ΥΠΕΝ: σε συνεργασία με το ΤΕΕ και νέα κριτήρια τα επόμενα «Εξοικονομώ –Αυτονομώ»
ΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΧρήμα 5 Φεβρουαρίου 2021 Αργύρης
Της Ντίνας Καράτζιου/
Συνεργασία με το ΤΕΕ για την αναμόρφωση των επόμενων «Εξοικονομώ Αυτονομώ», με νέα ενεργειακά και κοινωνικά κριτήρια, σε συνδυασμό με την παλαιότητα των κτιρίων, ως δείκτες επιλεξιμότητας για τα νοικοκυριά που θα ενταχθούν στα νέα προγράμματα προανήγγειλε ο υπουργός Π.ΕΝ κ. Κ. Σκρέκας, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση.
Ο ΥΠΕΝ απαντώντας σε ερώτηση Βουλευτή Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής κ. Βασίλειου Κεγκέρογλου με θέμα: «Οι ανεπάρκειες του τρέχοντος επιβάλλουν ένα νέο Πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια επιλογής», ανέφερε ακόμη, θα γίνουν επενδύσεις ύψους 1,1 δις για την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας.
Συνεργασία με το ΤΕΕ
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «Και στην επόμενη φάση σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που είναι ο σύμβουλος της πολιτείας και φυσικά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι και ξέρουν πολύ καλά τι γίνεται στην αγορά, στην εν λόγω αγορά και στον εν λόγω κλάδο, θα κάτσουμε μαζί και φυσικά μαζί με εσάς να βάλουμε, να θέσουμε τα κριτήρια αξιολόγησης, θα είναι φυσικά η ηλικία του κτιρίου, ένα πιο παλιό, ένα κατασκευασμένο κτίριο τη δεκαετία του ’60, του ’50, του ’70 έχει μεγαλύτερη ανάγκη από μία ενεργειακή αναβάθμιση σε σχέση με ένα κτίριο το οποίο είναι μία κατοικία που έχει κατασκευαστεί το 2010 και το 2020, είναι λογικό»
Για την επιλεξιμότητα
Όσον αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ο κ. Σκρέκας ανέφερε τα εξής:
«Ένα νοικοκυριό το οποίο έχει χαμηλότερο εισόδημα φυσικά και αυτό θα πρέπει να τυγχάνει μίας ίσως μεγαλύτερης υποστήριξης οικονομικής σε σχέση με ένα άλλο νοικοκυριό που έχει ένα πολύ, πολύ μεγαλύτερο εισόδημα, ετήσιο εισόδημα.
Μία Περιφέρεια όπου εκεί οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι πολύ πιο ακραίες, πολύ πιο δριμείς, εκεί που το κρύο είναι πιο πολύ, εκεί που τα νοικοκυριά και οι πολίτες ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα, το 20%, το 30%, το 40% του οικογενειακού προϋπολογισμού για να θερμαίνουν το σπίτι τους, φυσικά και αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί αναλόγως ώστε εκεί να μπορέσουμε να τους ενισχύσουμε περισσότερο.
Όλα αυτά, όμως, είναι κριτήρια τα οποία επαναλαμβάνω ότι μέσα από τη διαβούλευση με εσάς σε επίπεδο πολιτικής διαβούλευσης και συζήτησης των κομμάτων αλλά και με το Τεχνικό Επιμελητήριο θα καταστρώσουμε γιατί νομίζω ότι κανείς δεν έχει αντίρρηση ότι αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ και ότι θα πρέπει να είναι πάρα πολύ δίκαιο και τελικά να βοηθήσουμε να πετύχουμε τον εθνικό στόχο που είναι να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα από τη μία και από την άλλη να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να ξοδεύουν πολύ λιγότερα χρήματα, να εξοικονομούν χρήματα για την ενέργεια που καταναλώνουν για την θέρμανση και για την ψύξη της»
Για το ρυθμό του προγράμματος
Ο κ. Σκρέκας εξήγησε επίσης γιατί προκρίθηκε στο κριτήριο της ταχύτητας: «Αλλά, υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Για ποιο λόγο τελικά προκρίναμε το κριτήριο της ταχύτητας στην πρώτη φάση της πρόσκλησης; Γιατί, όπως σας είπα πριν, θέλαμε πάρα πολύ γρήγορα και επειδή γνωρίζετε ότι επειδή ήδη διατρέχουμε και μία πολύ ιδιόμορφη κατάσταση με την πανδημία του covid-19, του κορωνοϊού, θέλαμε πάρα πολύ γρήγορα να προωθήσουμε και να μεταφέρουμε και να καταφέρουμε να διαχυθούνε χρήματα στη βάση της οικονομίας κατευθείαν στους πολίτες με έναν τρόπο, όπως λέω, πολύ άμεσο για να μπορέσουμε και να τονώσουμε την οικονομία αλλά και τελικά να γίνουν επεμβάσεις εκεί που λιγότερο ή περισσότερο αλλά όλοι χρειάζονται.
Ο πιο γρήγορος τρόπος, κύριε συνάδελφε, ήταν αυτός. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος, είτε μέσα από μία πολυκριτηριακή ανάλυση, αναξιολόγηση και τελική κατάταξη των δικαιούχων, η οποία θα πρέπει, όπως είπαμε πολύ σωστά, να υπάρχουν τα διάφορα κριτήρια τα οποία θα συζητήσουμε. Να υπάρξει η αξιολόγησή τους βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας, να γίνει ο έλεγχος ότι πράγματι αυτά τα οποία δηλώνει ο καθένας για να έχει την αξιολόγηση είναι σωστά. Τελικά να βγει μία τελική κατάταξη και στη συνέχεια να αρχίσουν να υλοποιούνται αυτά τα έργα. Αυτό το πράγμα, όπως το περιέγραψα καταλαβαίνετε ότι παίρνει χρόνο. Αλλά αυτό έχουμε σκοπό εδώ και πέρα να κάνουμε».
Η απάντηση του ΥΠΕΝ στη Βουλή
-«Ναι, ναι, όχι. Είναι οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις που για άλλη μία φορά πολύ σωστά έχετε θέσει, κύριε συνάδελφε, πάντα και από την προηγούμενη ιδιότητά μου ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με καλούσατε να απαντήσω σε επικές ερωτήσεις οι οποίες ήταν πολύ κρίσιμες, πολύ χρήσιμες και πραγματικά απηχούσαν τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Σας ευχαριστώ και πάλι για την ερώτηση που έχετε καταθέσει.
Δεν θα πω κάτι καινούριο αν πω ότι πράγματι το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει τεράστια σημασία για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία.
Καταρχήν σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά χαρακτηριστικά είναι ένα πρόγραμμα όπου διαχέει τα χρήματα, τους πόρους κατευθείαν στην κοινωνία με μαζικό τρόπο και αυτά τα λεφτά πραγματικά πιάνουν τόπο. Αλουμινάδες, οικοδόμοι, κατασκευαστές μικροί, βιοτέχνες, εργάτες όλοι δουλεύουν μέσα από αυτό το πρόγραμμα.
Και για αυτό με το που αναλάβαμε την διακυβέρνηση του τόπου, το καλοκαίρι του 2019, ο προκάτοχός μου, ο Κωστής ο Χατζηδάκης προχώρησε άμεσα στην προκήρυξη αυτού του μέτρου με ένα τρόπο που θα έδινε γρήγορα πόρους, θα διέχεε γρήγορα πόρους στην κοινωνία και στην οικονομία και σε αυτούς που έχουν ανάγκη να βελτιώσουν ενεργειακά τα σπίτια τους.
Άρα, το ένα κομμάτι είναι το κοινωνικό και το οικονομικό όφελος, το οποίο αφορά τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών και του κτιριακού αποθέματος γενικά της χώρας, που είναι ένα παλιό, να το πω έτσι, κτιριακό απόθεμα, είναι ένα κτιριακό απόθεμα που το 60%-70% έχει κατασκευαστεί έως και τη δεκαετία του 1980, καταλαβαίνετε λοιπόν ότι χρειάζεται πραγματικά αναβάθμισης.
Και βέβαια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών που γίνονται σε αυτά τα κτίρια και στα σπίτια και μετά την ενεργειακή τους αναβάθμιση φυσικά πετυχαίνουμε δύο πράγματα. Πρώτον, την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του νοικοκυριού, του σπιτιού, του κτιρίου, άρα εκπέμπουμε λιγότερους ρύπους και λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Και από την άλλη υπάρχει μία τεράστια ωφέλεια σε μόνιμη, πια, βάση στην τσέπη και στο πορτοφόλι του νοικοκυριού αφού αυτό καλείται να δαπανά πολύ λιγότερα χρήματα για την ενέργεια που καταναλώνει είτε για θέρμανση είτε για ψύξη»
Το κριτήριο της ταχύτητας
«Το κριτήριο της ταχύτητας είναι αντικειμενικό αλλά δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να κατευθύνει τα χρήματα σε αυτό που ίσως χρειάζεται περισσότερο για να αναβαθμιστεί ενεργειακά» είπε ο ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκας κατά τη δευτερολογία του απαντώντας στην ίδια ερώτηση στη Βουλή αναφέροντας ακολούθως ότι:
-«Αλλά, υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Για ποιο λόγο τελικά προκρίναμε το κριτήριο της ταχύτητας στην πρώτη φάση της πρόσκλησης; Γιατί, όπως σας είπα πριν, θέλαμε πάρα πολύ γρήγορα και επειδή γνωρίζετε ότι επειδή ήδη διατρέχουμε και μία πολύ ιδιόμορφη κατάσταση με την πανδημία του covid-19, του κορωνοϊού, θέλαμε πάρα πολύ γρήγορα να προωθήσουμε και να μεταφέρουμε και να καταφέρουμε να διαχυθούνε χρήματα στη βάση της οικονομίας κατευθείαν στους πολίτες με έναν τρόπο, όπως λέω, πολύ άμεσο για να μπορέσουμε και να τονώσουμε την οικονομία αλλά και τελικά να γίνουν επεμβάσεις εκεί που λιγότερο ή περισσότερο αλλά όλοι χρειάζονται.
