ΥΠΕΝ: Έργα 2,2 δις ευρώ στους τομείς απορριμμάτων και λυμάτων
Αστικό περιβάλλονΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 1 Ιουλίου 2019 Αργύρης
«Έχουν ήδη δρομολογηθεί έργα ύψους 2,2 δισ. ευρώ στους τομείς των απορριμμάτων και των λυμάτων με βάση τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική με βάση την ανακύκλωση και την χωριστή συλλογή (συμπεριλαμβανομένων των βιοαποβλήτων), τη βελτιστοποίηση του ρόλου των συστημάτων ανακύκλωσης και τη μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά».
Αυτά τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης, με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ παρουσίασε τα νέα έργα που δρμολογούνται στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στις σημαντικές παρεμβάσεις, που έχουν γίνει στο ΥΠΕΝ και στα θέματα της Κλιματικής Αλλαγής.
-«Όλες αυτές οι αλλαγές, είναι πλήρως σχεδιασμένες και νομοθετημένες και από 1ης Ιανουαρίου 2020 τα δημοτικά τέλη όλων των Δήμων θα εξαρτώνται από την απόδοσή τους στην ανακύκλωση και στη μείωση της ταφής» τόνισε αναφερόμενος στους τομείς των απορριμμάτων και των λυμάτων ο κ Φάμμελος και ειδικότερα σημείωσε τα ακόλουθα:
Για το έργο στο ΥΠΕΝ
-«Τα μνημονιακά χρόνια, ιδιαίτερα την πενταετία 2010-2014, το περιβάλλον έμενε στο περιθώριο, με αποτέλεσμα η χώρα να χρεωθεί με τεράστια ευρωπαϊκά πρόστιμα για έλλειψη υποδομών και παραβίαση ευρωπαϊκών οδηγιών. Σε μόλις τέσσερα χρόνια έγινε πολύ σημαντικό έργο στη χώρα στον τομέα του περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας ότι το περιβάλλον δεν αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη, αλλά μπορεί να στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας. Ενδεικτικά αναφέρω τις παρεμβάσεις για την κλιματική αλλαγή, την κύρωση των δασικών χαρτών, το κτηματολόγιο, την ψηφιακή περιβαλλοντική αδειοδότηση, το κλείσιμο των χωματερών, την ενίσχυση της ανακύκλωσης, την προστασία της βιοποικιλότητας και τη δημιουργία και λειτουργία Φορέων προστασίας της φύσης. Ένα απλό παράδειγμα είναι η μείωση χρήσης πλαστικής σακούλας (έως 80%), εισάγοντας περιβαλλοντικό τέλος το οποίο επιστρέφει στον πολίτη. Η χώρα πια διαθέτει εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία και είναι πλέον στις πρώτες δέκα χώρες της Ευρώπης, όπως και στην πρόοδο και ανάπτυξη των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Με την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση για πρώτη φορά πετυχαίνουμε και την αειφορική διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, αλλά και την παραγωγή εισοδήματος και εργασίας από αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το πρώτο σχέδιο δράσης για την αντιπυρική προστασία με 140 εκατ. ευρώ ενώ ολοκληρώθηκαν σε όλη την Ελλάδα τα στρατηγικά σχέδια για τη διαχείριση των υδατικών πόρων και την αντιμετώπιση του κινδύνου πλημμύρας. Έχουν ήδη δρομολογηθεί έργα ύψους 2,2 δισ. ευρώ στους τομείς των απορριμμάτων και των λυμάτων με βάση τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική με βάση την ανακύκλωση και την χωριστή συλλογή (συμπεριλαμβανομένων των βιοαποβλήτων), τη βελτιστοποίηση του ρόλου των συστημάτων ανακύκλωσης και τη μείωση της ρύπανσης από τα πλαστικά. Όλες αυτές οι αλλαγές, είναι πλήρως σχεδιασμένες και νομοθετημένες και από 1ης Ιανουαρίου 2020 τα δημοτικά τέλη όλων των Δήμων θα εξαρτώνται από την απόδοσή τους στην ανακύκλωση και στη μείωση της ταφής».
Την κλιματική αλλαγή
-«Η κλιματική αλλαγή είπε ο αν ΥΠΕΝ, αποτελεί κομβικό στοιχείο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας μας. Εξελίσσεται σε δύο άξονες, μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην προοπτική της κλιματικής ουδετερότητας για το 2050 από τη μία, και παράλληλα εθνική στρατηγική και νομοθεσία για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αμφισβητήσουμε το δικαίωμα των επόμενων γενεών στην ζωή και στην ασφάλεια αλλά και οφείλουμε να προστατέψουμε τον εθνικό πλούτο, τη βιοποικιλότητα, την αγροτική παραγωγή και φυσικά τις πόλεις μας, τις λιμενικές και οδικές υποδομές και την οικονομία του τόπου μας συνολικά. Το 2016 θεσμοθετήσαμε την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και πλέον ολοκληρώνεται σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες και ο περιφερειακός σχεδιασμός, ο οποίος και θα πρέπει να υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του την επόμενη τετραετία. Έχουμε πλέον θεσμοθετημένα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας, Εθνική Στρατηγική για τα Δάση, Σχέδιο Δράσης για την πρόληψη των πυρκαγιών, Θαλάσσια στρατηγική ενώ έχουμε ετοιμάσει χρηματοδοτήσεις για σχέδια ασφάλειας νερού για όλες τις μεγάλες πόλεις. Το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα έχει ολοκληρωθεί, έχει αξιολογηθεί από την ΕΕ, περιλαμβάνει έργα 10 δισ. έως το 2030 στην εξοικονόμηση ενέργειας και επενδύσεις 8 δισ. ευρώ για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Με βάση το σχεδιασμό θα υπάρχει σημαντικότατη μείωση εκπομπών στην Ελλάδα έως το 2030, πολύ παραπάνω από αυτό που έχει καθοριστεί για τη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ έχουμε «πιάσει τους στόχους για το 2020. Το επόμενο βήμα αφορά την μακροπρόθεσμη στρατηγική της χώρας για το 2050. Ο στόχος αυτής της στρατηγικής για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν μπορεί να είναι άλλος από την κλιματική ουδετερότητα, δηλαδή το μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών/απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου. Στην πορεία αυτή όμως προς την μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις περιοχές όπου οι οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες εξαρτώνται πλήρως από τον άνθρακα, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη. Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς έχουμε ξεκινήσει τη χρηματοδότηση της «Δίκαιης Μετάβασης», δηλαδή της διαφοροποιημένης ανάπτυξης στις περιοχές αυτές, και θα ενισχύσουμε ιδιαίτερα την πολιτική αυτή την επόμενη τετραετία. Και σε αυτόν τον τομέα η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που έχει θεσπίσει με πλήρη νομοθετική κάλυψη χρηματοδοτικό μέτρο για την δίκαιη μετάβαση στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη».
Για τα έργα της Θεσσαλονίκης
-«Εδώ και τέσσερα χρόνια τόνισε ο Σ. Φάμελλος κάνουμε το καλύτερο για τον τόπο μου και τους συμπολίτες μου, οι οποίοι και θα μας κρίνουν στις εκλογές. Σε ένα μεγάλο βαθμό αλλάξαμε την πορεία της Θεσσαλονίκης και σε επίπεδο οράματος και σε επίπεδο υποδομών και παρεμβάσεων. Στόχος είναι να αποτελεί ουσιαστικά την μητρόπολη των Βαλκανίων, να έχει σημαντικές υποδομές και μεγάλα έργα (Λιμάνι, Μετρό, Αεροδρόμιο, Σιδηρόδρομο με ηλεκτροκίνηση, ΠΑΘΕ με τούνελ στα Τέμπη, Παιδιατρικό Νοσοκομείο κ.λπ.). Από το ΥΠΕΝ δημιουργήσαμε το Φορέα του Θερμαϊκού Κόλπου, ολοκληρώσαμε το MasterPlan της Κορώνειας -αποφεύγοντας το πρόστιμο-, χρηματοδοτήσαμε σύγχρονα έργα ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας, ολοκληρώνονται τα έργα αποχέτευσης στο Πολεοδομικό Θεσσαλονίκης, εντάξαμε όλους τους οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων σε χρηματοδότηση για βιολογικούς καθαρισμούς και αποχέτευση, με τελευταίους το Καβαλλάρι, την Άσσηρο και το Κάτω Σχολάρι, ενώ υλοποιούνται έργα 80 εκατομμυρίων σε 13 οικισμούς προτεραιότητας. Υλοποιείται μια μεγάλη ιδιωτική επένδυση 100 εκατομμυρίων ευρώ για φυσικό αέριο και τα δίκτυα πλέον έφτασαν σε Τρίλοφο, Πλαγιάρι, Χορτιάτη, Φίλυρο, Λαγκαδά, Χαλάστρα, Κουφάλια, Επανομή, Ρύσιο, Νέους Επιβάτες, Μηχανιώνα, ενώ αυτές τις μέρες επεκτείνεται σε Ταγαράδες, Αγία Παρασκευή και Βασιλικά. Ολοκληρώσαμε το Προεδρικό Διάταγμα για το Δέλτα Αξιού και το Εθνικό Πάρκο, και εκδόθηκε το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα οργανωμένης περιοχής υδατοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό. Το Υπουργείο μας είχε την ευθύνη των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, την ανάπλαση της ΔΕΘ, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, αλλά και την υποστήριξη σχεδίων όπως η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα αλλά και του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Δυστυχώς ο χώρος μιας συνέντευξης δεν αρκεί για όλες τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, αλλά οι πολίτες σε κάθε οικισμό έχουν άμεση εμπειρία και αποδείξεις».
Σχετικά Άρθρα
- ΣΥΡΙΖΑ: για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο συνέδριο της ΕΕΔΣΑ
- Βγήκε η εγκύκλιος για την επιβολή του τέλους ταφής
- Ερώτηση για την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων
- ΥΠΕΝ: σε 34 δήμους νέα έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων
- Tέλος ταφής: στα 100 εκατ. ευρώ η επιβάρυνση των Δήμων
- Βουλή: τι ειπώθηκε για την ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων