ecopress
Επενδύσεις στο χώρο των ΑΠΕ, φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή, ειδικά φορολογικά κίνητρα για τους κατοίκους που θα χάσουν την δουλειά... ΥΠΕΝ: «Φωτοβολταϊκά πάρκα 2GW στη Δυτική Μακεδονία»

Επενδύσεις στο χώρο των ΑΠΕ, φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στην περιοχή, ειδικά φορολογικά κίνητρα για τους κατοίκους που θα χάσουν την δουλειά τους και ειδικά κίνητρα για όσους θα συνδεθούν με τα δίκτυα του φυσικού αερίου που θα γίνουν στην περιοχή, ανακοίνωσε από την Πτολεμαΐδα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιείται στην Πτολεμαΐδα με θέμα την απολιγνιτοποίηση της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε ότι: «με την τεράστια επένδυση στην εγκατάσταση των νέων φωτοβολταικών συστημάτων θα ξεκινήσουν το ταχύτερο όλες οι αναγκαίες χωματουργικές εργασίες και τα συναφή τεχνικά έργα έτσι ώστε εργαζόμενοι που δουλεύουν σήμερα σε υπεργολάβους να μπορέσουν να βρουν δουλειά χωρίς να δημιουργηθεί κενό μετάβασης στην ευρύτερη περιοχή».

Ανακοίνωσε ότι στις 17 Φεβρουαρίου στην Αθήνα «υπογράφεται συμφωνία μεταξύ των ΕΛΠΕ στην οποία το Δημόσιο έχει συμμετοχή, και μιας μεγάλης γερμανικής εταιρείας για την εγκατάσταση στην περιοχή της δυτικής Μακεδονίας ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 205ΜW».

Δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε σχέση με το εκπτωτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ (ΠΟΤ) για τις λιγνιτικές περιοχές διότι «αποτελεί σημαντική ενίσχυση για τους κατοίκους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης».

Διαβεβαίωσε ότι οι λιγνιτικές περιοχές «θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω του Πράσινου Ταμείου και ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να αξιοποιηθούν τα κονδύλια αυτά με το βέλτιστο τρόπο».

Τόνισε ότι η ΔΕΗ «θα προχωρήσει με ταχύτητα στην αποκατάσταση των ορυχείων». Επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο συμβατική υποχρέωση της ΔΕΗ αλλά είναι κυρίως υποχρέωση απέναντι στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες. Πρόσθεσε ακόμη ότι η αποκατάσταση των ορυχείων θα αποτελέσει μια δραστηριότητα γέφυρα που θα βοηθήσει στην άμεση απορρόφηση θέσεων εργασίας. «Αυτοί που μέχρι τώρα σκάβουν, τώρα θα σκεπάζουν για την αποκατάσταση, ανοίγοντας τον δρόμο για την αξιοποίηση των εδαφών με νέους τρόπους» κατέληξε ο υπουργός.

Έκανε ξεχωριστή αναφορά στα συστήματα των Τηλεθερμάνσεων όπου εξαρτάται η θέρμανση των κάτοικων σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Φλώρινα και Μεγαλόπολη υπογραμμίζοντας ότι «είναι «αυτονόητη απόφασή μας να μην υπάρξει κανένα απολύτως κενό σε σχέση με την τηλεθέρμανση της περιοχής». Τόνισε ότι έχουμε ενθαρρύνει τη ΔΕΔΑ να προσαρμόσει το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η αποποινικοποίηση και ανακοίνωσε ότι το νέο business plan της εταιρείας δίνει προτεραιότητα στις περιοχές της Φλώρινας, της Κοζάνης και του Αμύνταιου. Διευκρίνισε ότι οι πόλεις και οι τοπικές κοινωνίες θα είναι αυτές που θα διαλέξουν την τηλεθέρμανση η την χρήση του φυσικού αερίου αφού πρώτα τους παρουσιαστεί η σχέση κόστους/όφελος της κάθε επιλογής.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι «θα αποδοθεί άμεσα από τη ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές ο πόρος της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ». Σημείωσε ότι για 5 ολόκληρα χρόνια με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο πόρος δεν αποδιδόταν στις λιγνιτικές περιοχές και ότι τα χρήματα που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 αφορούσαν πόρο την περίοδο του 2014. Η Επιτροπή Κατανομής του πόρου συνεδριάζει την Πέμπτη για να ξεμπλοκάρει την διανομή των χρημάτων ενώ ο υπουργός κάλεσε τους δημάρχους της περιοχής τα χρήματα «να κατευθυνθούν σε project υψηλής προστιθέμενης αξίας για τις λιγνιτικές περιοχές, κάτι που δεν ήταν ο κανόνας στο παρελθόν».

Μίλησε για αλλαγές που προωθούνται στον χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής ώστε να προσαρμοστούν τα πράγματα στις νέες συνθήκες της απολιγνιτοποιησης καθώς θα αποσαφηνίζονται ποιες δραστηριότητα μπορεί να γίνουν σε ποιες περιοχές ενώ προβλέπονται χρήσεις γης για τη ΒΙΠΕ και το Πανεπιστήμιο.

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ σημείωσε ότι «η εθελούσια έξοδος των υπαλλήλων της θα είναι απολύτως αυτοχρηματοδοτούμενη, και δεν θα υπάρξει επιβάρυνσης στον προϋπολογισμό ούτε στα ασφαλιστικά ταμεία».

Ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «να κηρύξει τις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης ως ειδικές φορολογικές ζώνες με ειδικά φορολογικά κίνητρα».

Μίλησε για ειδικά φορολογικά κίνητρα για τη θέρμανση π.χ. σε σχέση με το φόρο φυσικού αερίου και «ειδική φορολογική μεταχείριση για όσους χάνουν τη δουλειά τους και μέχρι να προσληφθούν σε νέα».

Υπογράμμισε ότι ξεκινάει άμεσα η επεξεργασία του νέου αναπτυξιακού προγράμματος των λιγνιτικών περιοχών με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εργαλεία όπως το InvestEU (το λεγόμενο Πακέτο Γιούνκερ), με εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους. Τα ποσά ανέρχονται μεταξύ των 3,7 και 4,4 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χατζηδάκης ενθάρρυνε τα σχέδια της ΔΙΑΔΥΜΑ Δυτικής Μακεδονίας και του ΦΟΣΔ της Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα. Όπως τόνισε είναι μια πράσινη δράση που σχεδιάζουμε στην Κοζάνη, με σημαντικά οικονομικά οφέλη και νέες θέσεις εργασίας. Τέλος μίλησε με θερμά λόγια για το ρόλο του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας και εξέφρασε την βεβαιότητα σημείωσε ότι με τη στήριξη του υπουργείου Παιδείας μπορεί να έχει ένα τελείως διαφορετικό ρόλο από αυτό που έχουμε συνηθίσει να έχουν τα πανεπιστήμια στην πατρίδα μας για πολλές δεκαετίες.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι περιοχή μπορεί να έχει μέλλον και θα έχει σίγουρα μέλλον και μετά το λιγνίτη και διαβεβαίωσε ότι το μέλλον αυτό θα το χτίσουμε όλοι μαζί καθότι είναι δέσμευση του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και είναι υποχρέωσή μας απέναντι στους πολίτες αυτής της ακριτικής ελληνικής περιφέρειας.

Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι οποίες συνεισφέρουν με πόρους και τεχνογνωσία. Επίσης είναι παρούσα και συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια της αρμόδιας Επιτρόπου Ελίζας Φερεϊρα και εκπρόσωποι του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Νωρίτερα, στην είσοδο του χώρου όπου πραγματοποιείται η ημερίδα, δημιουργήθηκε ένταση και μικροεπεισόδια όταν εκπρόσωποι φορέων, περιφερειακοί σύμβουλοι και πολίτες που ήταν συγκεντρωμένοι επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία που έκανε και χρήση χημικών. Οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα από την Κοζάνη και Πέτη Πέρκα από την Φλώρινα εισήλθαν στην αίθουσα και κατήγγειλαν το γεγονός. Τέλος δήλωσαν ότι αποχωρούν από το συνέδριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Θόδωρος Καρυπίδης, η περιφερειακή σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης ΕΛΠΙΔΑ Γεωργία Ζεμπιλιάδου και ο πρόεδρος του δικτύου Ενεργειακών δήμων της χώρας, δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας