεί και υλοποιούνται είναι η διεύρυνση του ηλεκτρικού δικτύου διανομής, η διασύνδεση των νησιών και η προώθηση χρηματοδοτικών εργαλείων και θεσμικών μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία υποδομών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από διάφορα συστήματα. «Προωθούμε επίσης το υδρογόνο και τη χρήση βιομεθανίου και επεκτείνουμε το δίκτυο φυσικού αερίου που είναι το μεταβατικό καύσιμο», προσέθεσε ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε «αυξάνουμε, βελτιώνουμε και δημιουργούμε νέες διασυνδέσεις με όμορες χώρες έτσι ώστε και να διαφοροποιήσουμε τις πηγές εφοδιασμού αλλά και να αυξήσουμε τη διακίνηση τής ενέργειας, με στόχο να πετύχουμε έτσι χαμηλότερες ανταγωνιστικότερες τιμές».

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας