ΥΠΕΝ: οριζόντια λύση για τις ιδιοκτησίες στην εκτός σχεδίου δόμηση
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 1 Ιουλίου 2022 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Οριζόντια λύση ανά περιοχή για όλες και όχι μεμονωμένες ιδιοκτησίες στην εκτός σχεδίου δόμηση, μέσω των νέων μελετών αναγνώρισης οδών ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς και ότι αλλάζει ο χρόνος αναφοράς των ιδιοκτησιών από το 1923 στο 1977.
- Mε ποια κριτήρια θα αναγνωριστούν δρόμοι για την οικοδόμηση εκτός σχεδίου ακινήτων και οι 69 πρώτες περιοχές, στις οποίες θα ξεκινήσει άμεσα η εκπόνηση μελετών Αναγνώρισης Οδών. Δείτε εδώ στο ecopress
- Οι συνολικά 124 περιοχές σε όλη τη χώρα, στις οποίες αρχίζουν πολεοδομικές μελέτες, που θα επιτρέπουν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα δόμησης σε μητροπολιτικά κέντρα και μεγάλες πόλεις και νέους κανόνες δόμησης σε οικισμούς και εκτός σχεδίου ακίνητα, με βάση την αναγνώριση του οδικού δικτύου. Δείτε στο ecopress
«Στα επόμενα τρία χρόνια βάζουμε τάξη στον χώρο, στο πλαίσιο πάντα της συνταγματικότητας», δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς στο Συνέδριο του ΤΕΕ «Green Deal Greece 2022» αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα «Κων/νος Δοξιάδης», για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ, που υλοποιείται από το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το ΤΕΕ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι:
-«Ο χωροταξικός σχεδιασμός καθορίζει τα πάντα και είναι αλήθεια ότι δεν υπήρξε τάξη στο χορό διαχρονικά. Αυτό μας οδήγησε σε στρεβλώσεις, σε συγκρούσεις δραστηριοτήτων σε χαμένες ευκαιρίες, σε χαμένες επενδύσεις, χαμένες θέσεις εργασίας και είναι από τις βασικές αιτίες, που συνέβαλαν και στην άσχημη πορεία στα οικονομικά μας. Αυτό το διαχρονικό κενό ερχόμαστε να το καλύψουμε σε δύσκολες συνθήκες και μικρό χρόνο, με σχεδιασμούς που δίνουν λύσεις στο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό».
Εμπλουτισμένες μελέτες
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά: «Με πάνω από 400 εκατομμύρια μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και για το 70% της χώρας ερχόμαστε να καλύψουμε αυτό το κενό με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια. Σχέδια πολύ πιο εμπλουτισμένα, με περισσότερες μελέτες, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή, τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, οριοθετήσεις ρεμάτων κυκλοφοριακές μελέτες», όπως είπε.
Ο κ. Ταγαράς αναφέρθηκε στην Τράπεζα Γης και τις ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης, αλλά και στις αντίστοιχες μελέτες, προκειμένου να αξιοποιηθεί η ιδιωτική περιουσία. Αναφέρθηκε στις οριοθετήσεις οικισμών, την εκτός σχεδίου δόμηση, τους κοινόχρηστους δρόμους, «προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα ανάπτυξης που αφορούν σε κάθε περιοχή», όπως είπε.
Οριζόντια λύση για εκτός σχεδίου δόμηση
Ειδικότερα για την αναγνώριση οδών από το ΥΠΕΝ καθορίστηκαν και οι πρώτες περιοχές, στις οποίες θα ξεκινήσει άμεσα η εκπόνηση μελετών Αναγνώρισης Οδών και αφορά 69 Δήμους και ειδικότερα Δημοτικές Ενότητες, οι οποίες είναι κυρίως νησιωτικές περιοχές με έντονη την οικιστική πίεση και τουριστική εκμετάλλευση. Ο κ Ταγαράς ανέφερε αναλυτικά, πως η αναγνώριση οδών θα οδηγήσει σε οριζόντια λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση.
-«Με τις νέες μελέτες για τις οδούς στις εκτός σχεδίου περιοχές πάμε σε οριζόντια λύση για όλες τις ιδιοκτησίες και όχι μεμονωμένα για κάθε περίπτωση, προκειμένου να δώσουμε συνολική διέξοδο, εκεί που είναι καθορισμένες οι χρήσεις και οι όροι δόμησης αλλά θέλουμε και την οικοδομησιμότητα στα γήπεδα, με πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο. Καλούμαστε να ορίσουμε οριζόντια ποιοι δρόμοι πολεοδομικά, με την έννοια του προσώπου και όχι της πρόσβασης, θα μπορούν να έχουν οικοδομησιμότητα στην εκτός σχεδίου περιοχή και οριζόντια όχι μεμονωμένα στην κάθε περίπτωση» είπε ο υφυπουργός.
-«Επιλύουμε ένα σημαντικό διαχρονικό πρόβλημα 100 ετών από το 1923, διότι θέλω να σας πω ότι μεταφέρουμε την ημερομηνία αναφοράς, το χρόνο αναφοράς στο 1977 από 1923» είπε ο κ Ταγαράς και εξήγησε ότι:
«Στην εκτός σχεδίου δόμηση για να μπορέσουμε να εκδώσουμε οικοδομική άδεια με ασφάλεια δικαίου, αν δεν είναι χαρακτηρισμένος ο δρόμος εθνικός, επαρχιακός, δημοτικός, δηλαδή σε όλους τους άλλους δρόμους, θα πρέπει να αποδείξουμε ότι είναι προϋφιστάμενος του 1923 με ΠΔ και για κάθε περίπτωση ιδιοκτησίας ξεχωριστά κάθε φορά. Κάθε φορά για ένα γήπεδο, διότι για να κάνει την ίδια διαδικασία το όμορο οικόπεδο θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία από την αρχή παρότι βρίσκεται στον ίδιο δρόμο».
Σημείωσε επίσης o υφυπουργός ΠΕΝ, ότι εάν το γήπεδο βρίσκεται σε οικόπεδο όχι προϋφιστάμενο του 1923 αλλά σε γήπεδο δημιουργημένο πριν τον Δεκέμβριο του 2003, με πρόσβαση σε δρόμο, «εδώ υπάρχει θέμα ασφάλειας δικαίου, διότι αν θα υπάρξει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας θα ακυρωθεί η οικοδομική άδεια» Και τόνισε ότι:
«Ειδικά στην εκτός σχεδίου δόμηση, στις περιπτώσεις που επιτρέπεται η χρήση και μας καλύπτει και η δόμηση αν δεν έχουμε όμως και την οικοδομησιμότητα δεν έχουν νόημα τα προηγούμενα».
Εθνικό στοίχημα
Αναφερόμενος στο νέο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό ο κ Ταγαράς είπε ότι: «πρόκειται για ένα εθνικό στοίχημα, καθώς σε αυτούς τους χρόνους, σε τέτοια έκταση και με αυτή την χρηματοδότηση δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας». Είπε ότι: «όλα αυτά θα καταλήξουν σε Προεδρικά Διατάγματα, διότι απαιτούνται πάνω από 200 Προεδρικά Διατάγματα για τα ΤΠΣ και τα ΕΠΣ», προσθέτοντας ότι αυτός ο όγκος δουλειάς, θα απαιτούσε πολλές δεκαετίες για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός με βάση τις δυνατότητες του ΥΠΕΝ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπήρχε περίπτωση το Υπουργείο με τις υπηρεσίες του ούτε στα επόμενα 200 χρόνια να μπορεί να κάνει 200 προεδρικά διατάγματα σε τρία χρόνια» και ευχαρίστησε το ΤΕΕ για τη συμβολή του στην γρήγορη υλοποίηση του σχεδιασμού. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι:
-«Βεβαίως πρέπει να κάνουμε οργάνωση και βεβαίως πρέπει να στελεχώσουμε και να οργανώσουμε τις υπηρεσίες, όμως για να μιλάμε επί πραγματικών δεδομένων ήταν αδύνατο να μπορέσουμε εκ των έσω και μόνοι μας να ανταποκριθούμε σε αυτό το μέγεθός του σχεδιασμού με αυτό τον τρόπο και να έχουμε στον πολεοδομικό σχεδιασμό ασφάλεια δικαίου με προεδρικά διατάγματα».
Τέλος, ο κ. Ταγαράς αναφέρθηκε στην προώθηση της εθνικής μεταρρύθμισης ΟΝΕclickLIS του ΤΕΕ, τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, για την ηλεκτρονική αποτύπωση όλων των γεωχωρικών δεδομένων της χώρας, ευχαριστώντας το Επιμελητήριο για την μεγάλη εθνική προσπάθεια. «Είναι ένα στοίχημα, εθνικό. Άλλες καθυστερήσεις δεν αντέχουμε», τόνισε ο κ. Ταγαράς, επισημαίνοντας τη δημιουργική συνεργασία στα εν λόγω θέματα με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Σχετικά Άρθρα
- Άμεση οικοδομησιμότητα εκτός σχεδίου ακινήτων, μέσω αναγνώρισης οδών
- Οι τεχνικές προδιαγραφές του οδικού δικτύου για εκτός σχεδίου δόμηση
- «Μικρά οικόπεδα»: ποιες ιδιοκτησίες έχουν ήδη χάσει το δικαίωμα δόμησης
- ΥΠΕΝ: οριοθετήσεις οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2000 κατοίκων
- Ποιοί δρόμοι οδηγούν σε οικοδομησιμότητα εκτός σχεδίου οικοπέδων
- Ξεκλειδώνει η δόμηση εκτός σχεδίου, σε οικισμούς και μητροπολιτικά κέντρα