ecopress
Παράλληλα με την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών «e-adeies» ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε  ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019... ΥΠΕΝ- ΤΕΕ: Ανοίγουν οι  νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές για δόμηση και έλεγχο αυθαιρέτων

Παράλληλα με την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών «e-adeies» ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε  ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 τίθενται σε κανονική λειτουργία το σύστημα «e-poleodomia», ώστε να παρέχεται πλήρης πολεοδομική και χωροταξική πληροφορία και ταυτοχρόνως η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για τον έλεγχο των δηλώσεων υπαγωγής αυθαιρέτων σε καθεστώς νομιμοποίησης.

Οι δηλώσεις του ΥΠΕΝ έγιναν στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσαν το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ στα Χανιά, με θέμα «Δομημένο περιβάλλον και ηλεκτρονικά συστήματα – Ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών».

-«Η κεντρική ιδέα είναι όλα να γίνονται, πλέον, ηλεκτρονικά, που σημαίνει πρακτικά ότι οι Έλληνες πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να ξαναπάνε στην πολεοδομία. Η άδεια του κτιρίου θα βγαίνει 100% ηλεκτρονικά και από ‘κει και πέρα θα συνεχίζει η κατασκευή με έλεγχο από ιδιώτες μηχανικούς που θα φέρουν το βάρος της υπογραφής τους», υπογράμμισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Σταθάκης.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «οι διαδικασίες θα γίνονται με ιδιώτες μηχανικούς, οι οποίοι είναι γραμμένοι, βέβαια, στο μητρώο ελεγκτών δόμησης. Μόλις ανοίξαμε το Μητρώο μαζί με το ΤΕΕ, γράφτηκαν 3.500 μηχανικοί. Αυτό δίνει τη δυνατότητα πλέον σε κάποιον να είναι 100% ασφαλής ότι το κτίριό του, που το έλεγξε ιδιώτης μηχανικός, είναι και αυτό που δήλωσε στην Πολεοδομία ότι θα χτίσει», σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παρατηρητήρια

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και σε μία ακόμη βασική παράμετρο, τον έλεγχο «από τα τοπικά παρατηρητήρια. Όλη η νομοθεσία, πλέον, αποτρέπει την κατασκευή αυθαίρετων στη χώρα, διότι τα πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων είναι πολύ υψηλά και η μόνη επιλογή που έχει είναι η δυνατότητα να το ρίξει το κτίριο ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, δεν έχει άλλη επιλογή. Αυτό ισχύει για μετά το 2011. Ταυτόχρονα, έχουμε κάνει όλες τις άλλες αλλαγές, κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, αιγιαλούς και φυσικά τα τοπικά χωρικά σχέδια που καλούνται οι Δήμοι στο σύνολο της χώρας να φτιάξουν σχέδια πλέον, που καλύπτουν όλο τον Δήμο, άρα όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Μέχρι το 2021 να μπορέσει η χώρα να έχει έναν πλήρη χωροταξικό σχεδιασμό με χρήσεις γης, ασφάλεια δικαίου, γνώση για τους επενδυτές πού μπορούν να επενδύσουν και τι και οριστική αποτροπή του φαινομένου της αυθαιρεσίας», υπογράμμισε ο ΥΠΕΝ.

Πρόταση του ΤΕΕ

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε, επίσης, ότι «η ηλεκτρονική έκδοση αδειών ξεκίνησε για ορισμένες κατηγορίες κτιρίων, μεγάλη μάζα, και όλα τα υπόλοιπα κτίρια θα ενταχθούν από 1/1/19. Άρα, 1/1/209 θα έχουμε όλα τα κτίρια στη χώρα στην e-Πολεοδομία. Υπενθυμίζω ότι μαζί με την e-Πολεοδομία, μέχρι 1/1/2019, θα βγει και η αντίστοιχη πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται τις αυθαιρεσίες και τα αυθαίρετα. Θα φύγουν πια τα συρτάρια που χάνονταν επί χρόνια και όλα θα είναι αποτυπωμένα στην πλατφόρμα πάνω: πότε έγινε η καταγγελία, πώς ελέγχθηκε, πώς προχωρά το θέμα. Άρα μιλάμε για πλήρη ηλεκτρονική διάσταση. Και φυσικά υποστηρίζουμε πολύ την ιδέα του ΤΕΕ , στο τέλος της ημέρας όλα αυτά ν’ αποτυπώνονται σε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, οποιοσδήποτε πολίτης ή επενδυτής να πατάει ένα κουμπί και να μπορεί στο συγκεκριμένο ακίνητο, στη συγκεκριμένη περιοχή, στο συγκεκριμένο τετράγωνο να δει τι χρήσεις γης υπάρχουν, τι επιτρέπεται, τι δεν επιτρέπεται, με ένα απλό πάτημα. Οι Δήμοι θα ενταχθούν στο αντίστοιχο πρόγραμμα και θα συνδέσουμε όλες τις πλατφόρμες μεταξύ τους, οπότε θα μπορούμε στο τέλος της ημέρας να έχουμε μία πρωτόγνωρη διαύγεια για ένα θέμα, στο οποίο για δεκαετίες ήμασταν αυτό που ήμασταν», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Δασικοί χάρτες

Ερωτηθείς για την πορεία ανάρτισης των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα και τον χρόνο εξέτασης των ενστάσεων, ο κ. Σταθάκης είπε ότι «εμείς έχουμε την εμπειρία πλέον, γιατί όταν ξεκίνησε αυτό, πριν από ένα χρόνο, είχαμε πολλές περιοχές που είχαν ενστάσεις -Πελοπόννησος και άλλες- και μία διαδικασία, η οποία προχώρησε πολύ ικανοποιητικά και για τους αγρότες και για τους κτηνοτρόφους και για όλα αυτά τα θέματα που είχαν τεθεί και νομίζω ότι θα έχουμε πλέον, με βάση το πρόγραμμά μας, τέλη του 2019 θα έχουμε το σύνολο των δασικών χαρτών της χώρας αναρτημένους και σε πολύ υψηλό ποσοστό επικυρωμένους».

Γ. Στασινός: Αλλαγή νοοτροπίας

Από την πλευρά του, ο κ. Στασινός εξέφρασε την άποψη ότι «η ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Άδειες δεν προσφέρει απλά ένα εργαλείο στους μηχανικούς και τους πολίτες, έτσι ώστε να εκδίδονται ηλεκτρονικά οικοδομικές άδειες και ταυτόχρονα να αντιμετωπίζουμε φαινόμενα διαφθοράς και γραφειοκρατίας. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή νοοτροπίας που θα περάσει και στους μηχανικούς και στους πολίτες για το ότι όλα φαίνονται, όλα βρίσκονται στη διαφάνεια, όλα μπορούν να ανακαλυφθούν για το τι έχει γίνει στη διαδικασία, παντού αφήνονται ίχνη. Επομένως, όλοι θα πρέπει να κινούμαστε στο πλαίσιο της νομιμότητας, διότι αλλιώς απλά θα το αντιληφθεί το σύστημα. Διότι, όπως καταλαβαίνετε, τα συστήματα ούτε λαδώνονται, ούτε μπορούν να καθυστερήσουν, ούτε μπορούν να πάνε πιο γρήγορα.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι «έχουν εκδοθεί χιλιάδες πράξεις, κυρίως άδειες μικρής κλίμακος, οι οποίες μπορούν να εκδίδονται απευθείας από τον μηχανικό. Προχωράνε, όμως, και οι διαδικασίες των αδειών, των εγκρίσεων δόμησης με αρκετά γρήγορο ρυθμό σε όλη την Ελλάδα».

Και συνέχισε: «Αν κάποιος, αυτή τη στιγμή, έχει κάνει όντως τις απαραίτητες μελέτες μπορεί, κατ’ αρχήν, άδειες μικρής κλίμακας να βγάλει σε μία μέρα, σε κάποιες ώρες, και σε 1, 2, 3 μέρες μπορεί να βγάλει άδεια δόμησης. Πριν, μπορούσε να τη βγάλει σε μήνες. Και δεν ήξερε, σε κάθε περίπτωση, ποιος θα βγάλει και πότε. Βέβαια, σε αυτό υπήρχε ευθύνη στην πραγματικότητα και από εμάς, τους μηχανικούς, γιατί δεν ήταν έτοιμες οι μελέτες, ενώ τώρα για να καταθέσεις πρέπει να την έχεις έτοιμη τη μελέτη, πρέπει να λες αλήθεια στον πολίτη και στον πελάτη και επίσης δεν μπορείς να πεις ότι κάποιος χρειάζεται κάτι παραπάνω ή κάτι διαφορετικό για να προχωρήσει η άδεια».

Καταλήγοντας, ο κ. Στασινός, αναφερόμενος στον ρόλο των Πολεοδομιών, σημείωσε ότι «πάλι θα ελέγχουν οι πολεοδομίες τις διαδικασίες, δηλαδή το διάγραμμα δόμησης, τα σχέδια στις κατηγορίες 1 και 2 όπου προβλέπεται, ενδεχομένως και στις προεγκρίσεις και στην κατηγορία 3, αλλά παρόλα αυτά θα ξέρουμε πότε πήγε ο φάκελος, πότε ελέγχθηκε, ποιες ήταν οι παρατηρήσεις, αν καθυστέρησε ο φάκελος και για ποιο λόγο καθυστέρησε, αν στη μία περίπτωση αντιμετωπίστηκε με τον άλφα τρόπο, ενώ στη βήτα ίδια περίπτωση αντιμετωπίστηκε με άλλο τρόπο. Άρα, καταλαβαίνετε ότι αλλάζει όλη η λογική, όλη η φιλοσοφία και η νοοτροπία που θα αποκτήσουν και οι μηχανικοί και οι ελέγχοντες από την Πολεοδομία και οι πολίτες».

Ανακοίνωση ΥΠΕΝ

Το σύστημα πολεοδομικής και χωροταξικής πληροφόρησης «με ένα κλικ» παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σε εκδήλωση που  συνδιοργάνωσαν το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ στα Χανιά, σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στην οποία αναλυτικά αναφέρεται:

«Προχωράμε σε βαθιές τομές που θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση μιας εντελώς διαφορετικής εικόνας της χώρας στον τομέα της χωροταξίας, διασφαλίζοντας την κανονικότητα που είχε ανάγκη η χώρα εδώ και δεκαετίες. Ταυτόχρονα, μετασχηματίζουμε τον ενεργειακό τομέα ώστε να έχουμε ένα τελείως διαφορετικό πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης.

Αναφερόμενος στις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στον τομέα της χωροταξίας τα τελευταία τρία χρόνια και υλοποιούνται σε συνεργασία με το ΤΕΕ, σημείωσε ότι «κλείνουμε ένα μεγάλο κύκλο νομοθετημάτων τα οποία, υπογραμμίζω, ότι ψηφίστηκαν στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη σύγκλισης των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων με στόχο την επίλυση προβλημάτων που παρέμεναν ανεπίλυτα για δεκαετίες».

Προς αυτή την κατεύθυνση, ολοκληρώνονται με συντεταγμένα βήματα: η οριοθέτηση της γραμμής αιγιαλού, η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών και η ανάπτυξη του Κτηματολογίου της χώρας.

Ταυτόχρονα, διαμορφώνεται ένα πλέγμα χωροταξικών εργαλείων:

  • Ολοκληρώνεται η αναθεώρηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων (ΠΧΠ). Ήδη, θεσμοθετήσαμε τα ΠΧΠ της Κρήτης, της Στερεάς Ελλάδας, της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, ενώ ο κύκλος θα κλείσει τους επόμενους μήνες.
  • Οι δήμοι καλούνται να συντάξουν Τοπικά Χωρικά Σχέδια, τα οποία, σταδιακά, θα καλύψουν ολόκληρη την επικράτεια ώστε να υπάρχει, πλέον, η βάση για παραγωγικές δραστηριότητες.
  • Θεσμοθετούνται τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια Τουρισμού, Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΟΠΥ) και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε, ακόμη, στις μεγάλες τομές που εισήγαγε ο νόμος 4495/ 2017 για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό:

  1. Διαχωρίζεται ο φορέας αδειοδότησης (Πολεοδομία) – ελέγχου (Παρατηρητήρια, ιδιώτες μηχανικοί). Όπως δήλωσε ο Υπουργός, τα Παρατηρητήρια αναμένεται να στελεχωθούν και να ενεργοποιηθούν τους επόμενους μήνες.
  2. Δημιουργείται πλήρως ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης (e-Άδειες) που εγγυάται το τρίπτυχο απλοποίηση, διαφάνεια, άμεση εξυπηρέτηση.
  3.   Επεκτείνεται το ηλεκτρονικό σύστημα για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης.
  4.   Παρέχεται πλήρης πολεοδομική και χωροταξική πληροφορία (e-Πολεοδομία).

Ο Υπουργός δεν παρέλειψε, ακόμη, να αναφερθεί στις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της ενέργειας, με επίκεντρο το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Με βασικούς στόχους για το 2030, την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 32% και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο 32,5% στη συνολική κατανάλωση.

Εξοικονομώ

Ειδική αναφορά έκανε στον στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς βάσει των προβλέψεων του  ΕΣΕΚ ανοίγει ένας τεράστιος κύκλος επενδύσεων που περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων και νέες προδιαγραφές για τα νέα κτίσματα.  Ήδη,  υλοποιούνται και σχεδιάζονται σχετικά προγράμματα του ΥΠΕΝ, τα οποία δίνουν μεγάλη ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο. Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ» αναβαθμίζονται ενεργειακά περίπου 48.000 κατοικίες με περίπου 1 δισ. ευρώ να εισρέει στην οικονομία, ενώ δρομολογείται μεγάλο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων.

Παράλληλα, τόνισε ο κ. Σταθάκης, οι φιλόδοξοι στόχοι στο σκέλος της εξοικονόμησης ενέργειας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια επανάσταση στον τομέα των μεταφορών, μέσω της ηλεκτροκίνησης και δρομολογούν σημαντικές αλλαγές στους ενεργοβόρους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

 

 

 

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας