ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ «Πυροσβεστική» παρέμβαση άσκησε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος  για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων,... ΥΠΕΝ: πως θα εφαρμοστούν φέτος τα μέτρα πυροπροστασίας για δασικά ακίνητα

Του Αργύρη Δεμερτζή/

«Πυροσβεστική» παρέμβαση άσκησε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος  για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων,  εξηγώντας τι έχουν να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι τεχνικοί επιστήμονες, οι Δήμοι και η πολιτεία, τονίζοντας ότι «ειδικά για φέτος τα μέτρα τα οποία έχουμε πει να κάνουμε είναι τα απολύτως αυτονόητα».

-«Το μέτρο δεν είναι κατασταλτικό. Στόχος δεν είναι να πάμε να βάλουμε πρόστιμα. Κανείς δεν θέλει να βάλει πρόστιμα. Ο στόχος είναι να κάνουμε τη δουλειά σωστά»,  τόνισε ο Ευθύμιος Μπακογιάννης γενικός γραμματέας  Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν πάρουμε πρωτίστως μέτρα οι ίδιοι οι πολίτες για την προστασία της περιουσίας μας,  θα είναι πάρα πολύ δύσκολο παντού να παρέμβει το κράτος».

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Παράταση έως τις 21 Ιουνίου της προθεσμίας εφαρμογής των μέτρων πυροπροστασίας των δασικών ακινήτων ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι στόχος της σχετικής νομοθεσίας είναι «να έχουμε την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται» και όχι η επιβολή προστίμων. δείτε εδώ στο ecopress

Οι αντιδράσεις και τα ερωτήματα

Μεγάλη αναστάτωση έχει φέρει σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων η εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων και καταγράφονται αντιδράσεις και ερωτήματα από φορείς επιστημόνων, ιδιοκτητών ακινήτων και Δήμους, οι οποίοι μιλούν για ασφυκτικές προθεσμίες, πολύπλοκές διαδικασίες, μεγάλο κόστος και άλλες δυσκολίες ενώ διατυπώνονται αιτιάσεις ότι τα μέτρα είναι ανεφάρμοστα, μεταθέτουν την ευθύνη πυροπροστασίας από τους φορείς του κράτους στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι απειλούνται με υψηλά πρόστιμα.

Βγήκε η εγκύκλιος πυροπροστασίας: τα ακίνητα και οι τεχνικές ειδικότητες

Τι είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ

Σε συνέχεια της εγκυκλίου που εξέδωσαν τον Απρίλιο,  τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να δώσουν απαντήσεις στην «πληθώρα ερωτημάτων που υποβλήθηκαν επί της εφαρμογής του κανονισμού από δήμους και πολίτες ακινήτων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του» και της νομοθετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβαν τα δύο υπουργεία, ορίζοντας νέες προθεσμίες για την υποβολή  του Εντύπου  Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και  της Τεχνικής Έκθεσης για κάθε ακίνητο, όπως και τον καθορισμό ζωνών αντιπυρικής προστασίας οικισμών από τους Δήμους,  ο Ευθύμιος Μπακογιάννης γενικός γραμματέας  Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, με παρέμβαση του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ έδωσε εξηγήσεις για την εφαρμογή των μέτρων. Συγκεκριμένα είπε:

– Για την προετοιμασία εφαρμογής του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας:  

