ecopress
Η εθνική στρατηγική θέτει ακόμη υψηλότερους στόχους από τις δεσμεύσεις της ΕΕ για τις ΑΠΕ, με σκοπό να καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ζήτησης... ΥΠΕΝ – GEIDCO : Υψηλοί στόχοι για ΑΠΕ,  διασυνδέσεις, έξυπνα δίκτυα και αποθήκευση ενέργειας

Η εθνική στρατηγική θέτει ακόμη υψηλότερους στόχους από τις δεσμεύσεις της ΕΕ για τις ΑΠΕ, με σκοπό να καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ζήτησης και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη διασυνδέσεων, έξυπνων δικτύων και την αποθήκευση ενέργειας, τόνισε ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης στη συνάντηση του με τον πρόεδρο του GEIDCO Liu Zhenya.

Πιο συγκεκριμένα συνάντηση με τον πρόεδρο Liu Zhenya και διευθυντικά στελέχη του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης Παγκόσμιων Ενεργειακών Διασυνδέσεων (Global Energy Interconnection Development and Cooperation Organization, GEIDCO) είχαν τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2017  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Μανούσος Μανουσάκης.

Ο Liu Zhenya παρουσίασε τον κεντρικό σκοπό δράσης του GEIDCO, που συνίσταται στην προώθηση της ανάπτυξης τεχνολογιών ΑΠΕ, καθαρών μορφών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, στόχοι του Οργανισμού είναι η καθιέρωση του συστήματος υπερυψηλής ταχύτητας μεταφοράς ενέργειας, ώστε αυτό να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με καθαρές μορφές, η περαιτέρω ανάπτυξη έξυπνων δικτύων μέσω της ενίσχυσης των διακρατικών συνεργασιών, καθώς και η ταυτόχρονη αύξηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Αναφέρθηκε επίσης στη γεωγραφική θέση της Ελλάδας που μπορεί να την καταστήσει ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ακόμη δήλωσε ότι προσβλέπει στη μελλοντική συνεργασία του GEIDCO με τη χώρα μας.

Ο Υπουργός παρουσίασε το πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που απορρέουν από την κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων και το χειμερινό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δήλωσε ακόμη, ότι η Ελλάδα έχει θέσει υψηλούς στόχους για την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και την εξοικονόμηση ενέργειας. Σημείωσε ότι η ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας με ορίζοντα το 2030, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, τη διείσδυση του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου και τον εξηλεκτρισμό των ενεργειακών υποδομών. Στη συνέχεια, μετά το 2030 και με ορίζοντα το 2050, η εθνική στρατηγική θέτει ακόμη υψηλότερους στόχους για τις ΑΠΕ, με σκοπό να καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της ζήτησης και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη διασυνδέσεων, έξυπνων δικτύων και την αποθήκευση ενέργειας.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας