ecopress
Με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου  πλαίσιο μέτρων, με χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη δίκαια μετάβαση θα συνδεθεί το «λουκέτο» σε όλες... ΥΠΕΝ: με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τα «λουκέτα» στις λιγνιτικές μονάδες

Με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου  πλαίσιο μέτρων, με χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη δίκαια μετάβαση θα συνδεθεί το «λουκέτο» σε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028.

Σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο ΥΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης σε συνέχεια της η ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα από το βήμα της οποίας ανακοίνωσε ότι:

-« Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους. Στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Και σχεδιάζουμε να απαγορεύσουμε τα πλαστικά μιας χρήσης σε ολόκληρη τη χώρα από το 2021».

Κ. Χατζηδάκης

-«Ισχύει απολύτως η δήλωση του κ. Μητσοτάκη. Όλα τα υπόλοιπα θα εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφενός στο επίπεδο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αφετέρου στο επίπεδο της ΔΕΗ, η οποία θα δουλέψει για όλα αυτά τα σενάρια» είπε ο υπουργός ΥΠΕΝ απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις και πρόσθεσε ότι: «το θέμα αυτονόητα επεκτείνεται στις συνέπειες, που θα έχει στις περιφέρειες όπου έχουμε σήμερα λιγνιτικές μονάδες και στην ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων, με χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη δίκαια μετάβαση σε αυτές τις περιοχές».

Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη λιγνιτικών περιοχών

Στο μεταξύ τις δράσεις μέσω των οποίων θα υλοποιηθεί το αναθεωρημένο, αυξημένης φιλοδοξίας Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) περιέγραψε ο υφυπουργός Ενέργειας,  κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς, “Για τη νέα ελληνική κυβέρνηση, το ΕΣΕΚ θα αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο πάνω στο οποίο θα στηθεί η εθνική ενεργειακή πολιτική. Υπάρχει η πρόθεση να λάβουμε υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και να προσθέσουμε νέες, φιλόδοξες πολιτικές, όπως άλλωστε τονίστηκε και από τον πρωθυπουργό, στην ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Έχουμε ξεκινήσει νέα διαβούλευση σε εθνικό επίπεδο για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ. Όσον αφορά στις συστάσεις της πολιτικής, η κυβέρνηση αναθεωρεί τον στόχο για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα από 31% σε 35%. Για την ενεργειακή αποδοτικότητα, θα υιοθετήσουμε έναν πιο φιλόδοξο στόχο από αυτόν που υπάρχει στο παρόν ΕΣΕΚ”.

“Επιπρόσθετα, στα πλαίσια της νέας στρατηγικής θα υπάρξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την επιτάχυνση της μείωσης του μεριδίου του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αφορά πάνω από 4.000 άμεσα εργαζομένους και πολλαπλούς εξαρτώμενους. Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο, συνολικό πλάνο δράσης για αυτό το θέμα και είναι σημαντικό στην προσπάθεια αυτή να έχουμε τη συνεργασία των ευρωπαϊκών αρχών. Για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων στόχων, είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει η απαραίτητη συμβολή με ευρωπαϊκούς πόρους, όπως το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία”.

Οι δηλώσεις του ΥΠΕΝ

Αναλυτικά στη δημοσιογραφική ερώτηση «βγήκε η είδηση από τον ΟΗΕ ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε απόλυτη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει καμία μονάδα, καμία λιγνιτική δραστηριότητα το 2028;», ο υπουργός ΥΠΕΝ Κ. Xατζηδάκης απάντησε ως εξής:

«Ισχύει απολύτως η δήλωση του κ. Μητσοτάκη. Όλα τα υπόλοιπα θα εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφενός στο επίπεδο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αφετέρου στο επίπεδο της επιχείρησης, η οποία θα δουλέψει για όλα αυτά τα σενάρια. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή με την κοινωνία στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη, έτσι ώστε ό,τι γίνει στο επίπεδο της απολιγνιτοποίησης να γίνει σοβαρά, υπεύθυνα, με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Χωρίς να ξεχνάμε από την άλλη πλευρά τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, στο επίπεδο το περιβαλλοντικό, την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και όλες τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους για τις περιοχές τις οποίες αφορά το θέμα. Σίγουρα όταν μιλάει κανείς για απολιγνιτοποίηση- όταν εμείς τουλάχιστον μιλάμε- δεν περιορίζουμε το θέμα μόνο στη ΔΕΗ και στην όποια μετεξέλιξη της ΔΕΗ, αλλά το θέμα αυτονόητα επεκτείνεται στις συνέπειες, που θα έχει στις περιφέρειες όπου έχουμε σήμερα λιγνιτικές μονάδες και στην ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων, με χρηματοδότηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη δίκαια μετάβαση σε αυτές τις περιοχές».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας