ΥΠΕΝ: Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για επενδύσεις σε ιαματικές πηγές, με γρήγορες και ισότιμες αδειοδοτήσεις
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΕπιχειρήσειςΟικονομίαΦυσικοί πόροι 27 Φεβρουαρίου 2018 Αργύρης
Οι επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στο μέτωπο των ειδικών μορφών τουρισμού και ειδικά αυτών που έχουν να κάνουν με το σκέλος του ιαματικού τουρισμού, συζητήθηκαν τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 σε ειδική ημερίδα το Enterprise Greece με θέμα: «Ανάπτυξη των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα» που λαμβάνει χώρα, στο συνεδριακό χώρο του μουσείου της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή φορέων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και άμεσα εμπλεκομένων με τις ιαματικές πηγές.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά το άνοιγμα των εργασιών, οι υπουργοί της κυβέρνησης που έδωσαν το παρών στην ημερίδα στάθηκαν στη βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει την ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και εστίασαν μεταξύ άλλων στα πεπραγμένα προς την κατεύθυνση της άνθισης των ιαματικών πηγών.
Στην παρέμβαση της η υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά υπογράμμισε, ότι ήδη έχουν αδειοδοτηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασίας αδειδότησης 110 ιαματικές πηγές σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι ο πλέον ιδανικός προορισμός για τουρισμός υγείας στην Ευρώπη, καθώς πρωταγωνιστεί στις ιαματικές πηγές. Είναι στρατηγική επιλογή της τουριστικής ηγεσίας και της κυβέρνησης να προωθήσει την ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες και ο ιαματικός τουρισμός είναι το όχημα για να τρέξουν οι επενδύσεις στις περιοχές αυτές, ανάφερε η υπουργός και πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο επενδύσεων στο μέτωπο αυτό. Παραμένοντας στο μέτωπο των επενδύσεων η κα Κουντουρά ανάφερε ότι την τελευταία διετία 350 τουριστικές επενδύσεις έτρεξαν στην χώρα μας.
Στην παρέμβαση του ο Σωκράτης Φάμελλος αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, απευθυνόμενος στο επενδυτικό ακροατήριο επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα έχοντας ταυτόχρονα ισχυρή πολιτική διοίκηση που διαβεβαιώνει την σταθερότητα των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης. «Η χώρα μας αλλάζει παραγωγικό μοντέλο και πλέον διαθέτει ισχυρούς κανόνες ισονομίας και διαφάνειας εφόσον η Ελλάδα έπρεπε και πρέπει, και αυτό κάνει τώρα, να μετατραπεί από ένα πελατειακό κράτος σε ένα κράτος ευρωπαϊκό, στον πυρήνα της ευρωζώνης με ισχυρότατο το κράτος δικαίου», ανάφερε ο κ. Φάμελλος.
Επίσης, πρόσθεσε ότι δημιουργείται ρυθμιστικό πλαίσιο που επιταχύνει διαδικασίες, προωθεί γρήγορες αδειοδοτήσεις χωρίς διακρίσεις, ισότιμα για όσους θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας.
Εκθέτοντας στις βασικές τομές που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία 3 χρόνια ο κ. Φάμελλος είπε: «Ολοκληρώθηκε ο υδατικός σχεδιασμός της χώρας στα τέλη Δεκεμβρίου, προχωράει με γοργούς ρυθμούς το κτηματολόγιο και των δασικών χαρτών και πλέον η Ελλάδα έχει κυρωμένους τους δασικούς χάρτες σε ποσοστό 32% της γεωγραφικής της επικράτειας. Παράλληλα κωδικοποιήθηκε η δασική νομοθεσία, ενώ προωθούνται οι διαδικασίες για γρήγορες αδειδοτήσεις και υψηλό επίπεδο ελέγχων».
Από την πλευρά του ο Στέργιος Πιτσιόρλας υφυπουργός οικονομίας και ανάπτυξης τόνισε ότι η χώρα μας διαθέτει έναν πολύ μεγάλο πλούτο που δεν έχει αξιοποιηθεί εξαιτίας του θεσμικού πλαισίου. Κτηματολόγιο, δασολόγιο κλπ είναι μερικά από τα αγκάθια που εμποδίζουν τις μεγάλες επενδύσεις και υπογράμμισε ότι τα τελευταία 2 χρόνια γίνονται πολύ σημαντικές προσπάθειες ώστε να καλυφτούν κενά δεκαετιών και σε σημαντικό ποσοστό έχουν αντιμετωπιστεί πολλά ζητήματα. Στο σκέλος των ιαματικών πηγών ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι δεν αρκεί ένας δήμος να έχει ιαματικές πηγές, αντίθετα θα πρέπει να συνδυαστούν όλα τα συνδυαστικά πλεονεκτήματα αυτής της μορφής τουρισμού και να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο προϊόν που θα απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες. Την ίδια στιγμή ανάφερε ότι θα πρέπει να υπάρξουν πετυχημένα επενδυτικά παραδείγματα από ιδιώτες που θα αξιοποιήσουν δημόσια περιουσία.
Ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα Jens Plotner στάθηκε στα επιτεύγματα της Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού σημειώνοντας ότι οι Γερμανοί αγαπάνε την Ελλάδα και θα συνεχίσουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα. Μάλιστα εκτίμησε ότι η Γερμανία θα εξακολουθήσει να είναι η πρώτη αγορά για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις αφίξεις Γερμανών προς τη χώρα μας.
Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ‘Αρης Ξενόφος επισήμανε ότι η παγκόσμια βιομηχανία σπα και ιαματικών πηγών το 2015 ξεπέρασε σε αξία τα 51 δισ. δολάρια, ενώ συνολικά ο τουρισμός ευεξίας παράγει έσοδα πλέον των 563 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση. Οι τουρίστες αυτής της κατηγορίας δαπανούν 61% περισσότερα χρήματα. Ο επικεφαλής του Ταμείου υπογράμμισε ότι η χρονική συγκυρία και η ωρίμανση των περιουσιακών στοιχείων αυτής της κατηγορίας επιτρέπει τη χάραξη μιας στρατηγικής ανάπτυξης των υποδομών ιαματικού τουρισμού, μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων, η οποία θα είναι προς όφελος όλων και κυρίως τον τοπικών κοινωνιών, προστατεύοντας και αναβαθμίζοντας παράλληλα και το περιβάλλον. Δίνοντας το στίγμα της νέας στρατηγικής του Ταμείου, ο κ. Ξενόφος τόνισε ότι η πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου δεν είναι αυτοσκοπός. «Οι επενδύσεις που θα γίνουν και τα νέα κεφάλαια που θα φέρει μαζί του ένας επενδυτής, ένας παραχωρησιούχος συνιστούν για μας κυρίαρχο στοιχείο επιλογής. Το αναπτυξιακό και το κοινωνικό αποτύπωμα που αφήνουν στην ευρύτερη περιοχή και στον τόπο μας αποτελούν την αιχμή του δόρατος της διαχειριστικής μας πολιτικής, της πολιτικής αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας» όπως ανέφερε σχετικά.
Το ΤΑΙΠΕΔ έχει υπό αξιοποίηση 7 ακίνητα που περιλαμβάνουν και ιαματικές πηγές σε Κύθνο, Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων, Θερμοπύλες, Κονιαβίτη, Αιδηψό, Υπάτη και Πλατύστομο.
Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Μάρκος Δανάς, στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας αλλά και στο ποια θα πρέπει να είναι η στρατηγική για το μέλλον. «Το βασικό πρόβλημα μέχρι σήμερα ήταν πολυδιάσπαση. Φανταστείτε ότι ο φυσικός πόρος ανήκει πάντα στο ελληνικό κράτος, αλλά παραχωρεί το κράτος τη διαχείριση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε δήμους, για κάποιες καλές κρατά τη διαχείριση για το ίδιο και κάποια τα διαχειρίζονται ιδιώτες. Από εκεί μπορείτε να καταλάβετε ότι όλοι αυτοί δεν μπορούν να έχουν μια ενιαία φωνή» και προσέθεσε ότι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κεντρική στόχευση δημιούργησε τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα. «Έχουμε νόμο από το 2006 και σήμερα φτάσαμε περίπου στις μισές αναγνωρίσεις ιαματικών πηγών που ξεκίνησαν ουσιαστικά το 2015, το ’16 και το ’17. Σήμερα τελειώνουμε με αυτό που λέγεται αδειοδοτήσεις των εγκαταστάσεων», είπε ο κ. Δανάς αναφέροντας ακόμα ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου λειτουργούν με προσωρινά σήματα λειτουργίας.
Οι Δήμαρχοι
Στην εκδήλωση, που συμμετείχαν ο δήμαρχος της Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, ο δήμαρχος του Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου (Καμένων Βούρλων), Γιάννης Συκιώτης καθώς και ο δήμαρχος Λαμίας, Νίκος Σταυρογιάννης, επεσημάνθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες που προσφέρουν οι περιοχές αυτές ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω ο ιαματικός τουρισμός αλλά και συνολικά να προσελκύσει ακόμα περισσότερους επισκέπτες.
Από την πλευρά του ο κ. Γαρδέρης τόνισε ότι «η Κύθνος εκτός από το φυσικό κάλλος που διαθέτει, έχει και τις θερμές ιαματικές πηγές, που αποτελούν την πρώτη οργανωμένη λουτρόπολη της Ελλάδας μετά το 1821».
Ακόμη, ο δήμαρχος Κύθνου σημείωσε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια στα πλαίσια μίας γενικότερης ανασυγκρότησης των δομών του νησιού φρόντισε να χαρακτηρίσει το χώρο αυτό ως κοινόχρηστο πράσινο και να απαλλοτριώσει το έμπροσθεν ακίνητο από τις εγκαταστάσεις των ιαματικών πηγών, δίνοντας έτσι προστιθέμενη αξία και σε αυτές αλλά και στον οικισμό γενικότερα».