-«Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας ξεκίνησε το 2021, ολοκληρώθηκε το 2022, αφού προηγουμένως βγήκε σε ευρύτατη διαβούλευση. Η διαβούλευση κράτησε 5 μήνες. Από αυτή τη διαβούλευση  υπήρχανε πάρα πολλά σχόλια, τα σχόλια αυτά υιοθετήθηκαν, εστάλη σε φορείς όπως είναι η ΕΛΙΠΥΚΑ και φορείς οι οποίοι έχουν σχέση με την πυροπροστασία, στη συνέχεια πήγε στον ΕΛΟΤ, στη συνέχεια πήγε στην Ευρώπη, γύρισε από την Ευρώπη και δημοσιεύτηκε σε ΚΥΑ το 2023. Από το 2023 δώσαμε περίοδο ενός χρόνου, προκειμένου να προετοιμαστούν όλοι. Άρα λοιπόν υπήρξε διάστημα ενός χρόνου προετοιμασίας, προκειμένου οι φορείς τους οποίους προέβλεπε ο Κανονισμός Πυροπροστασίας, που ήτανε Κοινή Υπουργική Απόφαση πολλών υπουργών, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να έχει εφαρμογή. Η  προετοιμασία λοιπόν ξεκίνησε από πέρυσι τον Μάιο, ή θα όφειλαν ουσιαστικά από πέρυσι των Μάιο να έχουνε όσοι είναι εμπλέκονται είτε είναι ιδιοκτήτες είτε είναι δήμοι είτε είναι η κεντρική πολιτεία να κάνουν τις σχετικές ενέργειες, τις οποίες ορίζει ο Κανονισμός  Πυροπροστασίας».

-Για την εγκύκλιο που εκδόθηκε τον Απρίλιο από τα συναρμόδια υπουργεία, λίγες ημέρες πριν την έναρξη του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας από την 1η Μάιου 2024:

-«Βγήκανε δύο εγκύκλιοι, που θα μπορούσε να μην είχε βγει καμία. Η εγκύκλιος βγήκε πιο πολύ για να κάνει υπενθύμιση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στους πολίτες ότι ξεκινάει μία περίοδος πάλι, η οποία θα είναι πολύ έντονη από πλευράς καιρικών φαινομένων και ενδεχομένως να έχουμε πολύ έντονο ζήτημα με τους πυρκαγιές . Άρα η εγκύκλιος υπενθύμισε αυτό το οποίο οφείλανε όλοι οι εμπλεκόμενοι να έχουνε προετοιμαστεί εδώ και ένα χρόνο, προκειμένου να κάνουν τη σχετικές ενέργειες».

-Για τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που βρίσκονται πλησίον αστικών αλσών και πάρκων:

-«Σχετικά με αυτό που άκουσα ότι υπάρχει υποχρέωση πέριξ  στον αλσών και μάλιστα αναφέρθηκε το Πεδίο του Άρεως, το Άλσος Φιλοθέης κλπ.  Δεν υπάρχει καμία τέτοια υποχρέωση. Δεν προβλέπεται από τον κανονισμό πυροπροστασίας καμία υποχρέωση κανενός κατοίκου, όταν βρίσκεται στον αστικό χώρο, στο αστικό περιβάλλον πλησίον αλσών. Δεν χρειάζεται να το αποσαφηνίσουμε αυτό. Αν κάποιος έχει διαβάσει τον Κανονισμό Πυροπροστασίας το λέει, όπως το λέει και η εγκύκλιος. Είναι σαφές, ότι αφορά μόνο αν υπάρχουνε κτίρια εντός των αλσών, το οποίο είναι και απόλυτα φυσιολογικό. Αν υπάρχει ένας Δήμος που έχει ένα κτίριο μέσα στο άλσος  ή υπάρχει μέσα στο άλσος κάποια εγκατάσταση αυτή πρέπει να εφαρμόσει αυτά τα οποία λέει ο κανονισμός Πυροπροστασίας. Τώρα αν έχουμε σπίτια πέριξ του άλσους του Πεδίου του Άρεως, πέριξ του άλσους Συγγρού, πέριξ του άλσους Νέας Φιλαδέλφειας πέριξ του Πάρκου Τρίτση  στο Ίλιον  και ούτω καθεξής,  δηλαδή σε αστικό περιβάλλον, στο οποίο δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς δεν υπάρχει καμία υποχρέωση».

Για  την πλατφόρμα υποβολής τεχνικής έκθεσης:

-«Σχετικά με το ζήτημα της πλατφόρμας. Δεν υπάρχει υποχρέωση καμίας πλατφόρμας. Υπάρχει ένα έντυπο, το οποίο υπάρχει ως παράρτημα μέσα στην ΚΥΑ, το οποίο το συμπληρώνει ο ειδικός επιστήμονας.  Η τεχνική έκθεση θα πάει στο δήμο. Ο δήμος επιφορτίζεται με τον έλεγχο, ο οποίος είναι δειγματοληπτικός».

-Για τους τεχνικούς επιστήμονες που αναλαμβάνουν τη σύνταξη του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης:

«Τον τεχνικό επιστήμονα καθορίσαμε κατά τρόπο, για να μην μπλέξουμε με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Ίσα-ίσα αφήσαμε μια μεγάλη γκάμα επιστημόνων, που μπορούν να το κάνουν προκειμένου πρωτίστως για να μειωθεί το κόστος για τους  πολίτες, δευτερευόντως γιατί η συμπλήρωση του εντύπου είναι αρκετά απλή. Και βάλαμε ειδικό επιστήμονα, προκειμένου να καλύψουν μια σειρά από ειδικότητες τουλάχιστον για το έντυπο το οποίο χρειάζεται να κάνει, για να βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα αυτοί οι επιστήμονες».

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί επιστήμονες και οι ιδιοκτήτες να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους στις τρέχουσες προθεσμίες:

-«Καταλαβαίνω και εγώ ότι όταν πας να το κάνεις σε 15 μέρες προφανώς και ο φόρτος είναι μεγάλος και δύσκολο να τους βρεις αυτούς τους ανθρώπους. Απόλυτα κατανοητό αυτό. Αλλά η υποχρέωση είναι εδώ και ένα χρόνο».

Για την πρόβλεψη ότι για εφέτος θα εφαρμοστούν μόνον τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας:

-«Ειδικά για φέτος τα μέτρα τα οποία έχουμε πει να κάνουμε είναι τα απολύτως αυτονόητα. Δηλαδή ποια είναι αυτά:

Να κάνεις καθαρισμό πέριξ της του ακινήτου σου,

Να απομακρύνεις όλα τα εύφλεκτα υλικά τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν εστία μεγαλύτερης αύξησης της φωτιάς, του θερμικού φαινομένου.

Να απομακρύνεις κάποια βλάστηση,  η οποία μπορεί να μεταδώσει τη φωτιά πάνω στο κτίριο σου, πάνω στο σπίτι σου.

Αυτά είναι τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε φέτος.

Και στην τεχνική έκθεση να έχει και ένα περίγραμμα διαφυγής. Μιλάμε για κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά απλό.

Μετά τις τελευταίες πυρκαγιές πρέπει να γνωρίζουμε όλοι και το βάλαμε να υπάρχει ένα σκαρίφημα,  δεν είναι τοπογραφικό, ο επιστήμονας αυτός κάνει ένα σκαρίφημα του σπιτιού και των εξόδων διαφυγής, σε περίπτωση φωτιάς, ανάλογα με τον προσανατολισμό και με τις εξόδους τις οποίες πρέπει να υπάρχουν από τη φωτιά».

Για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και τα πρόστιμα:

-«Η τεχνική έκθεση θα πάει στο δήμο. Ο δήμος επιφορτίζεται με τον έλεγχο και ο  έλεγχος είναι δειγματοληπτικός, όπως όλοι οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί  στο δημόσιο,  όπως στην Εφορία, στις Πολεοδομίες, της Τροχαία για τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και μια σειρά από ελέγχους είναι δειγματοληπτικοί, έτσι και εδώ για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας είναι δειγματοληπτικός ο έλεγχος. Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει μία μεγάλη συγκέντρωση περιοχών, που έχουνε να αντιμετωπίσουνε το ζήτημα της θωράκισης  από την πυρκαγιά, θα πρέπει μια επιτροπή του δήμου να διαλέξει τρεις, τέσσερις, πέντε περιπτώσεις περιοχών για δειγματοληπτικούς ελέγχους. Το μέτρο  δεν είναι κατασταλτικό. Στόχος δεν είναι να πάμε να βάλουμε πρόστιμα. Κανείς δεν θέλει να βάλει πρόστιμα. Ο στόχος είναι να κάνουμε τη δουλειά σωστά. Δεν έχει κανείς πρόβλημα να πάει να τιμωρήσει τον πολίτη ούτε ξύπνησαν κάποια μέρα οι υπουργοί και αποφάσισαν ότι πρέπει τιμωρήσουν τους πολίτες με πρόστιμα.  Η πρόβλεψη του δειγματοληπτικού ελέγχου έχει να κάνει πιο πολύ με το να γνωρίζει ο πολίτης ότι αυτή είναι μια διαδικασία που οφείλει να την ακολουθήσει, να δώσει ένα έγγραφο στο δήμο και ο δήμος από τη δική του πλευρά να έχει μία στοιχειώδη επιτροπή και να κάνει ένα δειγματοληπτικό έλεγχο».

Για την απόφαση της ΚΕΔΕ, που αντιδρά και κρίνει ότι υπάρχουν αδυναμίες εφαρμογής των μέτρων από τους Δήμους:

-«Προφανώς καταλαβαίνουμε ότι οποίος του μεταφέρεται μία αρμοδιότητα μπορεί να έχει τους λόγους να μην το κάνει. Εγώ όμως δεν θα κρίνω την απόφαση της ΚΕΔΕ. Καταλαβαίνω το πρόβλημα ότι είναι πολύ μεγαλύτερο. Είμαστε σε μία περίοδο με πολύ έντονη ξηρασία, σε μία περίοδο που θα έχουμε φέτος δύσκολη καλοκαιρινή περίοδο. Αν δεν πάρουμε πρωτίστως μέτρα οι ίδιοι οι πολίτες για την προστασία της περιουσίας μας, θα είναι πάρα πολύ δύσκολο παντού να παρέμβει το κράτος. Άρα λοιπόν η  πολιτεία θα κάνει τη δουλειά της, από την πλευρά του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής θα έχει τον μηχανισμό έτοιμο προκειμένου να παρέμβει. Οι Δήμοι  θα κάνουν τη δουλειά τους, θα κάνουν τις ζώνες πυροπροστασίας».

Για τις δυσκολίες που αναφέρουν Δήμοι να δημιουργήσουν ζώνες πυροπροστασίας των οικισμών:

-«Δεν ισχύει ότι οι Δήμοι πρέπει να πάρουν πολλές εγκρίσεις για να κάνουν τις ζώνες πυροπροστασίας των οικισμών. Το εξηγήσαμε στην εγκύκλιο επειδή το γνωρίζαμε το πρόβλημα αυτό. Προβλέπεται ότι ο δασάρχης  δεν μπορεί να κάνει καμία ενέργεια, όταν ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή αποφασίσουν ότι πρέπει να προχωρήσουν στην παρέμβαση της ζώνης δέκα μέτρων πέριξ των οικισμών. Και μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος έδωσε και χρηματοδότηση 30 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ζώνες. Και έχουν δοθεί  οδηγίες στους δασάρχες, να είναι απόλυτα συνεργάσιμοι και να μην προβάλουν κανένα απολύτως λόγο, έτσι ώστε να γίνουν αυτές οι λωρίδες πέριξ των οικισμών».

Οι προθεσμίες

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ανακοινώσει ότι:

-Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, σχετικά με την εφαρμογή του «Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων», ισχύουν τα εξής:

-Για τα υφιστάμενα κτίρια, το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και η Τεχνική Έκθεση με τα συνοδευτικά τους στοιχεία, υποβάλλονται από τον εξουσιοδοτημένο διαχειριστή έως την 10η Μαΐου 2024. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου υποβάλλει τη δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας μέχρι την 10η Ιουνίου 2024. (Ο ΥΠΕΝ ανακοίνωσε την Τρίτη 28 Μάϊου 2024, ότι θα δοθεί σχετική παράταση έως τις 21 Ιουνίου 2024, δείτε εδώ στο ecopress

-Για τους οικισμούς, οι ΟΤΑ ολοκληρώνουν το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και την Τεχνική Έκθεση ως προς τη διαμόρφωση άκαυστης ζώνης και τυχόν διαβάθμιση αυτής περιμετρικά των ορίων του οικισμού έως την 26η Μαΐου 2024.

-Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, 30 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΝ για περιμετρικές ζώνες.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας