ΥΠΕΝ: «Κλειδί» η στατική επάρκεια για την υπαγωγή κτιρίων στα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης
ΕιδήσειςΕνέργειαΈργαΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομία 21 Νοεμβρίου 2018 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Με κριτήριο τη στατική επάρκεια θα γίνεται η υπαγωγή στα νέα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης του κτιριακού τομέα, για ιδιωτικά και δημόσια κτίρια αλλά και για τα άλλα κτίρια ειδικών χρήσεων βιομηχανίας, τουρισμού, γραφείων κλπ. Η προοπτική είναι να αποκλείονται από τις ευεργετικές επιδοτήσεις τα παλιά και γερασμένα κτίρια ηλικίας άνω των 40 έως 50 ετών στα κέντρα των πόλεων, τα οποία θα οδηγηθούν προς απόσυρση.
Το θέμα της σύνδεσης της στατικής επάρκειας των κτιρίων με τα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης αναδείχθηκε κατά την παρουσίαση προς τους δημοσιογράφους, του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.
Ο υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Δημαράς, σε παρέμβασή του κατά την παρουσίαση του σχεδίου, παρουσία του ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη του αν ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλου και του γενικού γραμματέα Ενέργειας Μ. Βερροιόπουλου τόνισε ότι «δεν μπορούμε να επενδύουμε ενεργειακά σε παλαιά κτίρια, τα οποία δεν έχουν στατική επάρκεια».
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι, δεν επιτρέπεται να σπαταλούνται πόροι από προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης σε κτίρια, τα οποία δεν έχουν στατική αντοχή και είναι γερασμένα.
-«Εκτός από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που είναι αναγκαία, έχουμε στην Ελλάδα κτίρια τα οποία δεν έχουν στατιστική αντοχή. Και είναι σημαντικό. Δεν μπορεί να επενδύουμε δηλαδή σε κτίρια, τα οποία έχουν γεράσει κι από άποψη αντοχής, και να λέμε «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αλλά δεν εξασφαλίσουμε την αντοχή τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ Δημαράς και συνέχισε λέγοντας:
«Το ζήτημα αυτό αφορά κυρίως τα κέντρα των πόλεων με γερασμένα κτήρια και ενεργειακά και από άποψη αντοχής, που είναι με τον παλιό αντισεισμικό Κανονισμό, που γερνάει το μπετό μετά τα 40-50 χρόνια και δεν μπορούμε πάνω σε αυτά να επενδύουμε ενεργειακά όταν δεν εξασφαλίσουμε και την άλλη παράμετρο»
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου ο κ Βερροιόπουλος παρουσία του κ Δημαρά, εάν θα τεθεί ως υποχρεωτικό κριτήριο η στατική επάρκεια ή η στατική ενίσχυση των κτιρίων για την υπαγωγή τους σε προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης απάντησε ότι «είναι ένα θέμα, που θα το δούμε».
Ημερίδα
Παράλληλα ο κ Δημαράς ανακοίνωσε ότι σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου στο ΥΠΕΝ θα παρουσιαστούν τα σχέδια για τις αστικές αναπλάσεις και στο πλαίσιο της ημερίδας με τη συμμετοχή των τεχνικών επιστημονικών φορέων και της αυτοδιοίκησης θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο, όπως τόνισε «αφορά κυρίως τα κέντρα των πόλεων με γερασμένα κτήρια – και ενεργειακά αλλά και από άποψη στατικής αντοχής – που είναι χτισμένα με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό».
Ο κ. Δημαράς υπογράμμισε ότι, όσα κτίρια έχουν κτιστεί μετά το 1990 με τον ισχύοντα, τότε, κτιριοδομικό κανονισμό έχουν καλή ενεργειακή και στατική συμπεριφορά. Όμως στα κέντρα των πόλεων οι κτιριακές υποδομές είναι γερασμένες, άνω των 40, 50 ετών, και θα πρέπει να διερευνηθεί εάν πρέπει ή όχι να μπαίνουν σε προγράμματα επιδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση. Σε αυτά, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, ίσως θα πρέπει οι σχετικές επενδύσεις ενεργειακής και στατικής θωράκισης να συνδυαστούν και με τις αστικές αναπλάσεις.
Σχετικά Άρθρα
- Δήμος Χαλανδρίου: ξεκινάει η ενεργειακή αναβάθμιση 10 σχολείων
- ΥΠΕΝ: ανοίγουν τρία νέα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για επιχειρήσεις
- «Ηλέκτρα»: άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για έργα εξοικονόμησης
- Διατηρώ: 70 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ για κτίρια δημοσίου
- Ο έλεγχος της στατικής επάρκειας κτιρίου
- Πως τα δις ευρώ των «Εξοικονομώ» θα πιάσουν τόπο- τι πρέπει να γίνει άμεσα