ΥΠΕΝ: και ξενοδοχεία σε δασωμένους αγρούς-τον Μάιο οι εκχερσωμένες εκτάσεις
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 23 Μαρτίου 2022 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Ψηφίστηκε στη Βουλή η ρύθμιση του ΥΠΕΝ για τους δασωθέντες αγρούς, που προβλέπει αλλαγή χρήσης 6,8 εκατ. στρεμμάτων κυρίως για γεωργική εκμετάλλευση αλλά και άλλες χρήσεις, όπως τουριστικά καταλύματα. Ταυτοχρόνως ανακοινώθηκε ότι τον Μάιο θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για 2,3 εκατ. στρέμματα εκχερσωμένων εκτάσεων.
Ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς τόνισε στη Βουλή ότι οι χρήσεις των δασωμένων αγρών θα είναι αυτές που η νομοθεσία επιτρέπει, και «η νομοθεσία λέει ότι επιτρέπονται και τα τουριστικά καταλύματα».
Η νομοθετική ρύθμιση για τους δασωθέντες αγρούς περιλαμβάνεται στο ψηφισθέν νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στο οποίο εντάχθηκαν και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη χορήγηση παράτασης για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και στον καθορισμό όρων, περιορισμών δόμησης και χρήσεων γης σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.
Αλλαγή ιδιοκτησιακού σε 6.889.985 στρέμματα
-«Επιλύουμε το χρόνιο ζήτημα αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασωθέντων αγρών από το Δημόσιο, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για αγροτικού χαρακτήρα εκτάσεις που δασώθηκαν, λόγω εγκατάλειψής τους, σε δύσκολες συνθήκες, ιδίως κατά τη διάρκεια του πολέμου, και απώλεσαν τον αρχικό αγροτικό τους χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να δασωθούν».
Σε 6.889.985 στρέμματα ανέρχονται οι δασωθέντες αγροί στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην ολομέλεια της Βουλής, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς. «Αυτό ισοδυναμεί με συνολική έκταση 5,54% της χώρας και στην ουσία ξαναζωντανεύουμε αυτή τη γη», είπε ο κ. Αμυράς, αναφερόμενος στη βασική στόχευση της ρύθμισης για τους δασωθέντες αγρούς.
Το Μάιο η ρύθμιση για εκχερσωμένες εκτάσεις
Ο υφυπουργός ΠΕΝ ανακοίνωσε στη Βουλή ότι επόμενη μεταρρύθμιση θα είναι οι εκχερσωμένες εκτάσεις, που ανέρχονται σε 2.284.996 στρέμματα, και εντός του Μαΐου θα κατατεθεί στη Βουλή η σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Σημειώνεται ότι η ρύθμιση που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για τις εκχερσωμένες από δασική βλάστηση εκτάσεις, δηλαδή εκτάσεις που καλλιεργούνται χωρίς να διαθέτουν τίτλους ή διοικητικές πράξεις παραχώρησης, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνωστές πληροφορίες θα προβλέπει την απόδοση της έκτασης μόνο για αγροτική χρήση με δύο προϋποθέσεις:
-πρώτον, την καταβολή χρηματικού αντιτίμου – το ύψος του οποίου θα προσδιοριστεί – και,
-δεύτερον, την ύπαρξη τεκμηρίου κυριότητας πριν από το 2000 (για παράδειγμα, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς κ.ά.).
Με τον τρόπο αυτόν θα επιχειρηθεί να δοθεί λύση, σε περιοχές όπως η Κρήτη, όπου τέτοιες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για βοσκοτόπια και έπρεπε αυτοί που χρησιμοποιούν αυτές τις εκτάσεις να προσκομίσουν τεκμήρια κυριότητας και αεροφωτογραφίες του 1945, ενώ με τη νέα ρύθμιση –με χρησικτησία 20ετίας- το χρονικό όριο μετατίθεται για πριν από το 2000, προκειμένου να τους αποδοθούν οι εκτάσεις.
Ψηφίστηκαν οι δασωθέντες αγροί
Η ρύθμιση για τους δασωθέντες αγρούς συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο συζητήθηκε την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυκτα της ίδιας ημέρας.
Συγκεκριμένα, υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσε η ΝΔ. Κατά της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Το άρθρο 80 για τους δασωθέντες αγρούς ψήφισε η ΝΔ. «Κατά» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25. «Παρών» δήλωσαν το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.
-«Δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να επιστρέψουν στην αγροτική παραγωγή, με σύγχρονες καλλιέργειες, με νέες μεθόδους καλλιεργητικές και καλλιέργειες υψηλής εξαγωγικής αξίας και υπεραξίας για τον κάθε τόπο», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς στη Βουλή και επισήμανε ότι παράλληλα προστατεύεται το περιβάλλον, διότι «οι άνθρωποι που κυκλοφορούν μέσα στα χωράφια τους, τα προστατεύουν από πυρκαγιές και προστατεύουν και τις γύρω περιοχές».
-«Επιλύουμε το μεγάλο και φλέγον ζήτημα της κυριότητας αυτής της γης. Το Δημόσιο πλέον δεν θα προβάλλει δικαιώματα κυριότητας, εφόσον αυτά δεν θεμελιώνονται βάσει τίτλων», είπε ο υφυπουργός.
Απαντώντας σε αιτιάσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση για τους δασωμένους αγρούς, ο κ. Αμυράς είπε ότι επί 43 χρόνια η ελληνική κοινωνία διαβουλεύεται με την Πολιτεία γι’ αυτό το καυτό ζήτημα.
-«Έχουν τοποθετηθεί γι’ αυτό το ζήτημα οι ενώσεις των αγροτών, οι ενώσεις των κτηνοτρόφων, οι ενώσεις των συμβολαιογράφων, οι ενώσεις των δικαστών, οι ενώσεις των ΜΚΟ, οι ενώσεις του ΓΕΩΤΕΕ, όλος ο κόσμος συζητάει επί 4 – 5 δεκαετίες γι’ αυτό το ζήτημα και ήρθε η ώρα να λυθεί», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόσθεσε δε, πως δεν μπορεί πλέον το Δημόσιο, χωρίς να έχει κανέναν τίτλο στα χέρια του, να χτυπάει την πόρτα του πολίτη και να του λέει ότι δεν του ανήκει το χωράφι, αν και ο πολίτης έχει νόμιμο τίτλο κυριότητας».
Ο ίδιος υπογράμμισε παράλληλα, ότι οι χρήσεις των δασωμένων αγρών θα είναι αυτές που η νομοθεσία επιτρέπει, και «η νομοθεσία λέει ότι επιτρέπονται και τα τουριστικά καταλύματα».
Τι προβλέπει η τελική ρύθμιση για τους δασωθέντες αγρούς
«Με νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επιλύεται το ζήτημα της χρόνιας αμφισβήτησης από το Δημόσιο της κυριότητας των δασωθέντων αγρών, που αποτελούν εκτάσεις αγροτικού χαρακτήρα οι οποίες δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψής τους σε δύσκολες ιστορικές συνθήκες, αλλά και της σημερινής η μελλοντικής αξιοποίησης τους» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ και αναφέρεται ότι η νομοθετική ρύθμιση, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
- Το Δημόσιο δεν προβάλλει πλέον δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που είχαν αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960 ανεξάρτητα από τη μορφή που έχουν σήμερα, παρά μόνο αν το ίδιο έχει τίτλους ιδιοκτησίας.
- Εάν το γεωτεμάχιο ήταν αγροτικής μορφής στο παρελθόν αλλά σήμερα είναι δάσος και έως 30 στρέμματα, θα επιτρέπεται μόνο η χρήση του για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω αλλαγής χρήσης.
- Εάν το γεωτεμάχιο ήταν αγροτικής μορφής το 1945 ή το 1960 και σήμερα θεωρείται δασική έκταση δεν υπάγεται πλέον στην δασική νομοθεσία και επιτρέπονται όλες οι χρήσεις. Προϋπόθεση είναι να αποδειχθεί η κυριότητα ή ο νομικός δεσμός του ιδιοκτήτη με το ακίνητο, κάτι που δεν γίνεται απαραίτητα μόνο με τίτλους, αλλά και με οποιοδήποτε θεσμικά προβλεπόμενο αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο πιθανολογείται ο νομικός δεσμός με το ακίνητο.
- Ο χαρακτηρισμός της έκτασης (δάσος ή δασική), διενεργείται, εφόσον δεν υπάρχει δασολόγιο, αλλά υπάρχει αναρτημένος δασικός χάρτης, από την Επιτροπή Δασολογίου Περιφερειακής Ενότητας, ακόμα και αν η συγκεκριμένη έκταση έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.
Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ σημειώνεται επίσης ότι οι εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως δασωθέντες αγροί σε ολόκληρη τη χώρα υπολογίζονται σε 6,9 εκατ. στρέμματα. Με την επίλυση του ζητήματος των δασωθέντων αγρών, παρέχονται κίνητρα για την επιστροφή του πληθυσμού σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Η επιστροφή του πληθυσμού στις περιοχές αυτές θα συμβάλλει τόσο στην αγροτική ανάπτυξη όσο και στην καλύτερη προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές, με τον καθαρισμό των αγρών αυτών.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με σεβασμό στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και κυρίως στις διατάξεις του Συντάγματος, λύνουμε τα προβλήματα που αναδείχθηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκειμένου να ολοκληρώσουμε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση. Με τη διάταξη για τους δασωθέντες αγρούς, δίνουμε τη δυνατότητα να καλλιεργηθούν ξανά εκτάσεις που παρέμεναν ανεκμετάλλευτες επί δεκαετίες. Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να διευθετήσουμε και το ζήτημα των εκχερσωμένων πρώην δασικών εκτάσεων. Η κύρωση των δασικών χαρτών κατοχυρώνει την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας περιουσίας και των νόμιμων ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Συμβάλλει, επίσης, στη δημιουργία ενός ξεκάθαρου πλαισίου για τις χρήσεις γης, ενώ ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, το οποίο επίσης αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση για την προστασία της περιουσίας των πολιτών και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Με τη συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη αποδίδουμε στην προγονική γη τον αρχικό της χαρακτηρισμό. Χωράφια που καλλιεργούσαν οι γονείς μας ή οι παππούδες μας, στη συνέχεια τα εγκατέλειψαν και λόγγιασαν. Αυτές οι εκτάσεις αποδίδονται στους νόμιμους κατόχους τους για να τις ξανά καλλιεργήσουν και να τις αξιοποιήσουν σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία. Καλούμε τους νέους να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή!».
Η νομοθετική ρύθμιση για τους δασωθέντες αγρούς περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα. Στο σχέδιο νόμου εντάσσονται και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορούν, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη χορήγηση παράτασης για την τακτοποίηση αυθαιρέτων και στον καθορισμό όρων, περιορισμών δόμησης και χρήσεων γης σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων».
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: απαντήσεις για αντιρρήσεις, δασωμένους αγρούς, εκχερσωμένες εκτάσεις
- Βουλή: επιφυλάξεις επιστημονικού συμβουλίου για τους δασωθέντες αγρούς
- Στη Βουλή οι δασωμένοι αγροί: σε ιδιώτες, με 3+1 τρόπους έως 30 στρέμματα
- ΥΠΕΝ: πως θα αποδοθούν δασωμένοι αγροί και εκχερσωμένες εκτάσεις
- Πέντε νάρκες στη νομοθετική ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς
- ΥΠΕΝ: αποχαρακτηρίζονται δασωμένοι αγροί 7 εκατ. στρεμμάτων (βίντεο)