ΥΠΕΝ: Οδηγός για την ηλεκτροκίνηση στους Δήμους
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΜεταφορές 20 Ιανουαρίου 2020 Αργύρης
Αναλυτικό οδηγό για την εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης στις πόλεις τους, με διεξοδική καταγραφή των τρόπων χρηματοδότησης των διαφόρων δράσεων τόσο από εθνικά όσο και από ευρωπαϊκά προγράμματα, ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για να τον διαθέσει στους δημάρχους.
Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου από το βήμα του Eco-Fest 2020 που πραγματοποιείται 18 με 20 Ιανουαρίου 2020 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (συνδιοργάνωση της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ), της οικονομικής ιστοσελίδας Insider.gr και του Δήμου Αθηναίων), αναφέρθηκε εμφατικά στον ιδιαίτερο ρόλο που καλείται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην προσπάθεια προώθησης της ηλεκτροκίνησης και οποιασδήποτε άλλης μορφής βιώσιμης κινητικότητας.
Ενδεικτικά η κ. Σδούκου επικαλέστηκε το παράδειγμα του Άμστερνταμ και του Ρότερνταμ, δύο Ολλανδικών πόλεων, στις οποίες οι δημότες αιτούνται στο δήμο τους, την εγκατάσταση φορτιστή για να φορτίζουν το όχημά τους.
Εκεί, είπε, ο αντίστοιχος φορέας διαχείρισης των υποδομών φόρτισης είναι υποχρεωμένος να εξετάσει άμεσα το αίτημα τους, και να εγκαταστήσει σημείο φόρτισης σε σύντομο χρονικό διάστημα, εφόσον καλύπτονται συγκεκριμένα κριτήρια.
«Αυτό, όπως εξήγησε η γ.γ. του ΥΠΕΝ, έχει βοηθήσει στο αν αυξηθούν εκθετικά οι δημοσίως προσβάσιμοι φορτιστές στις πόλεις αυτές.
Και μάλιστα, οι φορτιστές αυτοί, πλέον είναι και έξυπνοι.
Αυτό σημαίνει, ότι τις ώρες που η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο είναι μεγαλύτερη, οι φορτιστές φορτίζουν τα οχήματα με χαμηλότερη ισχύ, ενώ όταν η ζήτηση είναι μικρή ή υπάρχει περίσσια καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, τότε οι φορτιστές αυτοί φορτίζουν τα ΗΟ που είναι συνδεδεμένα, πολύ πιο γρήγορα».
Η γενική γραμματέας κάλεσε τους δήμους «να προσπαθήσουν πολύ ενεργά να μετατρέψουν τις αστικές μετακινήσεις με δημοτικές συγκοινωνίες, σε καθαρές μετακινήσεις – με τη χρήση ηλεκτρικών ή υβριδικών λεωφορείων».
Όπως σημείωσε υπάρχουν ήδη παραδείγματα ελληνικών πόλεων που το προσπαθούν αυτό, σε επίπεδο πιλοτικών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με την κ. Σδούκου υπάρχουν πολλά διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα, με σκοπό την υλοποίηση έργων σχετικών με την «έξυπνη πόλη», αλλά και πιο συγκεκριμένα έργων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Το ΥΠΕΝ όπως ανακοίνωσε η γ,γ, ανταποκρίνεται στο ενδιαφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ετοιμάζοντας ένα Εγχειρίδιο για την Ανάπτυξη Έξυπνων και Πράσινων Πόλεων, με αντικείμενο την εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης από τους Δήμους της χώρας, καθώς και την αναλυτική καταγραφή των τρόπων χρηματοδότησης των ενεργειών που απαιτούνται στο πλαίσιο των Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Δράσεων.
Το Εγχειρίδιο θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα παραδοθεί στους δήμους ώστε να αξιοποιηθούν οι πόροι.
Και εμείς ως Υπουργείο και ως Κυβέρνηση, είμαστε εδώ για να παρέχουμε υποστήριξη στην όποια προσπάθεια των δήμων να αξιοποιήσουν τέτοια χρηματοδοτικά προγράμματα με σκοπό τη δημιουργία των πόλεων που όλοι μας χαιρόμαστε να ζούμε.
Τέλος η κ. Σδούκου μίλησε για «πραγματική κοσμογονία που συντελείται παράλληλα με την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στο χώρο της ενέργειας, με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, τα έξυπνα δίκτυα, την αποθήκευση ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση», καλώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία να αξιοποιήσει τις «φοβερές ευκαιρίες για επενδύσεις που υπάρχουν τόσο για τους παραδοσιακούς παίχτες της αγοράς ενέργειας όσο και για τους καινούριους».
Σχετικά Άρθρα
- Ηλεκτροκίνηση: πως εξελίσσεται το εγχείρημα στους δήμους
- Δήμος Πετρούπολης: υλοποίηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης
- Ηλεκτροκίνηση: σε λειτουργία το ψηφιακό μητρώο φορτιστών
- Ηλεκτροκίνηση: επιδοτήσεις 370 εκατ. ευρώ το 2023 – ανοίγουν νέα προγράμματα
- Ηλεκτροκίνηση: ανακοινώσεις για τις τιμές οχημάτων και το δίκτυο φορτιστών
- Πετρούπολη: εγκρίθηκαν τα έργα βιώσιμης κινητικότητας