ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Από τον Ιανουάριο του 2020, με την προκήρυξη των 200 πρώτων μελετών θα αρχίσει η εκπόνηση των νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων... ΥΠΕΝ: Με 200 μελέτες ξεκινούν τον Ιανουάριο τα νέα Τοπικά Χωρικά Σχέδια

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Από τον Ιανουάριο του 2020, με την προκήρυξη των 200 πρώτων μελετών θα αρχίσει η εκπόνηση των νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων σε αντίστοιχες Δημοτικές Ενότητες και ακολούθως ανά εξάμηνο θα προκηρύσσονται νέα πακέτα ανάλογου αριθμού μελετών.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου στην επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, λέγοντας ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός εντός εξαετίας στο σύνολο των 1036 δημοτικών ενοτήτων της χώρας, ενώ στην τρέχουσα τετραετία είπε ότι θα καλυφθεί ποσοστό 55% του πολεοδομικού σχεδιασμού και των χρήσεων γης, από το 20% που είναι σήμερα και χρειάστηκαν 35 χρόνια για να υλοποιηθεί.

Ο υφυπουργός ΠΕΝ είπε ότι όπως είχε επιλεγεί και επί υπουργίας του Γ. Σταθάκη στο ΥΠΕΝ, όπου είχε διατελέσει σύμβουλος μελετητής σε χωροταξικές μελέτες,  προτεραιότητα για να αρχίσει η εκπόνηση των ΤΧΣ θα δοθεί με τρία βασικά κριτήρια, στις περιοχές, που αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικές, οικιστικές και αναπτυξιακές πιέσεις, ενώ τόνισε ότι δεν επαρκεί το τεχνικό μελετητικό δυναμικό για ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των μελετών.

Απάντηση στον ΣΕΠΟΧ 

Από το βήμα της Βουλής ο κ Οικονόμου έδωσε απαντήσεις στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και στις καταγγελίες των επιστημονικών συλλόγων, δείτε εδώ δείτε δώ τι λέει ο Σύλλογος Πολεοδόμων Χωροτακτών, σύμφωνα με τις οποίες οι νομοθετική τροποποίηση στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που προβλέπει  τα ΤΧΣ να εκπονούνται όχι σε επίπεδο Καλλικρατικών Δήμων αλλά δημοτικών ενοτήτων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των μελετών. –

“Το αντίθετο θα συμβεί”, είπε ο υφυπουργός και σημείωσε ότι  «τα σημερινά Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια που γίνονταν σε επίπεδο δημοτικής ενότητας, δηλαδή Καποδιστριακού Δήμου χρειάζονταν κατά μέσο όρο 12 χρόνια. Αν το πάμε σε Καλλικράτειο Δήμο,  που είναι πέντε φορές μεγαλύτερος θα χρειάζονται πολύ περισσότερα χρόνια και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Μνημονική υποχρέωση

Ο υφυπουργός ΠΕΝ μιλώντας στη Βουλή είπε ότι είναι συμφωνία με τους θεσμούς, δηλαδή τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, να αναπτυχθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός των νέων ΤΧΣ σε επίπεδο δημοτικών ενοτήτων. Ο ίδιος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ελληνικοί Δήμοι, όπως έχουν διαμορφωθεί με το σχέδιο Καλλικράτης είναι  6 έως 8 φορές μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς Δήμους, όπου τα χωρικά σχέδια γίνονται σε επίπεδο Δήμων και όπου είναι μεγάλοι οι Δήμοι σε υποσύνολα των περιοχών τους.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «παράλογο» το επιχείρημα ότι με την αλλαγή σχεδιασμού για τα ΤΧΣ υπάρχει θέμα με την δανειοδότηση ύψους 200 εκατ.  ευρώ, που έχει επιτευχθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να αποκτήσουν όλοι οι Δήμοι της χώρας πολεοδομικό σχεδιασμό  σημειώνοντας ότι  «ούτως η άλλως θα γεμίσουμε τη χώρα με νέο πολεοδομικό σχεδιασμό».

ΥΠΕΝ

Για τη νέα νομοθετική ρύθμιση αλλαγής του σχεδιασμού για τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι:

Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια αποτελούν πολεοδομικά σχέδια που περιλαμβάνονται στο πρώτο επίπεδο του ρυθμιστικού χωρικού σχεδιασμού (ν. 4447/2016). Οι Δήμοι που διαμορφώθηκαν μετά το πρόγραμμα «Καλλικράτης» (άρθρο 1 ν. 3852/2010) καλύπτουν πολύ μεγάλη και ανομοιογενή έκταση. Για τον λόγο αυτό, καθίστανται ιδιαίτερα δυσχερείς οι λεπτομερειακές ρυθμίσεις που καθορίζονται με τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, όπως οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, και υπάρχει κίνδυνος σημαντικών καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση και έγκριση των σχεδίων αυτών. Επιπλέον, το πολύ χαμηλό ποσοστό της επικράτειας που καλύπτεται σήμερα από σχέδια ανάλογου τύπου με τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, καθιστά αναγκαία τη σταδιακή προώθηση των σχεδίων αυτών, με προτεραιότητες τις περιοχές που παρουσιάζουν πιο έντονες αναπτυξιακές, περιβαλλοντικές ή κοινωνικές πιέσεις.

Για τον λόγο αυτό, προβλέπεται τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια να μην εκπονούνται, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα ρύθμιση, σε επίπεδο Δήμου, αλλά σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας (μιας ή περισσοτέρων), δηλ. των πρώην «Καποδιστριακών» δήμων (όπως συνέβαινε και στο παρελθόν), κάτι που θα επιτρέψει και τη χωρική εστίαση στις περιοχές προτεραιότητας και την ταχύτερη ολοκλήρωση των σχεδίων.

Με τον τρόπο αυτό, επιταχύνεται η διαδικασία καθορισμού χρήσεων γης, καθώς απλοποιείται η διαδικασία εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων.

Ν. Ταγαράς

Σε παρέμβαση του ο βουλευτής ΝΔ Ν. Ταγαράς σημείωσε ότι αν δεν γίνει ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε επίπεδο δημοτικών ενοτήτων κινδυνεύουν πλήθος ΓΠΣ και ΣΧΟΑΠ, που εκπονούνται από δήμους σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων ενώ είναι στο στάδιο ολοκληρώσης τους να μπλοκαριστούν.

Σ. Φάμελλος

Ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος μίλησε για «νομοσχέδιο κουρελού» και υπογράμμισε ότι τα άρθρα που τροποποιούν το χωρικό σχεδιασμό και τις χρήσεις γης στην Ελλάδα, εισήχθησαν εκ των υστέρων στο νομοσχέδιο, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση. Πέρα από το ότι η κίνηση αυτή αποτελεί παραβίαση των κανόνων διαβούλευσης, αποτελεί μία κρυφή και εκ των υστέρων τροποποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού. Οι επιστήμονες, κατά τη χθεσινή συζήτηση των φορέων, έλαβαν ξεκάθαρη θέση υπέρ της απόσυρσης των συγκεκριμένων άρθρων.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας