ΥΠΕΝ: Νέοι διαγωνισμοί για ιδιώτες σε ΑΔΜΗΕ και Αριάδνη Interconnection
ΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργα 14 Ιουλίου 2020 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
“Σήμα” για προσέλκυση επενδυτών στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους διαγωνισμούς για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και για την συμμετοχή επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας “Αριάδνη” που κατασκευάζει την “μεγάλη” ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.
Όπως έγινε γνωστό από αρμόδιες πηγές στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του ΑΔΜΗΕ, ο διαγωνισμός για την πώληση δεύτερου “πακέτου” μετοχών του Διαχειριστή προγραμματίζεται να προκηρυχθεί στο τρίτο τετράμηνο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι ποσοστό 24 % των μετοχών του ΑΔΜΗΕ πουλήθηκε το 2016 στην κινεζική State Grid, η οποία – σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη τότε – έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης στην επόμενη πώληση μετοχών.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αποσκοπεί στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των δικτύων, στην εισαγωγή εξειδικευμένης και υψηλής τεχνογνωσίας αλλά και στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση των επενδύσεων που απαιτούνται προκειμένου να παρέχεται, σε όλους τους παραγωγούς, η δυνατότητα πρόσβασης στο δίκτυο και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η αξιοπιστία και ευστάθεια λειτουργίας των δικτύων,
Παράλληλα έγινε γνωστό ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για την προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης “πακέτου” μετοχών της Αριάδνη Interconnection, για την οποία επίσης η State Grid έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά μειοψηφικού (20 %) ποσοστού. Οι συμβάσεις για την χρηματοδότηση και κατασκευή της διασύνδεσης Ηράκλειο – Αττική υπεγράφησαν πρόσφατα και η κατασκευή του έργου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στη χρονιά.
Προτεραιότητα τόσο για το υπουργείο όσο και για τον ΑΔΜΗΕ αποτελεί εν τω μεταξύ η ολοκλήρωση του λεγόμενου “Δυτικού Διαδρόμου” του δικτύου υπερυψηλής τάσης στην Πελοπόννησο για τον οποίο απομένει η κατασκευή μόλις δύο πυλώνων, που έχουν “σκοντάψει” σε τοπικές αντιδράσεις. Η ολοκλήρωση του έργου θα επιτρέψει την λειτουργία της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη σε πλήρη ισχύ (από κατασκευής λειτουργεί χαμηλότερα από την πλήρη δυναμικότητά της) και θα ανοίξει επίσης το δρόμο για εγκατάσταση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Πελοπόννησο.
Σχετικά Άρθρα
- ΑΔΜΗΕ: 4 «μνηστήρες» για την Αριάδνη Interconnection
- ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
- Πόντιση ηλεκτρικών καλωδίων 335 χλμ για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
- ΑΔΜΗΕ: δολιοφθορά στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής
- Ολοκληρώθηκε η υποβρύχια διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
- Στο τραπέζι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας