ΥΠΕΝ: νέος νόμος για οικοδομικό κανονισμό, εγκαταλελειμμένα κτίρια
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 10 Μαΐου 2024 Αργύρης
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να προωθήσει στη Βουλή νέο νόμο, ο οποίος θα προβλέπει αλλαγές στον Οικοδομικό Κανονισμό, θα προβλέπει μέτρα για τα εγκαταλελειμμένα κτήρια, νέους κανόνες για τη δόμηση κοντά σε δάση και τις περιοχές που βρίσκονται σε άλση και ρυθμίσεις για τις αναπλάσεις και την ανθεκτικότητα οικισμών και πόλεων.
Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον Ευθύμιο Μπακογιάννη γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ από την Κρήτη, στη διάρκεια εκδήλωσης, με θέμα «ο πολεοδομικός μετασχηματισμός της χώρας», που διοργάνωσε η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών (ΔΚΜ) στο Ρέθυμνο, όπου ο εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου παρουσίασε τις εξελίξεις για το πρόγραμμα πολεοδομικής μεταρρύθμισης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και τους νέους νομοθετικούς σχεδιασμούς του υπουργείου.
-
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος βάζει ξανά στο τραπέζι την μεταβατική νομοθετική λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση για τα γήπεδα με «πρόσωπο» σε δρόμο, που δεν είναι πολεοδομικά αναγνωρισμένος και προωθεί στο πλαίσιο του νέου πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού λύσεις για την οριοθέτηση των οικισμών, την οικοδομησιμότητα γηπέδων και την οριοθέτηση ρεμάτων. Δείτε εδώ στο ecopress
ΤΕΕ: τα νέα πολεοδομικά ψηφιακά εργαλεία που ανοίγουν εντός του έτους
Ετοιμάζεται νομοσχέδιο για την ανθεκτικότητα των πόλεων
Με την πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια κυρίως για το θέμα της αυθαίρετης δόμησης, αλλά και σε ό,τι αφορά την ανθεκτικότητα των πόλεων, για την οποία, σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη, ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο:
-«Στο νέο νομοσχέδιο που έχουμε στον προγραμματισμό μας να βάλουμε για αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, είναι τι θα κάνουμε με τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, τι θα κάνουμε με ζητήματα μελετών ανθεκτικότητας και τι θα κάνουμε επίσης με τον οικοδομικό κανονισμό, ο οποίος θα πρέπει πλέον να εκσυγχρονιστεί με βάση τις νέες απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής. Θα πρέπει να δούμε πως θωρακίζουμε τα υφιστάμενά μας κτίρια απέναντι στις νέες προκλήσεις κλιματικής αλλαγής, δηλαδή υπόγεια που πλημμυρίζουν, θέματα που έχουν να κάνουν με τις πυλωτές, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δόμηση κοντά σε δάση ή τις περιοχές που βρίσκονται σε άλση. Όλα αυτά λοιπόν είναι κρίσιμα ζητήματα για τα οποία θεωρώ ότι θα υπάρχει πολύ σύντομα αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία».
Αυθαίρετη δόμηση και ανθεκτικότητα πόλεων
Με το βλέμμα στο μέλλον, όπως τόνισε ο κος Μπακογιάννης, στόχος μέσα από το μεγάλο πρόγραμμα πολεοδομικής μεταρρύθμισης είναι να ρυθμίσει τα ζητήματα αυθαίρετης δόμησης ενώ παράλληλα στους άξονες προτεραιότητας μπαίνουν πλέον και ζητήματα ανθεκτικότητας των πόλεων σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή έχει καταδείξει την ανάγκη για νέο σχεδιασμό προσαρμοσμένο στα δεδομένα των εποχών. Όπως εξήγησε ο κος Μπακογιάννης:
-«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια κυρίως για το θέμα της αυθαίρετης δόμησης. Πρόσφατα νομοθετήθηκε μια νέα διαδικασία με την οποία θα καταπολεμείται η αυθαίρετη δόμηση. Ένα κρίσιμο ζήτημα το οποίο πρέπει να δούμε στη χώρα είναι αυτό και θεωρώ ότι πλέον η αυθαίρετη δόμηση θα είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί. Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα επίσης είναι η ανθεκτικότητα των πόλεων. Έχουμε την κλιματική αλλαγή και πάρα πολλά φαινόμενα τα οποία αλλάζουν το χαρακτήρα των πόλεων. Πρέπει να καταστήσουμε τις πόλεις μας ανθεκτικές Γι’ αυτό και στο νέο νομοσχέδιο το οποίο έχουμε στον προγραμματισμό μας αμέσως μετά τις ευρωεκλογές είναι το τι θα κάνουμε με τα εγκαταλελειμμένα κτήρια, με ζητήματα μελετών ανθεκτικότητας και με τον οικοδομικό κανονισμό ο οποίος θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί με βάσει τις νέες απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής».
Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή
Στο πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ βρίσκονται και οι Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή και όπως εξήγησε:
-«Υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας που έχουν τίτλους από τα διατηρητέα κτήρια με υπόλοιπο συντελεστή, το οποίο φορολογείται κανονικά -αφού υπολογίζεται στο φορολογητέο εισόδημα και μπαίνει και στο Ε9 και στη φορολογική δήλωση- αλλά δεν είχε το δικαίωμα ο πολίτης να αξιοποιήσει αυτό το υπόλοιπο του συντελεστή δόμησης για το οποίο δεν είχαν καθοριστεί οι ζώνες υποδοχής συντελεστή. Τώρα λοιπόν με αυτό το πρόγραμμα έχουμε προσδιορίσει 80 δημοτικές ενότητες στο σύνολο της επικράτειας με το οποίο θα γίνει καθορισμός των ζωνών υποδοχής συντελεστή. Είναι και στην Κρήτη αντίστοιχες περιοχές, έτσι ώστε ο ενδιαφερόμενος που έχει τον τίτλο αυτό, να μπορέσει να τον χρησιμοποιήσει στην τράπεζα γης».
Κλιματική αλλαγή: Στο επίκεντρο η ανθεκτικότητα οικισμών και πόλεων
Η κλιματική αλλαγή φέρνει νέα δεδομένα και επιβάλλει σύγχρονα εργαλεία που θα οχυρώσουν πόλεις και οικισμούς απέναντι στα έντονα και ολοένα αυξανόμενα φαινόμενα.
Όπως τόνισε ο κος Μπακογιάννης με το βλέμμα στα παραπάνω: «το ζήτημα της ανθεκτικότητα οικισμών και πόλεων μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ, ιδιαίτερα και λόγω των τελευταίων συμβάντων που έγιναν στην χώρα μας. Αυτό το ζήτημα μας απασχολεί από το 2020 γι’ αυτό και στις προδιαγραφές στη σχετική υπουργική απόφαση προβλέπεται ειδική μεθοδολογία για την ανθεκτικότητα των πόλεων. Υπάρχει δηλαδή ειδικό κεφάλαιο στη μελέτη των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που αναφέρεται στα ζητήματα ανθεκτικότητας, προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και γενικότερα στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα της κλιματικής αλλαγής σ’ αυτά τα κρίσιμα ζητήματα που περνάει ο τόπος μας».
Οριοθέτηση της δόμησης και των γραμμών πλημμύρας
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ο κος Μπακογιάννης υπάρχει μέριμνα για το ζήτημα της οριοθέτησης των ρεμάτων και όπως πρόσθεσε «τρέχουν» συμπληρωματικές μελέτες που θα ρυθμίσουν το τοπίο και θα δώσουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Όπως εξήγησε:
-«Για το θέμα ειδικά της οριοθέτησης των ρεμάτων, εκτός από την κύρια χωροταξική μελέτη είναι άλλες τρεις βασικές συμπληρωματικές μελέτες. Μια από αυτές αφορά την οριοθέτηση των ρεμάτων. Παλαιότερα με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια δεν γινόταν καθορισμός των γραμμών πλημμύρας και των περιοχών με τις οποίες δεν θα επιτρεπόταν η δόμηση. Τώρα με τη μεθοδολογία των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων έχουμε χρηματοδοτήσει εξειδικευμένες μελέτες για την οριοθέτηση των ρεμάτων, την τοποθέτηση των γραμμών πλημμύρας, καθώς επίσης και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τα ρέματα και το πλημμυρικό φαινόμενο, ακολουθώντας τα σχέδια διαχείρισης πλημμύρας, τα οποία πλέον έχουν ολοκληρωθεί και μας δίνουν τις βασικές κατευθύνσεις σχετικά με τον υπολογισμό της έντασης στην πλημμύρα που πρέπει να έχουμε».
Σχετικά Άρθρα
- ΤΕΕ: τα νέα πολεοδομικά ψηφιακά εργαλεία που ανοίγουν εντός του έτους
- ΥΠΕΝ: αλλαγές στον οικοδομικό κανονισμό για κτίρια κοντά στα ρέματα
- Συνάντηση έξι δημάρχων στο ΥΠΕΝ
- ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: νομοθετούνται παρεκκλίσεις από τον Οικοδομικό Κανονισμό
- ΥΠΕΝ: τι ετοιμάζει για εκτός σχεδίου δόμηση, οριοθέτηση οικισμών και ρεμάτων
- Ξεκλειδώνει η δόμηση εκτός σχεδίου, σε οικισμούς και μητροπολιτικά κέντρα