ΥΠΕΝ για εκτός σχεδίου δόμηση: «ρίχνουμε μία πέτρα στο τέλμα»!
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧωροταξία 2 Σεπτεμβρίου 2020 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Με «μια πέτρα στο τέλμα» παρομοίωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ για την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμησης.
Ο υπουργός ΠΕΝ, λίγα 24ωρά πριν ολοκληρωθεί η ψηφιακή διαβούλευση στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 του πολεοδομικού και χωροταξικού νομοσχεδίου, όπου περιλαμβάνεται η επίμαχη ρύθμιση για την κατάργηση των παρεκκλίσεων της εκτός σχεδίου δόμησης, σε συνέντευξη του ουσιαστικά απάντησε στις έντονες και σε μεγάλο πλήθος αιτιάσεις και τις αντιδράσεις, που συγκεντρώνει η συγκεκριμένη ρύθμιση, τόσο στο πλαίσιο της ψηφιακής διαβούλευσης , όσο και από παρεμβάσεις φορέων μηχανικών, νομικών, ιδιοκτητών, αλλά και βουλευτών κυρίως της περιφέρειας.
Ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989” και στο δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη είπε ότι εφόσον οι ιδιοκτήτες εκδώσουν οικοδομική άδεια διατηρούν το δικαίωμα δόμησης επί εξαετία και με αυτή την προϋπόθεση σημείωσε ότι υπάρχει συνδυασμός με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, μέσω των νέων Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, τα οποία εντάσσονται για χρηματοδότηση 250 εκατ. ευρώ στο ταμείο Ανάκαμψης.
Σημειώνεται ότι η νομοθετική ρύθμιση στο νέο πολεοδομικό και χωροταξικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, το οποίο βρίσκεται υπό διαβούλευση προβλέπει κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των παρεκκλίσεων, μετά από μεταβατική περίοδο 2 ετών, και άμεση μείωση των συντελεστών δόμησης στην εκτός σχεδίου δόμηση.
Οικοδομικές άδειες
Σε δημοσιογραφική ερώτηση που του τέθηκε ότι « με δεδομένο ότι η θεραπεία για την αντιμετώπιση της άναρχης και αυθαίρετης δόμησης είναι η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού, γιατί προβλέπεται μεταβατική περίοδος μόνον 2 ετών, ενώ οι προγραμματισμοί του ΥΠΕΝ για τον πολεοδομικό σχεδιασμό προβλέπουν μέσω της εκπόνησης μελετών Τοπικών Χωρικών Σχεδίων κάλυψη του 50% της χώρας εντός 5ετίας και για το σύνολο της επικράτειας εντός δεκαετίας. Μήπως πρέπει να αυξηθεί η μεταβατική περίοδος;», ο υπουργός ΠΕΝ απάντησε ότι:
-«Όλα αυτά έχουν μια λογική και θα δείτε ότι χρονικά παντρεύονται μεταξύ τους όλες οι ρυθμίσεις που κάνουμε. Πρώτα απ΄όλα η εκτός σχεδίου δόμηση είναι μία ελληνική πατέντα, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Μόνον στην Ελλάδα και στο Βέλγιο υπάρχει, όποιος πιστεύει ότι υπάρχει και αλλού να μας το πει. Με σκοπό να υπάρξει μια τάξη και να σταματήσει όλη αυτή η αναρχία, να ρίξουμε μια πέτρα στο τέλμα εν πάση περιπτώσει, λέμε να μειωθεί η εκτός σχεδίου δόμηση κατά 10% αλλά λέμε ταυτόχρονα, ότι όποιος κάνει βιοκλιματικά κτίρια, όποιος πάει προς την κατεύθυνση της ενεργειακής εξοικονόμησης θα έχει καλύτερη αντιμετώπιση από πλευράς συντελεστών δόμησης, δεν θα έχει αυτούς τους περιορισμούς.
Δεύτερον λέμε ότι οι παρεκκλίσεις που υπάρχουν για την εκτός σχεδίου δόμηση, δηλαδή να πας κάτω από τα τέσσερα στρέμματα δηλαδή στα 2 στρέμματα, στα 750 τετραγωνικά μέτρα, όπου ισχύουν θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για δύο χρόνια, συν τέσσερα χρόνια ακόμη, που θα είναι η περίοδος ισχύος οικοδομικής άδειας, διότι ισχύει για 2 χρόνια από την έκδοσης της και άλλα τέσσερα χρόνια με παράταση ισχύος».
Στο Ταμείο Ανάκμψης τα ΤΠΣ
Ο Κωστής Χατζηδάκης συνέχισε λέγοντας ότι: «Έξι χρόνια δίνει το κράτος στην εκτός σχεδίου δόμηση να κτίσεις με παρεκκλίσεις και εκτός αυτού, έρχεται το κράτος και σου λέει ξεκινώντας από τις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές, ότι θα βγάλει γρήγορα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα βάζουμε, σας το λέω για πρώτη φορά, στο Ταμείο Ανάκαμψης, βάζουμε ένα κονδύλι 250 εκατ. ευρώ, για να χρηματοδοτηθούν από εκεί τα ΤΠΣ, τα οποία θα βγουν μεν, σε μία οκταετία συνολικά σε όλη τη χώρα αλλά στις περιοχές που τίθεται το θέμα θα έχουν βγει έτσι και αλλιώς μέχρι να έχει συμπληρωθεί αυτή η περίοδος της εξαετίας για την οποία μιλήσαμε προηγουμένως.
Έπομένως, σε όλη τη χώρα καθώς θα πάμε πολύ γρήγορα θα υπάρχουν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ειδικά στις περιοχές αυτές, και άρα ουσιαστικά το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης θα ιδωθεί υπό ένα νέο πλαίσιο. Γιατί λένε κάποιοι γιατί δεν ξεκινάτε από τον χωροταξικό σχεδιασμό; Μα το κάνουμε και αυτό! Απλώς προχωράνε παράλληλα αυτές οι δύο διαδικασίες. Για αυτό σας είπα ότι κουμπώνουν μεταξύ τους οι χρονικές περίοδοι».
Ο ΥΠΕΝ σημείωσε ακόμη ότι: «Και αυτό που κάνουμε με τον πολεοδομικό σχεδιασμό, διότι κάποιος πρέπει να το πει, είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση.
Από το 1976 έχει ξεκινήσει ο πολεοδομικός σχεδιασμός, έχουμε καλύψει μόνον το 20% της χώρας, το 80% της χώρας δεν έχει πολεοδομικά σχέδια και στη μισή χώρα τα πολεοδομικά σχέδια, που υπάρχουν είναι απαρχαιωμένα.
Εμείς λοιπόν δυναμικά ασχολούμαστε με αυτό το θέμα, διότι θέλουμε να αφήσουμε κάτι χειροπιαστό σε αυτό το υπουργείο».
Σχετικά Άρθρα
- ΣΕΠΟΧ: παράθυρο για εκτός σχεδίου δόμηση, μέσω των νέων ΕΠΣ
- Εκτός σχεδίου: στο παραπέντε αίτημα απόσυρσης της ρύθμισης του ΥΠΕΝ
- ΥΠΕΝ: ανακοινώθηκε η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης σε μικρά οικόπεδα
- ΣΥΡΙΖΑ για εκτός σχεδίου δόμηση: εξαπατήθηκαν πολίτες και μηχανικοί
- ΥΠΕΝ: για πραγματική λύση στην εκτός σχεδίου δόμηση θα απαιτηθούν 3-4 έτη
- ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: αλλαζε θέση για τη ρύθμιση της εκτός σχεδίου δόμησης