Του Αργύρη Δεμερτζή/
Τα πέντε μεγάλα έργα ενεργειακών διασυνδέσεων, που αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, αναβαθμίζουν τη χώρα σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου και συνεπάγονται άμεσες και μεσοπρόθεσμες επενδύσεις δις ευρώ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.
Ο ίδιος ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα κατατεθεί το τελικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, τονίζοντας ότι θα είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο ως προς τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις καινοτομίες και τις νέες τεχνολογίες.
Τα έργα
Ειδικότερα ο κ Θωμάς τόνισε ότι «ως προς τις υποδομές ηλεκτρισμού, δίνουμε προτεραιότητα στα μεγάλα έργα διασύνδεσης» και ανακοίνωσε ότι αυτά είναι:
α) Κρήτη-Αττική
β)Δωδεκανήσα- Κρήτη
γ) Ικαρία-Σάμος-Κυκλάδες
δ) Βόρειο Αιγαίο και
δ) ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Με τον τρόπο αυτόν στηρίζουμε τη νησιωτική Ελλάδα και την τουριστική βιομηχανία της χώρας και ενισχύουμε τις δραστηριότητές μας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της Ευρώπης.
Ανάπτυξη ΑΠΕ
-«Δεσμευόμαστε για ταχεία ανάπτυξη της αγοράς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο να ξεπεράσουμε τους στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα που έχει θέσει η Ε.Ε. και να τραβήξουμε επενδύσεις. Ο Ελληνικός Οργανισμός για την Ενεργειακή Οικονομία προβλέπει δυνατότητα επενδύσεων ύψους 9-10 δις στις ΑΠΕ μέχρι το 2030» είπε ακόμη ο υφυπουργός ΠΕΝ και σημείωσε ότι:
-«Ξεκινάμε από την απλοποίηση της αδειοδότησης. Ο μέσος χρόνος αδειοδότησης είναι σήμερα 7 χρόνια τη στιγμή που το ευρωπαϊκό benchmark είναι 2 χρόνια. Για να φθάσουμε εκεί, πρέπει να συντομεύσουμε τον χρόνο ελέγχου και έγκρισης και να αυτοματοποιήσουμε τις διαδικασίες με την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης, με ψηφιακή μεταφορά αρχείων και ψηφιακή γνωμοδότηση όλων των αρμόδιων αρχών. Αυτό θα γίνει σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του ειδικού «χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης» που θα επιταχυνθεί».
-«Δεσμευόμαστε για ταχεία ανάπτυξη της αγοράς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο να ξεπεράσουμε τους στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, που έχει θέσει η ΕΕ και να τραβήξουμε επενδύσεις. Ο Ελληνικός Οργανισμός για την Ενεργειακή Οικονομία προβλέπει δυνατότητα επενδύσεων ύψους 9-10 δισ. στις ΑΠΕ μέχρι το 2030», επισήμανε ο κ Θωμάς
«Θα διαμορφώσουμε σαφές θεσμικό πλαίσιο για την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των παρόντων πάρκων ΑΠΕ. Ξεκινάμε στρατηγική μελέτη ειδικού πλαισίου για αιολικά πάρκα off shore», τόνισε.
Αποθήκευση
«Η αποθήκευση ενέργειας, που μπορεί να μετατρέψει ενέργεια ΑΠΕ σε αποθηκεύσιμα καύσιμα, θα βρεθεί στην απόλυτη προτεραιότητα επενδυτικών και ερευνητικών κονδυλίων που διαχειριζόμαστε, εθνικά και κοινοτικά, όπως τα προγράμματα Horizon Europe.
Η Ομιλία
Ολόκληρη η ομιλία του υφυπουργού Ενέργειας Γ. Θωμά έδει ως εξής:
“Η κυβέρνηση δεσμεύεται σε μια εθνική ενεργειακή πολιτική που θα εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με στόχο την σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Έως το τέλος του έτους, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα κατατεθεί το τελικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) της Ελλάδας, το οποίο θέλουμε να είναι φιλόδοξο ως προς τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), την εξοικονόμηση ενέργειας, τις καινοτομίες και νέες τεχνολογίες.
Η ενεργειακή μας πολιτική θα είναι συμβατή με τους θερμοκρασιακούς στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων αλλά και τη μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή στρατηγική για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα έως το 2050.
Στόχος μας είναι η ενεργειακή μετάβαση να γίνει με τρόπο που να προσελκύσει επενδύσεις, να επωφεληθούμε στο μέγιστο από κοινοτικούς πόρους, να αποκτήσουμε εξωστρέφεια και να φέρει την ανάπτυξη δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Δεσμευόμαστε η εθνική ενεργειακή στρατηγική να είναι κοινωνικά δίκαιη.
Πρώτη κατεπείγουσα προτεραιότητα είναι βέβαια η ΔΕΗ και η αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κατάστασής της. Θα γίνουν παρεμβάσεις εξορθολογισμού της λειτουργίας της. Θα ληφθούν δομικά μέτρα που θα προωθήσουν την εξυγίανση της συνολικής θέσης της ΔΕΗ στην αγορά και θα διασφαλίσουν πηγές ανάπτυξης για τη μελλοντική ΔΕΗ. Αλλά για αυτό θα μιλήσει εκτενώς ο Υπουργός κ. Χατζηδάκης την Δευτέρα.
Στην Ελλάδα, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, έχει μείνει πολύ πίσω, ιδίως σε θέματα απελευθέρωσης και ανταγωνισμού. Δρομολογούμε τομές για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των θεσμικών και λοιπών φορέων της αγοράς.
Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» και να υιοθετηθεί το targetmodel που έχει καθυστερήσει, μολονότι αποτελεί ανειλημμένη υποχρέωση προς την ΕΕ και τους θεσμούς. Έτσι, θα επιτύχουμε ανταγωνισμό, περιφερειακή ενσωμάτωση και συνεργασία με γείτονες χώρες και χαμηλές τιμές για τους καταναλωτές.
Λαμβάνουμε μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ενεργοβόρου βιομηχανίας της χώρας μας και των ΜΜΕ.
Ως προς τις υποδομές ηλεκτρισμού, δίνουμε προτεραιότητα στα μεγάλα έργα διασύνδεσης: α) Κρήτη Αττική β)Δωδεκανήσα Κρήτη γ) Ικαρία Σάμος Κυκλάδες δ) Βόρειο Αιγαίο και δ) ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Με τον τρόπο αυτόν στηρίζουμε τη νησιωτική Ελλάδα και την τουριστική βιομηχανία της χώρας και ενισχύουμε τις δραστηριότητές μας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα σχεδιάζουμε ήδη τη μετάβαση, προσαρμογή και οικονομική ενίσχυση των περιοχών της Ελλάδας που θα επηρεαστούν περισσότερο από τη σταδιακή από-ανθρακοποίηση.
Η στρατηγική μας έχει σαφή στόχο τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας με γνώμονα την κοινωνική συνοχή, την ελάφρυνση των αδύναμων οικονομικά νοικοκυριών αλλά και γενικότερα το οικονομικό όφελος του τελικού καταναλωτή.
Δεσμευόμαστε για ταχεία ανάπτυξη της αγοράς στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο να ξεπεράσουμε τους στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα που έχει θέσει η Ε.Ε. και να τραβήξουμε επενδύσεις. Ο Ελληνικός Οργανισμός για την Ενεργειακή Οικονομία προβλέπει δυνατότητα επενδύσεων ύψους 9-10 δις στις ΑΠΕ μέχρι το 2030.
Ξεκινάμε από την απλοποίηση της αδειοδότησης. Ο μέσος χρόνος αδειοδότησης είναι σήμερα 7 χρόνια τη στιγμή που το ευρωπαϊκό benchmark είναι 2 χρόνια. Για να φθάσουμε εκεί, πρέπει να συντομεύσουμε τον χρόνο ελέγχου και έγκρισης και να αυτοματοποιήσουμε τις διαδικασίες με την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης, με ψηφιακή μεταφορά αρχείων και ψηφιακή γνωμοδότηση όλων των αρμόδιων αρχών. Αυτό θα γίνει σε συνδυασμό με την αναθεώρηση του ειδικού «χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης» που θα επιταχυνθεί.
Θα διαμορφώσουμε σαφές θεσμικό πλαίσιο για την επέκταση του χρόνου λειτουργίας των παρόντων πάρκων ΑΠΕ. Ξεκινάμε στρατηγική μελέτη ειδικού πλαισίου για αιολικά πάρκα offshore.
Στη νέα εποχή ηλεκτροπαραγωγής, θα ενθαρρύνουμε επενδύσεις για ενεργειακό συμψηφισμό από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα προωθήσουμε ένα νέο αποκεντρωμένο σύστημα πώλησης ενέργειας, το οποίο θα στηρίζει την πώληση ηλεκτρικού στο δίκτυο από τους μικρούς παραγωγούς, είτε είναι αγρότες είτε μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε απλοί πολίτες . Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι απαραίτητο να εισαχθούν το συντομότερο έξυπνοι μετρητές (smartmeters) που θα βοηθήσουν παρεμπιπτόντως αποτελεσματικά και στην πάταξη της ρευματοκλοπής.
Η αποθήκευση ενέργειας, που μπορεί να μετατρέψει ενέργεια ΑΠΕ σε αποθηκεύσιμα καύσιμα, θα βρεθεί στην απόλυτη προτεραιότητα επενδυτικών και ερευνητικών κονδυλίων που διαχειριζόμαστε, εθνικά και κοινοτικά, όπως τα προγράμματα Horizon Europe. Θα αναπτύξουμε ώριμες λύσεις αποθήκευσης όπως τα υδροηλεκτρικά και καινούριες τεχνολογίες όπως σύγχρονες μπαταρίες και υδρογόνο.
Στηρίζουμε την ανάπτυξη μονάδων βιομάζας και βιοαερίου, αλλά και γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας και παράλληλα θα λάβουμε πρωτοβουλίες και σε θέματα χαμηλής ενθαλπίας.
Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα.
Ο ενεργειακός και περιβαλλοντικός εξορθολογισμός δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά απαραίτητο στοιχείο κάθε σύγχρονης χώρας.
Στόχος μας είναι η συνέχιση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» με εξορθολογισμό των όρων του ώστε
(1) να ωφεληθούν όσο το δυνατό περισσότεροι συμπολίτες μας, φθάνοντας σταδιακά στις 100.000 κατοικίες ετησίως,
(2) να διευκολυνθεί η πιστοποίηση
(3) να υπάρχει πρωτοπορία στην εγχώρια κατασκευαστική και μεταποιητική βιομηχανία. Θα επιτύχουμε περισσότερη και ουσιαστικότερη μόχλευση από το τραπεζικό σύστημα και κοινοτικούς πόρους, όπως το INVESTEU και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση φοροαπαλλαγών σε περίπτωση υλοποίησης μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης.
Αντίστοιχα Προγράμματα σχεδιάζονται για την Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και βιομηχανικών κτιρίων με έμφαση στην υιοθέτηση νέων – έξυπνων τεχνολογιών.
Σε αυτή την προσπάθεια το δημόσιο θα πρέπει να δείξει δράση υποδειγματική. Η ενεργειακή ανακαίνιση στα δημόσια κτίρια θα γίνει όχι μόνο μέσω των Τομεακών και Περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ), οι πόροι των οποίων δεν επαρκούν, αλλά κα μέσω της αγοράς των ενεργειακών υπηρεσιών (ESCOs) και Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης.
Στον τομέα των μεταφορών η έμφαση θα δοθεί στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Ανάπτυξη υποδομών για την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και υλοποίηση εφαρμογών σε πράσινα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), αλλά και την προώθηση της ηλεκτροκίνηση στα ΙΧ. Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε δέσμευση για ανανέωση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΕ)σε βάθος τετραετίας.
Άλλες παράλληλες δράσεις αφορούν στη βιώσιμη αστική αναζωογόνηση και κινητικότητα με δράσεις τύπου «ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού» που ενισχύονται από κοινοτικούς πόρους.
Στον τομέα της αγοράς του φυσικού αερίου, αναδιοργανώνουμε τη ΔΕΠΑ ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίζει προμήθεια φυσικού αερίου, με όρους όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικούς, προς όφελος των καταναλωτών. Στόχος μας είναι να κάνουμε τις αναγκαίες αναθεωρήσεις του νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης, ώστε πλέον το εγχείρημα της αποκρατικοποίησης να αποδώσει και να είναι προσοδοφόρο για το Δημόσιο.
Δεσμευόμαστε για την έγκαιρη υλοποίηση μακρόπνοων σχεδίων υποδομής στο φυσικό αέριο όπως η ολοκλήρωση του TAP και το IGB. Αλλά και την δυναμική προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), και νέων αγωγών που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να εμβαθύνει περαιτέρω τις διεθνείς στρατηγικές συνέργειες
Δίνουμε προτεραιότητα στην επέκταση των δικτύων του φυσικού αερίου στα αστικά κέντρα και θα εξετάσουμε τις δυνατότητες επενδύσεων LNG στα μεγάλα λιμάνια της χώρας μας για σκοπούς της ναυτιλίας.
Η αξιοποίηση του ορυκτού και μεταλλευτικού πλούτου της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα. των πολιτικών μας.
Η πατρίδα διαθέτει μεγάλη ποικιλία ορυκτών και μεταλλευμάτων με βιομηχανικό ενδιαφέρον και πλήθος εφαρμογών που θα αξιοποιήσουμε με σεβασμό στην τοπική κοινωνία, τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και την εθνική οικονομία.
Θα ενεργοποιήσουμε θεσμικά την Εθνική Πολιτική των Ορυκτών Πρώτων Υλών, που ανακοινώθηκε από το 2012.
Θα ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα κάθε προσπάθεια αξιοποίησης των ορυκτών πρώτων υλών με αύξηση προστιθέμενης αξίας εντός της Επικράτειας της Χώρας μας.
Τελευταίο και ιδιαίτερα σημαντικό. Αξιοποιώντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, απλουστεύουμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, λαμβάνοντας πάντοτε υπ’ όψιν τα βέλτιστα διεθνή πρότυπα περιβαλλοντικής ασφάλειας.
Ολοκληρώνουμε όλες τις εκκρεμότητες στην υπογραφή των συμβάσεων για τις παραχωρήσεις στις θαλάσσιες περιοχές: στην Κρήτη, τη Δυτική και τη Νοτιοδυτική Ελλάδα. Θα φέρουμε άμεσα τις σχετικές νέες συμβάσεις στη Βουλή.
Η εκμετάλλευση όλων των δυνητικών κοιτασμάτων, είναι καθοριστικής σημασίας για την αναπτυξιακή και τη γεωπολιτική προοπτική της πατρίδας μας.
Συνοψίζοντας θέλω να τονίσω ότι η εθνική ενεργειακή πολιτική μας, με πολυπληθείς δράσεις και καινοτομίες, θα εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια, ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη στους Έλληνες πολίτες. Παράλληλα θα δώσει όραμα στον Έλληνα πολίτη και στην νέα γενιά που ονειρεύεται μια Ελλάδα πρωταγωνιστή και νικητή στη μάχη με την κλιματική αλλαγή και τη διάσωση του πλανήτη μας”.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: αρχές του 2026 ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο
- ΕΤΕπ: 35 εκατ. ευρώ στη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» για φωτοβολταϊκά πάρκα
- Ταμείο Ανάκαμψης: αίτημα χρηματοδότησης 5 δισ. ευρώ για «πράσινα» έργα
- Όμιλος ΔΕΠΑ Εμπορίας: ισχυρό παρών στην πράσινη & έξυπνη ενέργεια
- ΥΠΕΝ: πρόγραμμα ενεργειακού εικονικού συμψηφισμού για βιομηχανία
- MED9: η Μεσόγειος να μετατραπεί σε κόμβο ΑΠΕ