ΥΠΕΝ: προς “κούρεμα” των τιμών για τις ΑΠΕ
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΟικονομίαΠεριβάλλον 18 Οκτωβρίου 2020 Αργύρης
Του Κώστα Βουτσαδάκη/
Σε «κούρεμα» των τιμών με τις οποίες αποζημιώνονται οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ, το οποίο εφέτος προβλέπεται να κυμανθεί στα 300 εκατ. ευρώ.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από συνέντευξη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στην “Καθημερινή της Κυριακής”, στην οποία ο υπουργός τονίζει ότι τη στιγμή που η βιομηχανία και ο απλός καταναλωτής πιέζονται, «οι ιδιοκτήτες των ΑΠΕ, δεν λέω παρανόμως, νομίμως, με μέση χονδρεμπορική τιμή γύρω στα 40 ευρώ (ανά μεγαβατώρα) εισπράττουν μέση τιμή 144 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες αιολικών γύρω στα 90 ευρώ και των φωτοβολταϊκών γύρω στα 280 ευρώ». Ο υπουργός σημειώνει ακόμη πως «δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τις ΑΠΕ αλλά πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι έχουμε ένα περιβάλλον κοινωνικής κρίσης» υπογραμμίζοντας το παράδειγμα των ιδιοκτητών ακινήτων που υποχρεώθηκαν να υποστούν μειώσεις στα ενοίκια που εισπράττουν.
Σύμφωνα με τον υπουργό η αιτία για την εμφάνιση του ελλείμματος είναι η οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά ενέργειας η οποία επέφερε μείωση των εσόδων για τους παραγωγούς ΑΠΕ από την ημερήσια αγορά.
Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται εξάλλου συνέντευξη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση ο οποίος τάσσεται υπέρ της κατάργησης των επιδοτήσεων για τις νέες μονάδες ΑΠΕ.
Όπως επισημαίνει: «Σήμερα είναι πλέον φθηνότερο να κατασκευάσεις από την αρχή ένα αιολικό ή ένα φωτοβολταϊκό πάρκο από το να παράγεις ρεύμα από ορυκτά καύσιμα. Ο καταναλωτής δεν χρειάζεται να επιβαρύνεται με επιπλέον κόστος για να χρηματοδοτούνται νέες επενδύσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών, οι οποίες είναι απολύτως ανταγωνιστικές».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόταση του κ.Στάσση για συμμετοχή των κατοίκων των λιγνιτικών περιοχών στις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα που σχεδιάζει η επιχείρηση σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, συνολικής ισχύος 2,5 GW. «Το σχέδιο μας είναι ένα ποσοστό της τάξεως του 5 % αυτών των πάρκων να μετοχοποιηθεί σε μερίδια των 1000 ευρώ και να δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους των περιοχών αυτών να επενδύσουν, εάν θέλουν, μαζί με την ΔΕΗ», αναφέρει ο κ.Στάσσης. Σημειώνει δε ότι οι ετήσιες αποδόσεις γιατί τις επενδύσεις αυτές κυμαίνονται στο 8 – 10 %, την ώρα που τα επιτόκια καταθέσεων είναι σχεδόν αρνητικά.
Χωρίς φρένο οι αυξήσεις τιμών οικοδομικών υλικών
Ειδήσεις Δεκ 24, 2024
ΑΔΜΗΕ: ανανέωση θητείας Μανουσάκη έως το 2028
ecoinsider Δεκ 24, 2024