ΥΠΕΝ: οι προτεραιότητες στον πολεοδομικό χωροταξικό σχεδιασμό
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧωροταξία 30 Δεκεμβρίου 2022 Αργύρης
Σε ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων θα αναρτηθούν τα νέα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, οι μελέτες οριοθέτησης οικισμών και χαρακτηρισμού δημοτικών οδών του Προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», όπως επίσης οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές, τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες.
Στις σχετικές ανακοινώσεις προβαίνει ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, τονίζοντας ότι «όλα αυτά έρχονται να στηθούν σε μια ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων για να κλείσουν εκκρεμότητες και πληγές που αφορούν τόσο στον χαρακτήρα – μορφή (δασικό, αγροτικό κ.λπ.), όσο και στο ιδιοκτησιακό (δημόσιο, ιδιωτικό)». Και προσθέτει ότι:
-«Για πρώτη φορά, λοιπόν, μπαίνει τάξη με ηλεκτρονικό τρόπο και την τήρηση ψηφιακού αρχείου, ώστε να φτάσουμε στο σημείο, όπου ο καθένας που θέλει να πάρει μια πληροφορία για το ακίνητό του, να έχει αυτήν την πληροφορία ολόκληρη και με ασφάλεια όπου κι αν βρίσκεται και να μπορεί να την αξιοποιήσει προς όφελος του».
Ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, σε άρθρο του με τίτλο «εκσυγχρονίζουμε πολεοδομικά όλη τη χώρα», στον «Ελεύθερο Τύπο», παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου στον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό για τη νέα χρονιά σημειώνει αναλυτικά τα ακόλουθα:
-«Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποιούμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έρχονται να επιλύσουν εκκρεμότητες δεκαετιών και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν το γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη μεγάλων αλλά και μικρών δημόσιων και ιδιωτικών έργων.
Επιλέγουμε να μην κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, αλλά, αντίθετα, θέλουμε σε όλη τη χώρα να μπει τάξη στον χώρο, με όρους, κανόνες, περιορισμούς, με ασφάλεια Δικαίου και ισχυρή προστασία για το περιβάλλον.
Για τους λόγους αυτούς υλοποιούμε το εμβληματικό Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», που έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, συνολικού προϋπολογισμού 401,05 εκατ. €.
Μέσω αυτού του Προγράμματος εξελίσσουμε παράλληλο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό για πάνω από το 70% όλης της Ελλάδας (για περισσότερους από 220 δήμους) και πρέπει να τονιστεί ότι τέτοιας έκτασης σχεδιασμός, με τόσο μεγάλο προϋπολογισμό, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα -έως τα τέλη του 2025- δεν έχει προϋπάρξει στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικά, αναφέρω ότι το εν λόγω Πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκπόνηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, αυτοτελών Μελετών για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης, αυτοτελών Μελετών οριοθέτησης οικισμών, όπως και χαρακτηρισμού δημοτικών οδών.
Μιλούμε, συνεπώς, για έναν ολοκληρωμένο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδίασμό που θα αποτυπωθεί σε πάνω από 300 Προεδρικά Διατάγματα, εξασφαλίζοντας, έτσι, τη θεσμική θωράκιση του ΣτΕ, προκειμένου να αφήσουμε πίσω μια για πάντα τα προβλήματα του παρελθόντος, όπως αποφάσεις διασταλτικής ερμηνείας, καθώς και φαινόμενα συρροής προσφυγών, που τελικά ανατρέπουν κάθε αναπτυξιακή εξέλιξη της χώρας μας.
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) αποτελούν το σημαντικότερο μέρος του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού και αφορούν στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας. Κάθε Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) περιλαμβάνει:
α) την κύρια Μελέτη,
β) τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ),
γ) τη Μελέτη Εκτίμησης Γεωλογικών Κινδύνων και Γεωλογικής Καταλληλόλητας και
δ) τη Μελέτη Οριοθέτησης των Υδατορεμάτων.
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) θα θεσμοθετήσουν χρήσεις γης, όρους δόμησης, κανονισμούς και περιορισμούς, οικιστικές και προς πολεοδόμηση περιοχές, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, σημαντικές παρεμβάσεις πολεοδομικού σχεδιασμού, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, οδικό δίκτυο, μεταφορές, κατασκευές και περιβαλλοντικά δίκτυα, μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μέτρα για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.
Διανύουμε μία περίοδο με ιδιαίτερη σημασία για ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς προωθείται από την κυβέρνηση ένα πλέγμα σχεδιασμού, το οποίο έρχεται να καλύψει διαχρονικά κενά και ελλείψεις.
Το Πρόγραμμα Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές, τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (για τις ΑΠΕ, για τη θάλασσα, για τον τουρισμό κ.ο.κ.), το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες αποτελούν βασικά μέρη του όλου σχεδιασμού.
Μάλιστα, όλα αυτά έρχονται να στηθούν σε μια ενιαία ψηφιακή βάση δεδομένων για να κλείσουν εκκρεμότητες και πληγές που αφορούν τόσο στον χαρακτήρα – μορφή (δασικό, αγροτικό κ.λπ.), όσο και στο ιδιοκτησιακό (δημόσιο, ιδιωτικό).
Για πρώτη φορά, λοιπόν, μπαίνει τάξη με ηλεκτρονικό τρόπο και την τήρηση ψηφιακού αρχείου, ώστε να φτάσουμε στο σημείο, όπου ο καθένας που θέλει να πάρει μια πληροφορία για το ακίνητό του, να έχει αυτήν την πληροφορία ολόκληρη και με ασφάλεια όπου κι αν βρίσκεται και να μπορεί να την αξιοποιήσει προς όφελος του.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελούν ένα μεγάλο εθνικό στοίχημα, το οποίο καλούμαστε να κερδίσουμε, προκειμένου να βάλουμε τάξη στον χώρο, να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να θωρακίσουμε την ελληνική κοινωνία απέναντι στην κλιματική αλλαγή και να χαράξουμε τον δρόμο για έργα και επενδύσεις που θα ωφελήσουν πολλαπλασιαστικά όλη την κοινωνία.
Μάλιστα, πρόκειται για σχεδιασμό στρατηγικής σημασίας, διότι όλα τα έργα που θα υλοποιηθούν εξαρτώνται από αυτόν τον σχεδιασμό, που θα προβλέπει τι επιτρέπεται, με τι όρους δόμησης και πού, σε ένα καθαρό περιβάλλον, χωρίς ταλαιπωρίες, χωρίς εμπλοκές, χωρίς καθυστερήσεις, για να βοηθήσουμε τον εν δυνάμει επενδυτή να μην εγκαταλείψει το όραμα και την προσπάθειά του.
Το έλλειμμα αυτού του σχεδιασμού μάς στέρησε επενδυτικές ευκαιρίες, χρηματοδοτήσεις και κατ’ επέκταση θέσεις εργασίας και εισόδημα στην κοινωνία, που τόσο πολύ έχει ανάγκη».
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: οριοθετήσεις οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2000 κατοίκων
- Οι ανακοινώσεις για πολεοδομική μεταρρύθμιση, αυθαίρετα, εκτός σχεδίου
- ΥΠΕΝ: οριζόντια λύση για τις ιδιοκτησίες στην εκτός σχεδίου δόμηση
- «Κωνσταντίνος Δοξιάδης»: σε τι στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα, το νέο στοίχημα
- Οικοδομική και πολεοδομική «καραντίνα» στις περιοχές των νέων ΕΠΣ
- Οι τεχνικές προδιαγραφές του οδικού δικτύου για εκτός σχεδίου δόμηση