ΥΠΕΝ: Στα σκαριά νέος φορέας για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, ύψους 2 δις ευρώ
ΕιδήσειςΕνέργειαΚτηματαγοράΟικονομία 14 Μαΐου 2018 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Τη σύσταση νέου φορέα, που θα αναλάβει την οργάνωση και τη διαχείριση του νέου προγράμματος μαμούθ ύψους 2 δις ευρώ, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων ανακοίνωσε ο υπουργός ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης τονίζοντας παράλληλα ότι στις προτεραιότητες του προγράμματος θα είναι τα δημόσια σχολεία και τα νοσοκομεία.
Ανοιχτό δάνειο 2 δις ευρώ
Συγκεκριμένα ο ΥΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο νέο τεύχος του περιοδικού «Εργοληπτικόν Βήμα» της ΠΕΣΕΔΕ με τίτλο «η ενέργεια αλλάζει ταχύτητα» δήλωσε συγκεκριμένα ότι:
-«Προωθείται παράλληλα αντίστοιχη δράση και για τα δημόσια κτίρια, σε κομβικούς τομείς όπως τα σχολεία, και τα νοσοκομεία. Τα πιο ώριμα έργα θα προχωρήσουν με χρηματοδότηση ανοιχτού δανείου της ΕΤΕπ ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ θα ανατεθεί σε κάποιο φορέα η διαχείριση, οργάνωση και παρακολούθηση της συνολικής διαδικασίας. Πρόκειται, συνολικά, για πρωτοβουλίες που θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, τόσο στο επίπεδο της ενεργειακής αποδοτικότητας, όσο και της τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας και της οικονομίας συνολικότερα, συμβάλλοντας έτσι στον αναπτυξιακό βηματισμό της χώρας που είναι σε εξέλιξη».
Εντός του έτους
Οι πληροφορίες του ecopress αναφέρουν ότι το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων και δημοτικών κτιρίων που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προγραμματίζεται να προκηρυχθεί εντός του έτους.
Εκτός από τα δημόσια κτίρια (π.χ. σχολεία), επιλέξιμοι για αναβάθμιση θα είναι και δημόσιοι χώροι. Για την εξοικονόμηση ενέργειας, θα δίνεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα εφαρμογής μονώσεων, αλλαγής των εγκαταστάσεων ψύξης – θέρμανσης, τοποθέτησης θερμομονωτικών κουφωμάτων ή εφαρμογής τεχνολογιών μείωσης της κατανάλωσης.
Ο λόγος είναι πως θα πρέπει να διασφαλισθεί ότι θα αναβαθμίζονται τα πιο ενεργοβόρα κτίρια και ότι θα υλοποιούνται οι πιο αποδοτικές επεμβάσεις.
Υπενθυμίζεται πως, με βάση την Οδηγία 2012/27 της Ε.Ε. για την ενεργειακή απόδοση, κάθε χρόνο πρέπει να αναβαθμίζεται ενεργειακά το 3% της επιφάνειας των ιδιόκτητων κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης με επιφάνεια πάνω από 250 τετραγωνικά μέτρα.
Τι είπε ο ΥΠΕΝ
Στην συνέντευξη του στο «Εργοληπτικόν Βήμα» ο Γ. Σταθάκης μίλησε επίσης για το «εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ» και τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ στον ενεργειακό τομέα. Σε σχετική ερώτηση ο υπουργός απάντησε ως εξής:
«Ο ενεργειακός τομέας βρίσκεται σε φάση μετάβασης, στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Η κλιματική αλλαγή, οι στόχοι από τη Συμφωνία των Παρισίων αλλά και οι δεσμευτικοί στόχοι της Ε.Ε., όπως απορρέουν από το «Χειμερινό Πακέτο», μας οδηγούν στο να αναζητήσουμε καινοτόμες λύσεις και να λάβουμε γενναίες αποφάσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να χαραχθεί για πρώτη φορά μια συνεκτική, μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενέργεια.
Το έργο έχει αναλάβει η Εθνική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα, που εντός του 2018 θα παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Σε αυτό θα περιγράφεται η μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μείγμα, η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και η αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογική έκρηξη στον χώρο της ενέργειας, αντίστοιχη εκείνης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών προ 20ετίας.
Στόχος μας για το 2030 είναι οι ΑΠΕ να φθάνουν στο 50% στην ηλεκτροπαραγωγή, με ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών μέσω του νέου θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Σημαντικό ρόλο στη μετά βαση καλείται να παίξει το φυσικό αέριο, ως «καύσιμο-γέφυρα». Εξίσου κρίσιμη είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς η πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή η οποία δεν χρησιμοποιείται.
Η χώρα έχει όντως μείνει πίσω στον τομέα αυτό. Το παλιό πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, απέτυχε να ικανοποιήσει σημαντικό τμήμα της ζήτησης. Το νέο, καινοτόμο, «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», κινητοποιούσε πόρους 500 εκατ. ευρώ, τους οποίους διπλασιάσαμε όταν είδαμε το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών. Άρα τώρα, η δημόσια χρηματοδότηση και οι πιστωτικές «γραμμές» των τραπεζών αθροίζουν περίπου 1 δισ. ευρώ, που εκτιμούμε ότι θα επιτρέψει να ενταχθούν στο πρόγραμμα πάνω από 50.000 νοικοκυριά. Οι διαδικασίες προχώρησαν με πλήρη διαφάνεια και μεγάλη ταχύτητα, καθώς αξιοποιήσαμε ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Σκεφτείτε ότι τον αριθμό αιτήσεων που επιτύχαμε, τον είχαν «πιάσει» στο Εξοικονόμηση-Ι μετά από 22 μήνες!
Προωθείται παράλληλα αντίστοιχη δράση και για τα δημόσια κτίρια, σε κομβικούς τομείς όπως τα σχολεία, και τα νοσοκομεία.
Τα πιο ώριμα έργα θα προχωρήσουν με χρηματοδότηση ανοιχτού δανείου της ΕΤΕπ ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ θα ανατεθεί σε κάποιο φορέα η διαχείριση, οργάνωση και παρακολούθηση της συνολικής διαδικασίας. Πρόκειται, συνολικά, για πρωτοβουλίες που θα έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, τόσο στο επίπεδο της ενεργειακής αποδοτικότητας, όσο και της τόνωσης της οικοδομικής δραστηριό-τητας και της οικονομίας συνολικότερα, συμβάλλοντας έτσι στον αναπτυξιακό βηματισμό της χώρας που είναι σε εξέλιξη».
Δειτε εδώ το “ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΟΝ ΒΗΜΑ”
Σχετικά Άρθρα
- «Ηλέκτρα»: άνοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για έργα εξοικονόμησης
- «ΗΛΕΚΤΡΑ»: ξεκινάει το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων
- Ενεργειακή αναβάθμιση: προτεραιότητα σε γραφεία, σχολεία και νοσοκομεία
- Έργα 72 εκατ. ευρώ ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του στρατού
- Δήμος Χαλανδρίου: ξεκινάει η ενεργειακή αναβάθμιση 10 σχολείων
- Στο ΕΣΠΑ 67 έργα ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείων