ΥΠΕΝ: έρχονται και μεικτά χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομίαΧρήμα 30 Ιανουαρίου 2024 Αργύρης
Την υπογραφή απόφασης που επιτρέπει τη δυνατότητα μεικτών τιμολογίων, που δεν μπορούν εύκολα να κατηγοριοποιηθούν στα υφιστάμενα χρωματιστά τιμολόγια ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ στη Βουλή τονίζοντας ότι «έχει νόημα να έχουμε και συμβόλαια διάρκειας 6 έως 12 μηνών, καθώς μπορεί ο καταναλωτής να θέλει να έχει και ένα τιμολόγιο μικρότερης διάρκειας, σταθερό, αλλά με πολύ χαμηλότερο κόστος αντιστάθμισης»
Η ύπαρξη ποικιλίας επιλογής είναι κάτι θετικό για όλους τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στην κυβερνητική παρέμβαση που θα προβλέπει σταθερά συμβόλαια ρεύματος διάρκειας από έξι έως δώδεκα μήνες.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, με τίτλο: «πολύχρωμη εξαπάτηση των καταναλωτών ρεύματος με ευθύνη της κυβέρνησης», ο κ. Συλακάκης εξέφρασε τη γνώμη ότι «η αγορά θα λειτουργήσει ακόμα περισσότερο ανταγωνιστικά στους επόμενους μήνες, και το να υπάρχει ποικιλία επιλογής του καταναλωτή [..] είναι κάτι θετικό για όλους».
Στην αναφορά της κας Πέρκα ότι υπάρχει εταιρεία, η οποία διαφημίζει οκτάμηνα συμβόλαια που τα εντάσσει στην «μπλε» κατηγορία, η οποία ωστόσο προβλέπει 12μηνη διάρκεια, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «υπήρχε μία ερμηνεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για το αν αυτό (το συμβόλαιο) είναι μπλε ή δεν είναι, [..] διότι ο κώδικας αναφέρεται σε ετήσια διάρκεια όλων των συμβάσεων, με εξαίρεση όμως τις περιπτώσεις όπου υπάρχει συναίνεση του καταναλωτή, οπότε μπορεί να πέφτει στους έξι μήνες. Επειδή εδώ είχαμε μία συγκεκριμένη ερμηνεία της ΡΑΑΕΥ, και για να διευκολύνουμε τον καταναλωτή να έχει πρόσβαση σε φθηνότερα τιμολόγια, υπογράφεται μία παρέμβαση, που επιτρέπουμε, και διευκρινίζουμε, και την δυνατότητα μεικτών τιμολογίων θα τα έλεγα, που δεν μπορούν εύκολα να κατηγοριοποιηθούν, στις υφιστάμενες αυτές χρωματικές καταστάσεις. Το συμπέρασμα είναι ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή χάρις σε αυτή την παρέμβαση».
Η κα Πέρκα εκτίμησε ότι το περιστατικό του 8μηνου συμβολαίου δείχνει ότι «δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και το μοναδικό μήνυμα που περνάει η κυβέρνηση είναι ότι επιτρέπει οτιδήποτε αυξάνει την κερδοφορία των παρόχων, αλλά επιβαρύνει διαρκώς τους καταναλωτές». Όσο για την τελευταία παρέμβαση της κυβέρνησης, είπε στον υπουργό ότι «πάτε να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων η πρακτική μιας εταιρείας που παραβιάζει τους όρους που εσείς θέσατε με την υπουργική απόφαση».
Ανταπαντώντας, ο κ. Σκυλακάκη τόνισε ότι «έχει νόημα» να έχουμε και συμβόλαια διάρκειας 6 με 12 μήνες. Όπως εξήγησε, τα σταθερά τιμολόγια έχουν ένα κόστος αντιστάθμισης το οποίο, όσο πηγαίνεις πιο πέρα στο χρόνο, αυξάνεται δυσανάλογα η τιμή του. Δηλαδή, εάν το κόστος αντιστάθμισης πάει στον επόμενο χειμώνα, που έχεις δυσκολία να προβλέψεις τι θα γίνεται στην αγορά, είναι πολύ υψηλότερο, από τον έβδομο και τον όγδοο μήνα μέχρι τον 12ο μήνα, από ότι στο πρώτο επτάμηνο-οκτάμηνο. Μπορεί ο καταναλωτής να θέλει, και είναι λογικό, να έχει και ένα τιμολόγιο μικρότερης διάρκειας, σταθερό, αλλά με πολύ χαμηλότερο κόστος αντιστάθμισης. Και αυτό ήταν ένα καλό τιμολόγιο από πλευράς τιμών, είπε ο κ. Σκυλακάκης και συνέχισε: Η ίδια η οδηγία δίνει πλήρη ελευθερία. Κι εμείς όταν παρενέβημεν στο πράσινο συμβόλαιο, το κάναμε διότι οι συμβάσεις μεταξύ των δύο πλευρών ήταν ατελείς, διότι οι καταναλωτές δεν διάλεγαν συμβόλαιο. Οπότε ήρθαμε εμείς να διαλέξουμε για αυτούς, διότι δεν υπήρχε επιλογή συμβολαίου. Όταν έκαναν συμβόλαιο δεν μπορούσαμε να παρέμβουμε: «Και αυτό ακριβώς ήταν ο λόγος για τον οποίο παρεμβαίνουμε να αλλάξουμε τον κανόνα, να τον διευκρινίσουμε κατά τη γνώμη μου, και να διευκολύνουμε τη μεγαλύτερη ποικιλία στα τιμολόγια. Αλλά, διευκολύνουμε τη μεγαλύτερη ποικιλία, με βάση την μείωση από 130 που ήταν το Δεκέμβριο τα τιμολόγια, σε 30 με 40 τιμολόγια, – αυτή είναι η πρώτη μείωση, που είναι πολύ σημαντική – και το γεγονός ότι ξέρουμε πια, τις πραγματικές τιμές και ποιος είναι ακριβός (πάροχος) και ποιος φθηνός.
Κατά τη γνώμη μου, κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης, «η αγορά θα λειτουργήσει ακόμα περισσότερο ανταγωνιστικά στους επόμενους μήνες ,και το να υπάρχει ποικιλία επιλογής του καταναλωτή, από την ασφάλεια του πράσινου τιμολογίου, είναι κάτι θετικό για όλους».
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: μεικτά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και συμβόλαια 6μηνης διάρκειας
- ΡΑΑΕΥ: διάρκειας άνω των έξι μηνών τα μεικτά συμβόλαια ρεύματος
- Μετά τα χαμηλά πράσινα, τι αναμένεται για μπλε και κίτρινα τιμολόγια
- ΥΠΕΝ: σε ειδικές εταιρίες, η διαχείριση τιμολογίων ρεύματος των καταναλωτών
- ΥΠΕΝ: αλλαγές στον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας
- ΥΠΕΝ: ποιοι και πως θα πάρουν επιπλέον φθηνές κιλοβατώρες το χειμώνα