ecopress
Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει όλες τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της συνεργασίας και των συνεργιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με διττό στόχο: η περιοχή... ΥΠΕΝ στον Economist: υπέρ της συνεργασίας και των συνεργιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει όλες τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της συνεργασίας και των συνεργιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με διττό στόχο: η περιοχή να καθιερωθεί ως περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου για την κάλυψη των αναγκών της και ταυτόχρονα, να εξυπηρετηθεί ο κύριος στόχος της Ευρώπης, που είναι η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και η ενεργειακή ασφάλεια της.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο EU-Eurasia-China Business Summit του Economist, ανέπτυξε τη στρατηγική του ΥΠΕΝ προκειμένου η Ελλάδα να ενισχύσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και να προωθήσει περαιτέρω τη συνεργασία με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μίλησε συγκεκριμένα για τέσσερις πυλώνες, την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της χονδρικής και της λιανικής αγοράς, την ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο στο πλαίσιο του Νότιου και του Νοτιοανατολικού Διαδρόμου, τη δημιουργία πολλαπλών εισόδων για την επέκταση της Βαλκανικής αγοράς LNG, καθώς και την ενδυνάμωση της προοπτικής να μετατραπεί η χώρα σε παραγωγό υδρογονανθράκων. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, εντός του 2018 θα ξεκινήσει η κατασκευή του IGB και η λειτουργία του προβλέπεται το 2020, μαζί με τον TAP. Στα τέλη του έτους θα υπογραφεί στην Κύπρο Διακυβερνητική Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας, Κύπρου και Ισραήλ, που θα αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για την επενδυτική ωρίμανση του EastMed. Άνοιξε, επίσης, ο διάλογος για μια δεύτερη νότια όδευση, η οποία είναι ευπρόσδεκτη, με αδιαπραγμάτευτη, ωστόσο, θέση ότι μεγάλα επενδυτικά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου πρέπει να λύνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με γνώμονα το Γ’ Ενεργειακό Πακέτο και ίδιους κανόνες.

Για τη Ρεβυθούσα ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η β’ αναβάθμιση της θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2018, ενώ για την προώθηση της κατασκευής του τέρμιναλ LNG στην Αλεξανδρούπολη προανήγγειλε θετικά μηνύματα, σύντομα, για την επέκταση του επενδυτικού σχήματος.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου τόνισε ότι επιδίωξη είναι η διεύρυνση της, χωρίς να απειληθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού, με τη ΔΕΠΑ να παραμένει στρατηγικός παίκτης της αγοράς και πυλώνας του Συστήματος. «Η στρατηγική μας είναι σαφής», υπογράμμισε ο Υπουργός. «Δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών μέσω της προσέλκυσης νέων παικτών στην αγορά, για την επέκταση του δικτύου διανομής σε όσο γίνεται περισσότερα σημεία στην ελληνική επικράτεια.

Ήδη, υπάρχει ανάλογος σχεδιασμός από τις υφιστάμενες εταιρίες διανομής σε 50 περιοχές και πόλεις, ως το 2023». Σε ό,τι αφορά τους υδρογονάνθρακες, ανέφερε ότι αναμένεται η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης των δύο νέων διεθνών διαγωνισμών για την Κρήτη και το Ιόνιο, θα επαναπροκηρυχθούν με νέα διάσταση και δομή οι 17 περιοχές, για τις οποίες δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία και θα έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, όπως και η ενίσχυση του ρόλου της ΕΔΕΥ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας