ΥΠΕΝ: Νέες επενδύσεις ύψους 2,5 έως 3 δις ευρώ στις ΑΠΕ, με όχημα τις Ενεργειακές Κοινότητες
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕνέργειαΟικονομίαΠεριβάλλον 7 Φεβρουαρίου 2018 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
“Προκρίνουμε την ενθάρρυνση δραστηριοποίησης σε κάθε μορφή εγκατάστασης ΑΠΕ (αιολική, φωτοβολταϊκή, μικρά υδροηλεκτρικά έργα, βιοµάζα, καύση βιοαερίου, ηλεκτρικών οχημάτων), με την υιοθέτηση ενός πρωτοποριακού εργαλείου που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, δηλαδή το νομοσχέδιο-τομή για τις Ενεργειακές Κοινότητες” ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παρουσιάζοντας την κυβερνητική στρατηγική για την ενέργεια από το 9ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα.
Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι “το διάστημα 2018-2020, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο, προβλέπεται να γίνουν διαγωνισμοί εγκατάστασης ΑΠΕ ισχύος 2,6 GW και θα έχουν ως αποτέλεσμα επενδύσεις ύψους άνω των 2,5-3 δισ. ευρώ σε τεχνολογίες ΑΠΕ”.
O υπουργός χαρακτήρισε ως άμεση προτεραιότητα τη διαμόρφωση μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού, με βασικούς στόχους την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και τη στροφή προς Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Σχετικά με τον κομβικό ρόλο που παίζουν οι ΑΠΕ στον ενεργειακό μετασχηματισμό παρέθεσε τα φιλόδοξα επίπεδα των διεθνών στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της «Συμφωνίας του Παρισιού», με την Ελλάδα να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της μάχης. Προχωρά είπε επίσης, η θέσπιση νέου Ειδικού Χωροταξικού ΑΠΕ, που ενισχύει τα κίνητρα για επενδύσεις, µε σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, τον τουρισμό και τη γεωργική γη.
Οι Ενεργειακές Κοινότητες
Σημειώνεται ότι με το νέο νόμο για τις Ενεργειακές Κοινότητες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εισάγει την ενεργειακή δημοκρατία, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες, τους τοπικούς φορείς, όπως οι δήμοι και οι περιφέρειες και σε μικρές και μεσαίες τοπικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην ενεργειακή μετάβαση και τον ενεργειακό σχεδιασμό, μέσω της άμεσης ενεργής εμπλοκής τους σε ενεργειακά εγχειρήματα, με προτεραιότητα στα εγχειρήματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εξοικονόμησης που συνεπάγονται ήπιες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο οι πολίτες και οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς αποκτούν διττό ρόλο ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας (prosumers).
Οι Ενεργειακές Κοινότητες θα φέρουν άμεσο και μετρήσιμο όφελος για τους μετέχοντες σε αυτές αλλά και ευρύτερα κοινωνικά σύνολα, με έμφαση στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, που πλήττει μεγάλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια, ιδίως σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.
Αναμένεται ότι αποτέλεσμα των Ενεργειακών Κοινοτήτων θα είναι η μείωση των τιμολογίων, η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ καθώς και η αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων της ενεργειακής αγοράς, όπως, για παράδειγμα, ο συμψηφισμός ενέργειας (netmetering), ο εικονικός συμψηφισμός ενέργειας (virtualnetmetering) και οι Έξυπνοι Μετρητές (SmartMeters).
Ενεργειακές εξελίξεις στη Δυτική Ελλάδα
Μιλώντας στο 9ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα υπογράμμισε παράλληλα τον πολύ σημαντικό ρόλο του φυσικού αερίου, ως «καύσιμο – γέφυρα», που θα υποκαταστήσει μέρος της χρήσης του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Αέριο
Καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν καλύπτεται από τα υφιστάμενα και τα σχεδιαζόμενα συστήματα μεταφοράς αερίου, ο υπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση κατασκευής και λειτουργίας εγκατάστασης υποδοχής και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής κλίμακας. Εξέφρασε την προτίμηση η εγκατάσταση να είναι κοντά στη θάλασσα, διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλιστούν οι αυστηρότερες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και χωροθέτησης (Οδηγία SEVESO III) και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του σχετικού διαλόγου με τους φορείς και την τοπική κοινωνία. Υπενθύμισε, δε, ότι το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος να καταθέσει σχέδιο ανάπτυξης των δικτύων διανομής σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο.
Ειδικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει υψηλό δυναμικό σε ΑΠΕ και αναγνώρισε την ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή περιλαμβάνεται στο δεκαετές πλάνο του ΑΔΜΗΕ η ολοκλήρωση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης και του άξονα 400 kV Πάτρα-Μεγαλόπολη-Κόρινθος που θα διασφαλίσει την ασφαλή τροφοδότηση.
Υδρογονάνθρακες
Ο υπουργός υπογράμμισε τις αναπτυξιακές δυνατότητες που δημιουργούν οι εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και τις φιλόδοξες ενδείξεις που καταγράφονται στην περιοχή. Ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να κατακυρωθούν από τη Βουλή οι συμβάσεις για τις χερσαίες περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας. Για τη θαλάσσια περιοχή του Κατάκολου η σύμβαση έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή, όπως και για τη θαλάσσια περιοχή Δυτικά του Πατραϊκού Κόλπου, όπου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: ανακοινώσεις για ηλεκτρικό χώρο, μικρά φ/β και ενεργειακές κοινότητες
- Eurostat: η ηλιακή ενέργεια ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας
- Ενεργειακές κοινότητες: εμπόδια προς την «ενεργειακή δημοκρατία»
- ΥΠΕΝ: πρόγραμμα ενεργειακού εικονικού συμψηφισμού για βιομηχανία
- Eurostat: ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας η ηλιακή
- Aυτοπαραγωγή ενέργειας: 10.934 αιτήσεις, στο πρώτο επτάμηνο του 2024