ΥΠΕΝ: μέτρα για ενεργειακές κοινότητες επιχειρήσεων και πράσινη ενέργεια
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΥποδομέςΧρήμα 1 Δεκεμβρίου 2022 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Επέκταση του πλαισίου για εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό για τις Ενεργειακές Κοινότητες Επιχειρήσεων, πέραν των ορίων της Περιφέρειας και την επέκταση του virtual net metering και στην Υψηλή Τάση ανακοίνωσε ο ΥΠΕΝ και ότι μελετάται εξαίρεση από την χρηματιστηριακή αγορά των διμερών συμβάσεων, με φυσική παρουσία, μεταξύ ενεργοβόρων καταναλωτών και παραγωγών ΑΠΕ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του ΣΕΒ παρουσίασε τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, που έχουν εφαρμοστεί ή δρομολογούνται για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, από την έναρξη της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Από το ΣΕΒ τονίστηκε ότι «η ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι αντιμέτωπη με υπαρξιακή κρίση, λόγω του μεγάλου ελλείμματος ανταγωνιστικότητας που δημιουργεί το υψηλό ενεργειακό κόστος» και ότι «οι εντεινόμενες διεθνείς ενεργειακές προκλήσεις δημιουργούν έντονη ανησυχία στις ελληνικές επιχειρήσεις για τη δυνατότητα διατήρησης της ανταγωνιστικότητάς τους».
Συγκεκριμένα ο Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε την ψήφιση σημαντικών διατάξεων για την προώθηση του net metering και την αύξηση του ηλεκτρικού χώρου για τη μείωση του κόστους στη βιομηχανία, με την προώθηση της αυτοπαραγωγής και του ενεργειακού συμψηφισμού. Παράλληλα, αναφερόμενος στη σημασία της ανάπτυξης της αγοράς των αγοραπωλησιών πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs), επισήμανε ότι το Υπουργείο μελετά την εξαίρεση από την χρηματιστηριακή αγορά των διμερών συμβάσεων, με φυσική παρουσία, μεταξύ ενεργοβόρων καταναλωτών και παραγωγών ΑΠΕ, ενώ βρίσκεται υπό αξιολόγηση από την DG Comp το μέτρο «green pool» για ενίσχυση της βιομηχανίας που συνάπτει PPAs.
Επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στα μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση για τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους, όπως την επέκταση του πλαισίου για Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό για τις Ενεργειακές Κοινότητες Επιχειρήσεων, πέραν των ορίων της Περιφέρειας, την επέκταση του virtual net metering και στην Υψηλή Τάση και την αύξηση του ορίου των 3MW για το net-metering.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε σε σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που αναμένεται να διατεθούν για τη βιομηχανία, όπως το Πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε επιχειρήσεις, ύψους 160 εκατ. ευρώ, και το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», ύψους 200 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Υπαρξιακή κρίση
Από την πλευρά της βιομηχανίας επισημάνθηκαν ως προτεραιότητες η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η ενεργειακή εξοικονόμηση, η απλοποίηση της αδειοδότησης, η αποτελεσματικότητα του χωροταξικού σχεδιασμού, η μακρόχρονη εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση και η εξομάλυνση σημαντικών στρεβλώσεων ανταγωνιστικότητας που θέτουν οι κανονισμοί CBAM/ETS αποτελούν τις προτεραιότητες για τη διατήρηση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση, με σοβαρές επιπτώσεις στο παραγωγικό δυναμικό, εξαιτίας του μη ανταγωνιστικού ενεργειακού κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και λόγω των προκλήσεων της πράσινης μετάβασης», τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας και τόνισε ότι η ιστορικών διαστάσεων ενεργειακή κρίση αλλάζει τις ισορροπίες και το σχεδιασμό όλων. «Η πρόκληση σήμερα είναι να χειριστούμε ταυτόχρονα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή μετάβαση χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα η ανταγωνιστικότητα». Παρά την εντεινόμενη διεθνή συγκυρία, τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί θετικές προσδοκίες οικονομικής και κοινωνικής προοπτικής, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν εφόσον συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επενδυτικό περιβάλλον.
Συζήτηση ΥΠΕΝ- ΣΕΒ
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση του Υπουργού με τα μέλη του ΣΕΒ, όπου αναδείχθηκαν κρίσιμες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις, όπως:
-Αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με εξορθολογισμό τη αγοράς ενέργειας, εξαίρεση των διμερών συμβάσεων αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τα ανώτατα όρια εσόδων αγοράς, ορθολογική συμμετοχή της βιομηχανίας στη διακοψιμότητα, επιτάχυνση των έργων εσωτερικών διασυνδέσεων στα δίκτυα, θεσμοθέτηση διαδικασιών για πολυετή δικαιώματα (άνω των 5 ετών) στις διασυνοριακές διασυνδέσεις.
-Επιτάχυνση της ενεργειακής εξοικονόμησηςκτιρίων και εγκαταστάσεων, επέκταση του net metering, αλλά και επέκταση του προγράμματος ανάπτυξης συνδέσεων, δικτύων και υποσταθμών για ταχύτερους χρόνους σύνδεσης στις περιοχές υψηλής ζήτησης.
-Άρση ρυθμιστικών εμποδίων, σε θέματα όπως:
-
- Αντιμετώπιση των αδυναμιών στις διαδικασίες αδειοδότησης, τόσο σε παραδοσιακές βιομηχανικές επενδύσεις όσο και σε νέα έργα ΑΠΕ, που συνδέονται με ΡΡΑ, αποθήκευσης ενέργειας, off-shore αιολικά πάρκα, καθαρά καύσιμα, εξοικονόμηση ενέργειας εγκαταστάσεων,
- Γρήγορη και με ορθολογικό τρόπο ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού ΑΠΕ, βιομηχανίας, εφοδιαστικής αλυσίδας, ορυκτών πόρων, κτλ.
- Καλύτερος συντονισμός και διαβούλευση των πολιτικών χωροταξίας για την άρση αντικρουόμενων προβλέψεων μεταξύ εθνικών χωροταξικών προβλέψεων, στόχων ΕΣΕΚ, προβλέψεων προστασίας των περιοχών,
- Διαβούλευση κρίσιμων ευρωπαϊκών οδηγιών (όπως το CBAM, το ETS αλλά και το πρόσθετο κόστος ρύπων λόγω αλλαγής καυσίμου) που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα που θα έχουν επιπτώσεις στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.
Επιβεβαιώθηκε, τέλος, η κοινή αντίληψη για την ανάγκη να εξαντληθούν οι δυνατότητες στήριξης της παραγωγής, εντός των ευρωπαϊκών κανόνων, όπως και να συνεχιστεί η προσπάθεια για μια συστηματική μεσοπρόθεσμη βελτίωση του πλαισίου ενεργειακής μετάβασης.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: απαντήσεις για όλα τα νέα προγράμματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
- ΥΠΕΝ: πρόγραμμα ενεργειακού εικονικού συμψηφισμού για βιομηχανία
- ΥΠΕΝ: τρία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στην ενεργειακή κρίση
- ΥΠΕΝ: αντιπαραγωγική η αποδόμηση των μέτρων κατά της ενεργειακής ακρίβειας
- ΥΠΕΝ: ευρωπαϊκό ταμείο 80 δισ. ευρώ για τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου
- Eνεργειακές κοινότητες: νομοσχέδιο για σύνδεση με δίκτυα και μπαταρίες