«Ελπίζουμε στην εύρεση ενός ικανού επενδυτή με όραμα, έτσι ώστε οι ιαματικές πηγές να αποκτήσουν ξανά την αξία και την αίγλη που τους αξίζει. Η τοπική αυτοδιοίκηση ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα που ολοένα αυξάνεται στην Κύθνο και προσφέρει τα εχέγγυα για την υγιή και βιώσιμη ανάπτυξή της. Προσδοκούμε σε μία ήπια τουριστική ανάπτυξη που θα αφήνει αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του νησιού μας», υπογράμμισε καταλήγοντας ο κ. Γαρδέρης.
Στη συνέχεια ο κ. Συκιώτης αναφέρθηκε στις ιαματικές πηγές των Καμένων Βούρλων, σημειώνοντας ότι «έχουμε 8 ιαματικές πηγές ποικίλες σε συστατικά. Μεταλλικές, αλκαλικές, θειούχες αλλά η βασικότερη είναι αυτή που έχει ως κύριο συστατικό το αέριο ραδόνιο και κάνει τη διαφορά όσον αφορά τις ευεργετικές ιδιότητες ειδικά στο μυοσκελετικό σύστημα του ανθρώπου». Ακόμη ο κ. Συκιώτης κατέθεσε τις δικές του προτάσεις από την πλευρά του δήμου που αφορά τις πηγές τόσο εντός του ιστού της πόλης των Καμένων Βούρλων, όσο και των Θερμοπυλών.
Παίρνοντας το λόγο, ο δήμαρχος Λαμίας, κ. Σταυρογιάννης, επισήμανε ότι «το πρώτο βήμα θα ολοκληρωθεί γρήγορα κι εκεί ο ρόλος της αυτοδιοίκησης πιστεύουμε ότι είναι καθοριστικός. Μόνο αν κινητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί επιχειρηματίες-επενδυτές, μπορούμε να έχουμε μία ολοκληρωμένη επένδυση που να αφορά τους πολλούς».
Ακόμη ο κ. Σταυρογιάννης τόνισε ότι «οι Θερμοπύλες μαζί με τα Καμένα Βούρλα, φτιάχνουν ένα ξεχωριστό προϊόν, κάτι που ζητάει η αγορά και συνδυάζει τα πάντα. Οι ιαματικές πηγές της περιοχής μπορούν να κάνουν ένα ξεχωριστό προϊόν ικανό να προσελκύσει-αφού πρώτα υπάρξουν οι επενδύσεις κι οι επενδυτές-έναν ικανό αριθμό επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό είναι το στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό και τις εναλλακτικές πτυχές του, όπως είναι ο ιαματικός τουρισμός προκειμένου να αλλάξουμε σελίδα και να αφήσουμε όλα αυτά που μας οδήγησαν στο μηδέν με συνεννόηση και με ένα δίκτυο δυνάμεων».
Ο project manager του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Μαυραγάνης, παρουσίασε τη συγκεκριμένη ενότητα ακινήτων του Ταμείου, τα εναλλακτικά πλάνα ανάπτυξης τους, καθώς και το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησής τους, δίνοντας έμφαση καταρχήν στην Κύθνο και την ομάδα της Φθιώτιδας (Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων, Θερμοπύλες και Κονιαβίτης).
«Οι ιαματικές πηγές, αποτελούν ένα σημαντικό ατού της χώρας στη διαμόρφωση του προϊόντος που ονομάζουμε ιαματικό τουρισμό. Είμαστε στη διαδικασία εκκίνησης της ιδιωτικοποίησής τους. Προβλέπουμε την ιδιωτικοποίησή τους σε δύο σημεία, το ένα είναι στο νησί της Κύθνου και το δεύτερο είναι στη Φθιώτιδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυραγάνης, ενώ καταλήγοντας συμπλήρωσε ότι «η Κύθνος είναι το μόνο νησί των Κυκλάδων με αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές. Η πρόσκληση για την υποβολή προσφορών θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα, τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου του τρέχοντος έτους».
Από την πλευρά του, ο Ντέτλεφ Γιαρος, project manager για το ζήτημα των ιαματικών πηγών, επισήμανε την επίδραση των ιαματικών λουτρών στην υγεία των ανθρώπων, την δυνατότητα μέσω αυτών της αύξησης του τουρισμού καθώς και την ανάπτυξη αυτών των περιοχών.
Σχετικά Άρθρα
- ΟΣΕΤΕΕ: ηλεκτρονική ημερίδα για τον «επαγγελματικό καρκίνο»
- Χωροταξική μελέτη δικτύου μαρινών στην Ελλάδα
- Νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τις θαλάσσιες τουριστικές υποδομές
- Κοινωνικός Τουρισμός: ποιοι θα έχουν δεύτερη ευκαιρία
- Ανοίγουν τέσσερα προγράμματα έργων τουριστικής ανάπτυξης
- Ημερίδα: έξυπνη χρηματοδότηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας