ecopress
Στο νέο πεδίο που διαμορφώνεται  για την απολιγνιτοποίηση και τη στροφή προς την «πράσινη ενέργεια»  κρίσιμος αναμένεται να είναι ο ρόλος της ΔΕΗ, η... ΥΠΕΝ: Η ΔΕΗ αναζητεί στρατηγικό επενδυτή για την ανάπτυξη των ΑΠΕ

Στο νέο πεδίο που διαμορφώνεται  για την απολιγνιτοποίηση και τη στροφή προς την «πράσινη ενέργεια»  κρίσιμος αναμένεται να είναι ο ρόλος της ΔΕΗ, η οποία φέρεται να αναζητεί στρατηγικό επενδυτή για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς ναυάγησε το σχέδιο συγχώνευσης της επιχείρησης με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Στο θέμα αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο «Βήμα της Κυριακής» και στη δημοσιογράφο Μάχη Τράτσα ο υφυπουργός ΠΕΝ, Γεράσιμος Θωμάς:

«Είναι απόφαση της ΔΕΗ, εάν τη συμφέρει, να κατασκευάσει νέες μονάδες φυσικού αερίου. Η νέα διοίκηση της επιχείρησης, υπογράμμισε ο Γ. Θωμάς,  έχει δηλώσει την πρόθεσή της να στραφεί στις ΑΠΕ. Και θα χρηματοδοτήσει τις απαραίτητες επενδύσεις είτε μόνη της είτε με άλλους επενδυτές. Προετοιμάζει ήδη έργα ΑΠΕ, συνολικά ενός γιγαβάτ, για τα οποία έχει δεσμευμένες εκτάσεις και τα οποία θα επιταχυνθούν αναγκαστικά εφόσον δημιουργούνται ενεργειακές ανάγκες» Για τη Δυτική Μακεδονία και την Πελοπόννησο ο υφυπουργός ΠΕΝ ανέφερε ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

« Η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, θα στηριχθεί κυρίως σε οικονομικές λύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ σε μικρότερη κλίμακα θα προωθηθούν καινοτόμες λύσεις, όπως η παραγωγή υδρογόνου. Οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες θα σβήσουν σταδιακά έως το 2028, ενώ η υπό κατασκευή «Πτολεμαΐδα V», σύμφωνα με τον υφυπουργό, «δεν θα μείνει μισοτελειωμένη ή αναξιοποίητη». Για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη που αναπνέουν οικονομικά  από τους λιγνίτες ο υφυπουργός προανήγγειλε ένα masterplan με κίνητρα επενδυτικά που, όπως είπε, θα τεθεί σε διαβούλευση στο τέλος του έτους.

Nέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα

Ειδικότερα σύμφωνα με τον υφυπουργό ΠΕΝ :

Οι κεντρικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την ενέργεια θα αποτυπωθούν στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

-Ο πρώτος αφορά την παραγωγή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας με αυξημένη συμμετοχή ΑΠΕ που αναδεικνύονται σε νέο εθνικό πόρο. Η αποζημίωση παραγόμενης ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ με το νέο σύστημα δημοπρασιών έχει υποχωρήσει κάτω από 60 ευρώ/MWh. Σε χώρες όπως η Πορτογαλία διενεργούνται δημοπρασίες με κόστος κοντά στα 20 ευρώ/MWh.

-Ο δεύτερος άξονας είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα. Η ισχυρή ζήτηση για προγράμματα όπως το “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” και το ενδιαφέρον των δήμων για ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού δίνουν το έναυσμα για να καταρτίσουμε φιλόδοξα προγράμματα».

Σε ερώτηση για τις περιοχές της χώρας που βασίζονται στο λιγνίτη ο Γ. Θωμάς απάντησε ότι ο σχεδιασμός ξεκινά από το μηδέν, καθώς «ούτε η ΔΕΗ είχε μεριμνήσει αρκετά ούτε η Πολιτεία προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για τον “τοπικό πόρο ανάπτυξης” που δικαιούνται οι λιγνιτικές περιοχές και έχει να αποδοθεί από το 2014». Ο υφυπουργός προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να αποδοθούν περίπου 130 εκατ. ευρώ που οφείλονται στους ενεργειακούς δήμους (Κοζάνη, Εορδαία, Φλώρινα, Αμύνταιο, Μεγαλόπολη) και στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Σημείωσε όμως ότι «τα κονδύλια πρέπει να κατευθυνθούν σε πρότζεκτ που θα προετοιμάσουν τις περιοχές για τη μεταλιγνιτική εποχή». Το σχέδιο έως το τέλος του έτους θα τεθεί σε διαβούλευση με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το επόμενο καλοκαίρι.

Περιγράφοντας, τέλος, τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή ο Γ. Θωμάς δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η αναπλήρωση της ισχύος που θα χρειάζεται το σύστημα όταν θα αρχίσουν να σβήνουν οι λιγνίτες πρέπει να γίνει με τρόπους που θα έχουν λογικό κόστος. Τα φωτοβολταϊκά και αιολικά παράγουν πλέον ενέργεια με χαμηλό κόστος. Τα καινοτόμα και τα υβριδικά συστήματα απαιτούν ακόμη τιμή αποζημίωσης της τάξης των 150-200 ευρώ/MWh για την ενέργεια που παράγουν, αν και το κόστος αναμένεται να πέσει. Επομένως, θα στηριχθούμε σε οικονομικές λύσεις ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα και σε μικρότερη κλίμακα, θα προωθήσουμε καινοτόμες ιδέες, όπως η παραγωγή υδρογόνου».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας