ΥΠΕΝ: Οδηγίες για την άμεση κήρυξη κάθε έκτασης που κάηκε ως αναδασωτέας
ΕιδήσειςΟικιστικάΠεριβάλλονΦυσικοί πόροιΧωροταξία 28 Αυγούστου 2017 Αργύρης
Υπογράφεται άμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος η Υπουργική Απόφαση, με οδηγίες για άμεση κήρυξη κάθε περιοχής που κάηκε ως αναδασωτέας, με χρήση δορυφόρων, ενώ σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ θα υπάρχει πλήρης επίβλεψη ώστε να μην επιτευχθούν αλλαγές χρήσης γης, τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Σωκράτης Φάμελλος. Ειδική μέριμνα για την βόσκηση και το κυνήγι σε καμένες περιοχές.
Ο κ. Φάμελλος σε ραδιοφωνική συνέντευξη του αναφέρθηκε στη Ζάκυνθο που βρίσκεται και πάλι σε κλοιό πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι «αυτό το Καλοκαίρι στη Ζάκυνθο καταγράφηκαν ως τώρα πάνω από 80 εστίες φωτιάς … πολλές μέσα στη μέση της νύχτας, όχι από κλαδιά, χωματερές, αμέλεια. Επιβεβαιώνεται η ανθρωπογενής προέλευση … δεν είναι απλή αμέλεια, επιβεβαιώνει την παρέμβαση ανθρώπων που επιβουλεύονται τη χρήση της γης, ή επιδιώκουν την αλλαγή χρήσης της», όπως εκτίμησε.
Ο κ. Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «οι δασικοί χάρτες δεν θα καθυστερήσουν εξαιτίας πυρκαγιών ή εμπρησμών. Θα ολοκληρωθούν και μάλιστα στις περιοχές των δασικών χαρτών που είχαμε πυρκαγιά, θα υπάρχει αυτομάτως και κήρυξη των περιοχών που έχουν καεί ως αναδασωτέων … είναι συνταγματική επιταγή».
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη «σήμερα, υπογράφεται ΥΑ στο υπουργείο Περιβάλλοντος που δίνει οδηγίες για όλη την Ελλάδα για την άμεση κήρυξη μίας περιοχής ως αναδασωτέας με χρήση δορυφορικής πληροφορίας, ουσιαστικά ακόμη και της επόμενης ημέρας. «Αν σήμερα καταφέρουμε και περιορίσουμε τα μέτωπα στη Ζάκυνθο, θα έχουμε αύριο το δορυφορικό στίγμα για να οριοθετηθεί η περιοχή», τόνισε ο υπουργός.
Επίσης, στη συνέχεια, «θα υπάρχει επίβλεψη ώστε να μην τροποποιηθεί τον επόμενο μήνα οποιαδήποτε χρήση, σε συνεργασία και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία, ώστε μέχρι την κήρυξη της περιοχής ως αναδασωτέας να μην έχει κανείς τη δυνατότητα να παρέμβει στις εκτάσεις αυτές», όπως είπε ο κ. Φάμελλος.
«Το υπόβαθρο των δασικών χαρτών θα χρησιμοποιηθεί και θα υπάρχει απαγόρευση βόσκησης και κυνηγιού σε αυτές τις περιοχές, για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία τροποποίηση χρήσης γης που θα οφείλεται στην πυρκαγιά … Για όλες τις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές, οι Διευθύνσεις Αναδασώσεων και τα τοπικά Δασαρχεία θα εκπονήσουν μελέτες αντιδιαβρωτικές, για τον πλημμυρικό κίνδυνο του Χειμώνα, αλλά και αναδάσωσης, είτε φυσικής είτε τεχνητής», ξεκαθάρισε ο ίδιος.
Πηγή: www.stokokkino.gr
Σχετικά Άρθρα
- Meteo: το 23% της Αττικής κάηκε μέσα στα 7 τελευταία χρόνια
- Δαδιά: αποτίμηση των καμένων δασικών εκτάσεων από ΥΠΕΝ
- ΕπαΔαΠ: στάχτη 37.000 στρέμματα σε Δαδιά και Λέσβο
- Αναδασώσεις: πολεοδομικά και ιδιοκτησιακά θέματα στις καμένες εκτάσεις
- ΥΠΕΝ: μπλόκο μετά το σάλο για το αιολικό πάρκο στα καμμένα του Έβρου
- ΣΥΡΙΖΑ: μονά – ζυγά χαμένοι οι καταναλωτές στα χρωματιστά τιμολόγια