ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ «Μαζί με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου προβλέψαμε εμείς και την ηλεκτρονική ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας. Ο στόχος είναι να μην έχουμε... ΥΠΕΝ: Η ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας εμπόδιο  σε νέα γενιά αυθαιρέτων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

«Μαζί με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου προβλέψαμε εμείς και την ηλεκτρονική ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας. Ο στόχος είναι να μην έχουμε μία νέα γενιά αυθαιρέτων».

Αυτά είπε  ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του ενεργειακού νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, όπου περιλαμβάνονται ως τροπολογία προσθήκη οι  νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα και την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Συγκεκριμένα είπε ο κ Οικονόμου ότι «μαζί με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου προβλέψαμε εμείς και την ηλεκτρονική ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας. Γιατί αυτό; Για να είναι δυνατό μέσω της ηλεκτρονικής ταυτότητας να ελέγχονται και τα δηλωνόμενα ούτως ή άλλως αυθαίρετα. Αυτό θα επιτρέπει από δω και πέρα τον αυστηρό έλεγχο κάθε νέου αυθαίρετου. Γιατί όταν σε μεταβίβαση όταν θέλει κάποιος να μεταβιβάσει ή να δώσει κληρονομιά κλπ. μία διηρημένη ιδιοκτησία η οποία έχει αυθαίρετα, είναι δυνατό αμέσως να εντοπιστεί η αυθαιρεσία κι επομένως θα έχουν ένα πολύ ισχυρό κίνητρο από εδώ και πέρα οι ιδιοκτήτες να μην κάνουν καινούργια αυθαίρετα. Ο στόχος είναι να μην έχουμε μία νέα γενιά αυθαιρέτων».

Ηλεκτρονική βάση

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος είπε ακόμη ότι «η  διάταξη που φέρνουμε δεν αφορά τα αυθαίρετα. Αφορά την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων που είναι μια μεταρρύθμιση η οποία έχει προβλεφθεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν έχει εφαρμοστεί. Ουσιαστικά ενεργοποιούμε αυτή τη μεταρρύθμιση. Τι σημαίνει αυτό. Ότι θα υπάρξει μία ηλεκτρονική βάση που θα περιγράφει μία σειρά από βασικά χαρακτηριστικά του κτιρίου.  Αυτό είναι ένα μέτρο εξαιρετικά αναπτυξιακό, καταργεί τη  γραφειοκρατία, ο πολίτης μία φορά θα υποβάλει αυτά τα δικαιολογητικά στο σύστημα και μετά θα μπορεί πατώντας ένα κουμπί να έχει όσες φορές θέλει αυτά τα στοιχεία, οι επενδύσεις θα επιταχυνθούν  διότι δεν θα έχουμε αυτές τις καθυστερήσεις και επιπλέον, εδώ είναι το καινούργιο»

Παράλληλα ο κ Οικονόμου τόνισε στη Βουλή ότι «το έχω πει και άλλες φορές για τις παλαιές γενιές αυθαιρέτων ότι υπάρχουν πολλαπλές ευθύνες, δεν είναι θέμα να κρυφτούμε γι’ αυτό. Από δω και πέρα δεν πρέπει να υπάρξουν καινούργια αυθαίρετα. Αυτή είναι η ουσία. Κρατάμε την κόκκινη γραμμή του 2011 που έχει συμφωνηθεί νομίζω από όλη τη Βουλή, δε μετακινούμε αυτή την κόκκινη γραμμή, αλλά βρίσκουμε έναν τρόπο ώστε να μπορεί από δω και πέρα να ελέγχεται η μελλοντική αυθαίρετη δόμηση».

Οι ρυθμίσεις

Σημειώνεται ότι  με την τροπολογία του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε και ψηφίζεται στη Βουλή προβλέπεται ότι:

  • Δίνεται ολιγόμηνη παράταση για την τακτοποίηση όλων των αυθαιρέτων μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2020. Ειδικά για τα κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, κατηγορίας 5, δεν θα δοθεί καμία άλλη παράταση, καθιστώντας την 30η Ιουνίου καταληκτική ημερομηνία τακτοποίησής τους. Οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή  καθ ‘ύψος πάνω από 20%.
  • Για τα υπόλοιπα ακίνητα με αυθαιρεσίες, μετά το πέρας της 30ης Ιουνίου, τίθεται σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Ταυτότητα, η οποία και θα αποτελεί προϋπόθεση για τη διαδικασία ολοκλήρωσης της τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατηγορίας από 1 έως 4. Οι ιδιοκτήτες τους δηλαδή, θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Ιουνίου με καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιανουαρίου του 2025,  καταβάλλοντας όμως προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έναν χρόνο καθυστέρησης.
  • Η τακτοποίηση θεωρείται ολοκληρωμένη μόνον όταν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ολοκληρώσει την ηλεκτρονική ταυτότητα της ιδιοκτησίας του, δηλαδή η μη έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα ισοδυναμεί με μη τακτοποίηση της αυθαιρεσίας. Επομένως, για την μεταβίβαση του ακινήτου του, προϋπόθεση η τακτοποίηση και η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας.
  • Για να διευκολυνθεί η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας για όσο το δυνατόν περισσότερες ιδιοκτησίες (διαμερίσματα, γραφεία κ.ο.κ), η ρύθμιση καθιερώνει και την ηλεκτρονική ταυτότητα για αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες.
  • Σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε κοινόχρηστους χώρους οικοδομών διακρίνονται δύο περιπτώσεις:

1) η περίπτωση ιδιοχρησίας της αυθαίρετης κατασκευής ή της αυθαίρετης αλλαγής χρήσης, όπου υπόχρεος για την τακτοποίηση και την καταβολή του ειδικού ενιαίου προστίμου είναι ο ιδιοκτήτης που ιδιοχρησιμοποιεί την αυθαίρετη κατασκευή και

2) η περίπτωση όπου γίνεται κοινή χρήση  του κοινόχρηστου χώρου, στον οποίον ευρίσκεται η αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης, η οποία θα ρυθμισθεί στο επόμενο διάστημα με υπουργική απόφαση.

  • Καθορίζεται τι περιλαμβάνει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τα εξής:
  1. το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου εντός του οποίου ευρίσκεται η διηρημένη ιδιοκτησία, με τις αναθεωρήσεις της,
  2. τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια,
  3. το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας,
  4. το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,
  5. δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων,
  6. τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση,
  7. το δελτίο δομικής τρωτότητας,
  8. τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφ’ όσον απαιτούνται,
  9. το Πιστοποιητικό Πληρότητας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας της Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας