ΥΠΕΝ: μέτρα για μείωση του κόστους της ενέργειας στη βιομηχανία
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομία 7 Μαΐου 2020 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Οι ιδιωτικοποιήσεις των δικτύων που δεν επηρεάζονται από την υποτίμηση των χρηματιστηριακών τιμών θα προχωρήσουν κανονικά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι εύλογο να περιμένουμε λίγο περισσότερο, ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Covid-19: H επόμενη ημέρα για την ενέργεια & τη βιομηχανία στην Ελλάδα» που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας.
Ο κ. Θωμάς ανήγγειλε ακόμη πρωτοβουλίες για μείωση του κόστους της ενέργειας για τη βιομηχανία, που θα περιλαμβάνουν μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, παρεμβάσεις στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και, σε διαρθρωτικό επίπεδο, προώθηση της απολιγνιτοποίησης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ανέφερε εξάλλου ότι το ΥΠΕΝ παρακολουθεί στενά την πορεία της εισπραξιμότητας των προμηθευτών ενέργειας, ζήτημα για το οποίο έχουν ήδη ληφθεί μέτρα.
Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ, Κώστας Ανδριοσόπουλος περιέγραψε τις επιπτώσεις της κρίσης στο ενεργειακό σύστημα δείτε εδώ αναλυτικό ρεπορτάζ στο ecopress, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε έως και κατά 35 % τη Μ. Εβδομάδα του Απριλίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ενώ η τιμή χονδρικής του ρεύματος τον Απρίλιο έπεσε στα 27,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 50 – 60 ευρώ τις προηγούμενες χρονιές. Ο κ. Ανδριοσόπουλος εκτίμησε ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα τους επόμενους μήνες ενώ προέβλεψε ότι η ανάκαμψη της κατανάλωσης (σε συνδυασμό και με τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας) θα καθυστερήσει για δύο χρόνια.
Ο γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Καραμούζης, σημείωσε ότι η ταχύτητα διοχέτευσης των διαθέσιμων πόρων στην οικονομία θα παίξει σημαντικό ρόλο για την ανάκαμψη. Ειδικά για τον ενεργειακό τομέα τόνισε ότι η πτώση των εισπράξεων δεν είναι ακόμη σε προβληματικά επίπεδα, ωστόσο αν η κρίση συνεχιστεί μπορούν να ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Τέλος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Αθανάσιος Σαββάκης σημείωσε πως μετά τα μέτρα με τα οποία καλύφθηκε η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων, θα πρέπει να συζητηθούν οι αναπτυξιακές προτεραιότητες, η αναμόρφωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ο εξορθολογισμός της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών, των διαδικασιών αδειοδότησης κ.α.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: στο 40% η επιδότηση φωτοβολταϊκών στις επιχειρήσεις
- Η άναρχη δόμηση στα εμπόδια για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων
- Βιομηχανία: επιστολή στον πρωθυπουργό για τo ενεργειακό κόστος
- Βιομήχανοι: επιδότηση ενεργειακού κόστους και λογαριασμοί πολλών δόσεων
- Πράσινη ενέργεια από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την ΕΥΑΘ
- Πρωθυπουργός: ενεργειακός περιφερειακός “παίκτης” η ΔΕΗ