ΥΠΕΝ: Πρόγραμμα-μαμούθ για ενεργειακή αναβάθμιση 40.000 κατοικιών τον χρόνο ως το 2030
ΕιδήσειςΕνέργειαΚτηματαγορά 13 Νοεμβρίου 2018 Αργύρης
Πρόγραμμα-μαμούθ για ενεργειακή αναβάθμιση 40.000 κατοικιών τον χρόνο ως το 2030 προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που ετοίμασε το ΥΠΕΝ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χαράς Τζαναβάρα στην «Εφ Συν» θα προβλέπονται επίσης κίνητρα για ανακαίνιση «σπάταλων» κτιρίων, που θα φθάνουν ως την κατεδάφισή τους και την κατασκευή νέων με μικρότερη ή και μηδενική κατανάλωση ενέργειας, η οποία θα εξασφαλίζεται μέσα από «έξυπνες» συσκευές και την κάλυψη των αναγκών από ίδιες πηγές, π.χ. γεωθερμία, φωτοβολταϊκά, ενεργειακή αξιοποίηση σκουπιδιών.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 5,5 εκατ. κτίρια, από τα οποία το 65% έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980 και την εφαρμογή του πρώτου κανονισμού θερμομόνωσης. Η αρχή θα γίνει με την αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, με ένα πρόγραμμα ύψους ενός δισ. ευρώ, που θα ξεκινήσει από νοσοκομεία και σχολικές μονάδες. Στόχος, όπως έχει δηλώσει ο Γιώργος Σταθάκης, είναι ως το 2030 να μειωθεί η συνολική κατανάλωση ενέργειας κατά 32%, σε συνδυασμό με τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που θα καλύπτουν το 32% της κατανάλωσης. Η επιλογή αυτή θα συνδυαστεί με μείωση της εξάρτησης από το εισαγόμενο πετρέλαιο, αλλά και τον εγχώριο ρυπογόνο λιγνίτη, ενώ κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι οι ΑΠΕ, οι οποίες θα καλύπτουν το 55% των συνολικών αναγκών.
Έμφαση δίνεται στον ενεργοβόρο κτιριακό τομέα, όπου προβλέπεται ότι θα εξασφαλίζεται από «πράσινες» πηγές το 30% της θέρμανσης και της ψύξης. Στις μεταφορές οι ΑΠΕ θα φθάσουν το 14%, με έμφαση στα ηλεκτρικά οχήματα σε σημαντικούς τομείς, όπως τα ταξί και τα λεωφορεία αστικών μεταφορών, που θα συνδυαστεί με ένα μεγάλο πακέτο χρηματοδότησης και άλλων κινήτρων για τη δημιουργία δικτύου τροφοδοσίας. Το φιλόδοξο πρόγραμμα, που θέτει σε διαβούλευση το υπουργείο, υπερκαλύπτει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και συνοψίζεται σε τρεις βασικές παρεμβάσεις:
■ Τη μείωση των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 31% για ρύπους που είναι εκτός του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων και κατά 63% για τους εντός συστήματος εμπορίας, με έτος αναφοράς το 2005. Οι αντίστοιχοι ευρωπαϊκοί στόχοι είναι 16% και 43%. Οι εκπομπές ανά τομέα το 2005 άγγιζαν τους 120 Mt και το 2030 θα είναι κοντά στους 50.
■ Τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο 32% του ενεργειακού μείγματος, έναντι 30% του ευρωπαϊκού στόχου.
■ Την εξοικονόμηση στη συνολική κατανάλωση ενέργειας κατά 32%, σε σχέση με το 2007. Το Εθνικό Σχέδιο προβλέπει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 8,5 Mtoe (εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου), ώστε η συνολική κατανάλωση να μην υπερβαίνει τα 18,7 Mtoe.
Οι ΑΠΕ, με ορίζοντα το 2030, θα γίνουν πλέον η κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας στη θέση των ορυκτών καυσίμων. Σε επίπεδο χαμηλής τάσης αναμένεται να εγκατασταθούν στην ελληνική επικράτεια πάνω από 500 MW φωτοβολταϊκών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων σχημάτων εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Η επίτευξη του στόχου αυτού συνοδεύεται από υπερδιπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος με νέες μονάδες 9 GW, από τις οποίες περίπου το 90% προβλέπεται να είναι αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί. Στο σχέδιο σημειώνεται επίσης ότι σε αυτά τα επίπεδα διείσδυσης μονάδων ΑΠΕ, προκύπτουν επιπλέον ανάγκες σε αποθήκευση ενέργειας.
Η πρόβλεψη για αυτή τη νέα εγκατεστημένη ισχύ από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως προκύπτει σε ετήσια μεγέθη, αποτυπώνει το μέγεθος της πρόκλησης για την επίτευξη του εθνικού στόχου για συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και συνολικά. Συγκεκριμένα, αν και υπάρχει το ανάλογο τεχνικό και οικονομικό δυναμικό, πρέπει να επιτευχθούν σε επίπεδο δεκαετίας ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης σωρευτικά για αυτές τις τεχνολογίες που δεν εμφανίστηκαν στη χώρα μας κατά το παρελθόν, με εξαίρεση την περίοδο 2011-2013 που όμως έγινε με μη οικονομικά ορθό και τελικά βιώσιμο τρόπο.
Σχετικά Άρθρα
- Νέος ενεργειακός σχεδιασμός για ΑΠΕ, αποθήκευση, εξοικονόμηση
- «Εξοικονομώ»: ανακοινώθηκε νέα παράταση- πάνω από 80.000 οι αιτήσεις
- Δήμος Χαλανδρίου: ξεκινάει η ενεργειακή αναβάθμιση 10 σχολείων
- ΥΠΕΝ: τα οφέλη ενεργειακής αναβάθμισης και αντικατάστασης συσκευών
- ΥΠΕΝ: ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ στους 7 άξονες του νέου ΕΣΕΚ
- ΥΠΕΝ: το σχέδιο νέων Εξοικονομώ για 400.000 κατοικίες έως το 2030
Χωρίς φρένο οι αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών
Ειδήσεις Δεκ 24, 2024
ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
ecoinsider Δεκ 24, 2024