ecopress
Πλήρη αξιοποίηση των διατιθέμενων ευρωπαϊκών και εγχώριων πόρων, τονίζοντας ότι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ είναι τα αναγκαία έργα να προχωρήσουν μέσω... ΥΠΕΝ: Νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων στα μέσα του 2020

Πλήρη αξιοποίηση των διατιθέμενων ευρωπαϊκών και εγχώριων πόρων, τονίζοντας ότι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ είναι τα αναγκαία έργα να προχωρήσουν μέσω ΣΔΙΤ ανακοίνωσε ο Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ  στο συνέδριο «WASTE 2019: Στερεά και Υγρά Απόβλητα».

Τόνισε ότι σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλα και μεσαία έργα διαχείρισης απορριμμάτων αναφέροντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι στην Αττική, η οποία στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων παραμένει «ουραγός Περιφέρεια».

Στα επόμενα 6-7 χρόνια μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα στη διαχείριση αποβλήτων, δήλωσε ο κ. Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ, επισημαίνοντας ότι σήμερα είμαστε «ουραγοί στη διαχείριση απορριμμάτων στην ΕΕ», ενώ τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει καθόλου αξιοποίηση ενέργειας από τα απορρίμματα.

«Θέλουμε να αντιστρέψουμε τους αριθμούς», τόνισε ο κ. Γραφάκος κάνοντας γνωστό ότι στο πλαίσιο αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδιασμού «είμαστε σε συζήτηση με την ΕΕ, για αναθεώρηση των στόχων».

Όπως ξεκαθάρισε, «στο πρώτο 6μηνο του 2020 θα έχει αναθεωρηθεί ο Εθνικός Σχεδιασμός για τη διαχείριση με ρεαλιστικούς στόχους».

Ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που προκύπτουν από την τεράστια γραφειοκρατία στα έργα μελετών και ανάθεσης και επεσήμανε ότι στο ΥΠΕΝ σχεδιάζεται νέο πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις, προκειμένου να γίνουν πιο ευέλικτες και να μην υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις.

Όσον αφορά τα ΣΔΙΤ, δήλωσε ότι πλέον δε θα υπάρχουν εμμονές στον επόμενο εθνικό σχεδιασμό, ο οποίος θα είναι ανοιχτός σε τομείς παραγωγής ενέργειας από τα απορρίμματα αν θέλουμε να μειώσουμε δραστικά την ταφή των απορριμμάτων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Υπάρχουν περιφέρειες της χώρας που έχουν λύσει ήδη το πρόβλημα, όπως η Δ. Μακεδονία και η Ήπειρος, ενώ δημιουργούνται 8 νέες μονάδες, σε δημοπράτηση βρίσκονται άλλες 12, και σε μελέτη άλλες 40».

Επίσης τόνισε ότι «η χώρα οφείλει στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης να αυξήσει το ποσοστό ανάκτησης απορριμμάτων στην πηγή», κάνοντας γνωστό ότι το ΥΠΕΝ ετοιμάζει συνολική πρόταση έτσι ώστε από 20% να φθάσουμε στο 30% σε μία τετραετία με απώτερο στόχο το 50%. «Αν η Αττική δώσει ένα άλλο τέμπο στη διαχείριση των απορριμμάτων, θα βελτιωθούν σημαντικά και οι αποδόσεις της χώρας συνολικά», συμπλήρωσε.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι όταν και η Αττική δρομολογήσει τις εγκαταστάσεις της, σε 4 χρόνια τα περισσότερα προβλήματα θα έχουν λυθεί και επανέλαβε ότι πρέπει να οδηγήσουμε το υπόλειμμα σε παραγωγή ενέργειας, τονίζοντας ότι εάν το project των φορέων στη Βόρεια Ελλάδα «περπατήσει», θα αποτελέσει οδηγό για τη χώρα. «Ως πολιτεία έχουμε συγκεκριμένους στόχους στους οποίους δουλεύουμε», ανέφερε ο κ. Γραφάκος.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας