ΥΠΕΝ: προτεραιότητα η ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομές 8 Ιουλίου 2021 Αργύρης
Από την Άντα Σεϊμανίδη
Η επιτάχυνση των έργων αποθήκευσης ενέργειας αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΝ τονίζει σε συνέντευξη της στο ecopress η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ. Δίνει απαντήσεις για το ύψος και το καθεστώς ενίσχυσης των νέων επενδύσεων και τονίζει ότι η ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας θα συνεισφέρει σε πιο ανταγωνιστικές τιμές «πράσινης» ενέργειας.
Η Αλεξάνδρα Σδούκου τονίζει ότι είναι εξαιρετική η δουλειά της Ομάδας Έργου για την Αποθήκευση Ενέργειας και ανακοινώνει ότι θα γίνει σύντομα η ανακοίνωση των προτάσεων για το νέο θεσμικό πλαίσιο. Δείτε το ρεπορτάζ, στο πλαίσιο του αφιερώματος του ecopress: οι προτάσεις της Ομάδας Έργου για τις επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας
Τα συμπεράσματα μιας σχετικής συζήτησης με την ΓΓ Ενέργειας:
Σε μία συνοπτική διαφωτιστική συζήτηση με την καθ΄ύλην αρμόδια για το θέμα, Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, που έγινε στο περιθώριο του ασφυκτικού της προγράμματος η Αλεξάνδρα Σδούκου τονίζει ανάμεσα σε άλλα:
- Ότι η επιτάχυνση των έργων αποθήκευσης ενέργειας αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΝ.
- Ότι η υλοποίηση των επενδύσεων που έχουν λάβει την πρώτη άδεια, προϋποθέτει ακόμα πολύ δρόμο, χωρίς να είναι βέβαιο, ότι όλοι όσοι ξεκίνησαν τον «μαραθώνιο» θα καταλήξουν να κόψουν και το νήμα».
- Ότι το πλαίσιο αδειοδότησης της κατηγορίας σταθμών ΑΠΕ με αποθήκευση θα εναρμονίζεται με το νέο πλαίσιο αδειοδότησης των σταθμών ΑΠΕ που θεσμοθετήθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο, σύμφωνα με το οποίο απαιτούνται ορισμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για την χορήγηση Βεβαιώσεων.
- Ότι η ελληνική πολιτεία έχει αιτηθεί την χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης, μέσω συμμετοχής σε ανταγωνιστικές διαδικασίες σε σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζονται με συστήματα αποθήκευσης.
- Ότι η ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας θα συνεισφέρει σε πιο ανταγωνιστικές τιμές «πράσινης» ενέργειας, καθώς η σύγκλιση παραγωγής και ζήτησης θα οδηγεί στη μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας του Συστήματος, τόσο σε επίπεδο Αγοράς Επόμενης Ημέρας όσο και στο πλαίσιο της Αγοράς Εξισορρόπησης.
Αλεξάνδρα Σδούκου: «Δεν είναι βέβαιο, ότι όλοι όσοι ξεκίνησαν τον «μαραθώνιο» θα καταλήξουν να κόψουν και το νήμα»
-Ποιο είναι το επόμενο βήμα στο πλαίσιο προετοιμασίας του νέου θεσμικού πλαισίου για την Αποθήκευση Ενέργειας;
«Οι μονάδες αποθήκευσης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα βασισμένο στις ΑΠΕ, γιατί επιτρέπουν την ταχύτερη διείσδυση και την αποτελεσματικότερη χρήση των ΑΠΕ, βελτιώνουν την αποδοτικότητά τους και ενισχύουν παράλληλα την ευελιξία και την επάρκεια ισχύος του συστήματος. Θέλουμε σταθμούς αποθήκευσης, γιατί θα επιτρέψουν συν τοις άλλοις την εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ σε δίκτυα που σήμερα χαρακτηρίζονται ως κορεσμένα, απορροφώντας και ενέργεια ΑΠΕ που σε άλλη περίπτωση θα απορριπτόταν. Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο για ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενόψει των νέων αναγκών έπρεπε να σχεδιαστεί στην ουσία εκ του μηδενός, καθώς δεν είναι καθορισμένος πλήρως ο τρόπος λειτουργίας και ένταξης αυτών των μονάδων στις νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας (Target Model) ενώ και το υφιστάμενο πλαίσιο αποζημίωσης των σταθμών αποθήκευσης δεν διασφάλιζε την οικονομική τους βιωσιμότητας. Βρίσκομαι λοιπόν στην ευχάριστη θέση να πω ότι μετά από έξι μήνες εντατικής εργασίας, η ειδική Ομάδα Έργου που έχουμε συστήσει για αυτό το θέμα παρουσίασε πρόσφατα στο Υπουργείο τις προτάσεις της, θα ανακοινωθούν μάλιστα στο επόμενο διάστημα, ώστε μέσα στον Σεπτέμβριο να προχωρήσουμε στην ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας και ακολούθως να προχωρήσουμε ακολούθως στην προσαρμογή του κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω και μέσα από αυτό το βήμα να συγχαρώ την Ομάδα Έργου η οποία έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Υπογραμμίζω δε ότι η επιτάχυνση των έργων αποθήκευσης ενέργειας αποτελεί βασική προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ που πέραν των παραπάνω ενεργειών εκφράζεται και μέσα από την πρόταση του ΥΠΕΝ για χρηματοδότηση των έργων αυτών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης του RRF.»