Ο πιο γρήγορος τρόπος, κύριε συνάδελφε, ήταν αυτός. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος, είτε μέσα από μία πολυκριτηριακή ανάλυση, αναξιολόγηση και τελική κατάταξη των δικαιούχων, η οποία θα πρέπει, όπως είπαμε πολύ σωστά, να υπάρχουν τα διάφορα κριτήρια τα οποία θα συζητήσουμε.
Να υπάρξει η αξιολόγησή τους βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας, να γίνει ο έλεγχος ότι πράγματι αυτά τα οποία δηλώνει ο καθένας για να έχει την αξιολόγηση είναι σωστά. Τελικά να βγει μία τελική κατάταξη και στη συνέχεια να αρχίσουν να υλοποιούνται αυτά τα έργα. Αυτό το πράγμα, όπως το περιέγραψα καταλαβαίνετε ότι παίρνει χρόνο. Αλλά αυτό έχουμε σκοπό εδώ και πέρα να κάνουμε.
Άρα τι κάναμε; Στην πρώτη φάση πράγματι προωθήσαμε 900 εκατομμύρια ευρώ δημόσιες δαπάνες. Σχεδόν 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι οι συνολικές επενδύσεις που θα γίνουνε για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηριακού μας αποθέματος.
Και στην επόμενη φάση σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που είναι ο σύμβουλος της πολιτείας και φυσικά οι καθ’ ύλην αρμόδιοι και ξέρουν πολύ καλά τι γίνεται στην αγορά, στην εν λόγω αγορά και στον εν λόγω κλάδο, θα κάτσουμε μαζί και φυσικά μαζί με εσάς να βάλουμε, να θέσουμε τα κριτήρια αξιολόγησης, θα είναι φυσικά η ηλικία του κτιρίου, ένα πιο παλιό, ένα κατασκευασμένο κτίριο τη δεκαετία του ’60, του ’50, του ’70 έχει μεγαλύτερη ανάγκη από μία ενεργειακή αναβάθμιση σε σχέση με ένα κτίριο το οποίο είναι μία κατοικία που έχει κατασκευαστεί το 2010 και το 2020, είναι λογικό.
Ένα νοικοκυριό το οποίο έχει χαμηλότερο εισόδημα φυσικά και αυτό θα πρέπει να τυγχάνει μίας ίσως μεγαλύτερης υποστήριξης οικονομικής σε σχέση με ένα άλλο νοικοκυριό που έχει ένα πολύ, πολύ μεγαλύτερο εισόδημα, ετήσιο εισόδημα.
Μία Περιφέρεια όπου εκεί οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι πολύ πιο ακραίες, πολύ πιο δριμείς, εκεί που το κρύο είναι πιο πολύ, εκεί που τα νοικοκυριά και οι πολίτες ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα, το 20%, το 30%, το 40% του οικογενειακού προϋπολογισμού για να θερμαίνουν το σπίτι τους, φυσικά και αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί αναλόγως ώστε εκεί να μπορέσουμε να τους ενισχύσουμε περισσότερο.
Όλα αυτά, όμως, είναι κριτήρια τα οποία επαναλαμβάνω ότι μέσα από τη διαβούλευση με εσάς σε επίπεδο πολιτικής διαβούλευσης και συζήτησης των κομμάτων αλλά και με το Τεχνικό Επιμελητήριο θα καταστρώσουμε γιατί νομίζω ότι κανείς δεν έχει αντίρρηση ότι αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ και ότι θα πρέπει να είναι πάρα πολύ δίκαιο και τελικά να βοηθήσουμε να πετύχουμε τον εθνικό στόχο που είναι να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα από τη μία και από την άλλη να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να ξοδεύουν πολύ λιγότερα χρήματα, να εξοικονομούν χρήματα για την ενέργεια που καταναλώνουν για την θέρμανση και για την ψύξη της οικίας τους».
Σχετικά Άρθρα
- «Εξοικονομώ Αυτονομώ»: νέα παράταση λόγω προβλημάτων
- ΥΠΕΝ: τελευταία παράταση για τα έργα «Εξοικονομώ Αυτονομώ»
- Παράταση για ολοκλήρωση των έργων του «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»
- Εξοικονομώ: με μπόνους και η ένταξη των σεισμόπληκτων περιοχών
- ΥΠΕΝ: παρατάσεις για «Ηλέκτρα» και «Εξοικονομώ Αυτονομώ»
- Νέο «Εξοικονομώ», χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, με βαθμοημέρες