ΥΠΕΝ για ενεργειακή κρίση: επάρκεια εφοδιασμού, στα ύψη οι τιμές
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΥποδομέςΧρήμα 25 Φεβρουαρίου 2022 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Χωρίς διαταραχές συνεχίζεται η τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο, ενώ τα εγχώρια αποθέματα (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά, ηλεκτροπαραγωγή με ντήζελ, αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα) μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού. Αυτά προκύπτουν από τη συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό τον υπουργό Κώστα Σκρέκα.
«Στη συνεδρίαση αξιολογήσαμε τα νέα δεδομένα όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και εξετάσαμε όλα τα σενάρια – ακόμα και τα πλέον δυσμενή – για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια», τόνισε ο υπουργός.
Η εικόνα για τον ενεργειακό εφοδιασμό αυτή τη στιγμή είναι η εξής:
– Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι αυτή στιγμή συνεχίζεται δίχως διαταραχές.
– Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι άλλες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), εφόσον κριθεί αναγκαίο.
– Τα αποθέματα του τερματικού σταθμού ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Χθες κατέπλευσε πλοίο το οποίο μετέφερε 108.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου.
– Επίσης υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα.
-Σε ότι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.
– Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.
– Σε ετοιμότητα είναι οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, που έχουν δυνατότητα λειτουργίας με diesel.
Αναφορικά με τις τιμές ο υπουργός τόνισε:
«Δυστυχώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατροφοδοτεί την σφοδρή διεθνή ενεργειακή κρίση που έχει εκτινάξει τις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού σε δυσθεώρητα επίπεδα, απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουμε διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της κοινωνίας για όσο χρειαστεί.
Όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες και το Συμβούλιο Κορυφής όπου συμμετείχε, η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει και να προτείνει τη λήψη εκτάκτων μέτρων υποστήριξης των κρατών – μελών απέναντι στη διεθνή ενεργειακή κρίση. Αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη το ότι η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής».
Ο κ. Σκρέκας ζήτησε εξάλλου χθες την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη διερεύνηση δυνατοτήτων περαιτέρω στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. «Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν τη σημασία της πρότασης που έχει υποβάλλει έγκαιρα η ελληνική Κυβέρνηση, για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών από το προηγούμενο Φθινόπωρο. Οι μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο απαιτεί την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε.
Σχετικά Άρθρα
- Διασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού και νέες επιδοτήσεις το Μάρτιο
- Εγρήγορση στην αγορά ενέργειας μετά τη διακοπή από την Gazprom
- ΥΠΕΝ: έκτακτη σύγκληση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων για το φυσικό αέριο
- ΥΠΕΝ: το σχέδιο για τη διασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού
- Ε.Ε: τιμές και ενεργειακή επάρκεια στο Συμβούλιο Υπουργών
- Φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP αναζητά η ελληνική αγορά