– Σε ποιο ύψος εκτιμώνται οι επενδυτικές ανάγκες στον τομέα της αποθήκευσης;
«Σύμφωνα με σχετική μελέτη της ΡΑΕ εκτιμάται ότι μέχρι το έτος 2030 θα απαιτηθεί η εγκατάσταση περίπου 1500 MW νέων συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελούνται ιδανικά τόσο από σταθμούς αντλησιοταμίευσης όσο και από συστήματα συσσωρευτών, καθόσον οι διαφορετικές τεχνολογίες συστημάτων αποθήκευσης εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του συστήματος. Όπως γνωρίζετε, από το Ταμείο Ανάκαμψης πρόκειται να ενισχυθούν, με χρηματοδότηση ύψους 450 εκατ. ευρώ, έργα αποθήκευσης ενέργειας, είτε με μπαταρίες, είτε με αντλησιοταμίευση, συνολικής ισχύος περίπου 1400 MW, καλύπτοντας έτσι άμεσα μεγάλο μέρος της παραπάνω εκτιμώμενης ανάγκης.»
– Πάντως, οι άδειες που έχουν ήδη δοθεί σε πρώτη φάση από τη ΡΑΕ για έργα αποθήκευσης, υπερβαίνουν κατά πολύ τη δυναμικότητα που αναφέρατε…
-«Πράγματι είναι έτσι και μου δίνετε την ευκαιρία να διευκρινίσω ότι όλες αυτές οι επενδυτικές προτάσεις έχουν λάβει ουσιαστικά μόνον μία πρώτη άδεια. Η υλοποίησή τους προϋποθέτει ακόμα πολύ δρόμο και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όλοι όσοι ξεκίνησαν τον «μαραθώνιο» θα καταλήξουν να κόψουν και το νήμα. Η ολοκλήρωση του θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα αποτελεί την προϋπόθεση για την υλοποίηση των έργων, εξασφαλίζοντας παράλληλα και ένα ξεκάθαρο και ασφαλές τοπίο για τους επενδυτές.»
–Αν και προφανώς δεν μπορείτε στην παρούσα φάση να μας δώσετε λεπτομερή εικόνα, ποια είναι ωστόσο η βασική προσέγγιση για τους αποθηκευτικούς σταθμούς που συνδυάζονται και με μονάδες ΑΠΕ;.
-«Όπως σας είπα και προηγουμένως η Ομάδα Έργου έχει σχεδόν ολοκληρώσει την εισήγησή της για την διαμόρφωση και συμπλήρωση του θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει τους σταθμούς αποθήκευσης, είτε αυτοί συνδυάζονται με σταθμούς ΑΠΕ είτε όχι. Έχει εξεταστεί ο τρόπος αδειοδότησης και συμμετοχής στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας τόσο των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ως stand alone σταθμοί, όσο και σταθμών αποθήκευσης που συνδυάζονται με σταθμούς ΑΠΕ. Όπως αντιλαμβάνεστε, το πλαίσιο αδειοδότησης αυτής της κατηγορίας σταθμών (σταθμοί ΑΠΕ με αποθήκευση) θα εναρμονίζεται με το νέο πλαίσιο αδειοδότησης των σταθμών ΑΠΕ που θεσμοθετήθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο, σύμφωνα με το οποίο απαιτούνται ορισμένα κριτήρια και προϋποθέσεις για την χορήγηση Βεβαιώσεων. Τα συστήματα αποθήκευσης που συνδυάζονται με σταθμούς ΑΠΕ, θα προσδώσουν οικονομικά οφέλη στους σταθμούς αυτούς, καθόσον θα τους επιτρέπει να συμμετέχουν με μεγαλύτερη ευκολία στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά την παραγωγή τους. Εδώ να προσθέσω ότι παράλληλα με το αίτημα του ΥΠΕΝ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράταση του σχήματος των διαγωνισμών για τους νέους σταθμούς ΑΠΕ, η ελληνική πολιτεία έχει αιτηθεί την χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης μέσω συμμετοχής σε ανταγωνιστικές διαδικασίες σε σταθμούς ΑΠΕ που συνδυάζονται με συστήματα αποθήκευσης.
-Με τους υβριδικούς σταθμούς τι θα γίνει;
-«Εδώ τίθεται θέμα «ειδικών συνθηκών» θα λέγαμε σε μη διασυνδεδεμένα αυτόνομα νησιωτικά συστήματα, όπου υβριδικοί σταθμοί αποτελούμενοι από μονάδες ΑΠΕ και συστήματα αποθήκευσης, πέραν της ενίσχυσης της διείσδυσης της παραγωγής ΑΠΕ, θα συμβάλουν παράλληλα στην διασφάλιση της επάρκειας ισχύος και ασφαλούς λειτουργίας των συστημάτων αυτών.
Γι’ αυτό και έχουμε κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα νέο πλαίσιο στήριξης για την υλοποίηση υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και ευελπιστούμε να έχουμε σύντομα την έγκριση της Επιτροπής, ώστε ακολούθως να ολοκληρώσουμε το πλαίσιο ενίσχυσής τους και να είναι εφικτή η υλοποίηση των έργων αυτών.
Σύμφωνα με το σχήμα αυτό, η χορήγηση λειτουργικής ενίσχυσης για την εγκατάσταση υβριδικών σταθμών στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά θα γίνεται μετά από συμμετοχή σε ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών. Ειδικότερα θα προκηρύσσεται από τη ΡΑΕ διαγωνιστική διαδικασία για την εγκατάστασης ενός υβριδικού σταθμού στα μικρά αυτόνομα νησιωτικά συστήματα και δύο ή περισσότερων σταθμών στα μεγαλύτερα. Η επιλογή του αναδόχου υλοποίησης του έργου θα γίνεται στη βάση της χαμηλότερης προσφοράς.
Εκτιμούμε, όπως ανέφερα πιο πάνω να έχουμε σύντομα την θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της πρότασης που στείλαμε, και αμέσως μετά το καλοκαίρι να εισάγουμε την προβλεπόμενη υπουργική απόφαση που θα καθορίζει το καθεστώς ενίσχυσης των υβριδικών σταθμών.»
– Από την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης ενέργειας αναμένετε μια συμβολή και σε πιο ανταγωνιστικές τιμές «πράσινης» ενέργειας;
-«Πρόκειται επίσης για μια από τις επιδιώξεις του νέου νομοθετικού πλαισίου. Με την ύπαρξη της δυνατότητας αποθήκευσης της ενέργειας που παράγουν οι σταθμοί ΑΠΕ θα μπορεί να βελτιστοποιείται η διαχείριση της παραγωγής ΑΠΕ ώστε αυτή να αποδίδεται τις ώρες υψηλών τιμών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος του τελικού καταναλωτή. Αυτή η σύγκλιση παραγωγής και ζήτησης ξέρετε θα οδηγεί στη μείωση του συνολικού κόστους λειτουργίας του Συστήματος, τόσο σε επίπεδο Αγοράς Επόμενης Ημέρας όσο και στο πλαίσιο της Αγοράς Εξισορρόπησης.»
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: άμεσα διαγωνισμός για 1000 μεγαβάτ ΑΠΕ, μετά για μονάδες αποθήκευσης
- ΥΠΕΝ: αυξημένες επιδοτήσεις για αντλίες θερμότητας στο νέο Εξοικονομώ
- ΕΑΓΜΕ: χρηματοδότηση για έρευνες στις κρίσιμες πρώτες ύλες
- ΥΠΕΝ: στο τραπέζι η επιτάχυνση πράσινης μετάβασης & διείσδυσης ΑΠΕ
- ΥΠΕΝ: δυναμικά τιμολόγια για χαμηλότερες χρεώσεις ρεύματος
- Νέα ΚΥΑ για περιοχές εγκατάστασης σταθμών αποθήκευσης ενέργειας