Αλλαγές για την επιτάχυνση των «πράσινων» ενεργειακών επενδύσεων την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, την προώθηση ενός σύγχρονου χωροταξικού σχεδιασμού, τη στήριξη της αποθήκευσης ενέργειας και της καινοτομίας, ετοιμάζει το υπουργείο Ενέργειας.
Στόχος της κυβέρνησης και του ΥΠΕΝ είναι να δώσει το μήνυμα ότι η Ελλάδα στρέφεται σε καθαρές μορφές ενέργειας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα στο «Βήμα», σύμφωνα με το οποίο τα εγκαίνια του μεγάλου αιολικού πάρκου των 154 MW της ιταλικής Enel στο ακρωτήρι του Καφηρέα στην Εύβοια, την ερχόμενη Τρίτη, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν σημειολογικό χαρακτήρα και δίνουν το. . . σήμα ότι οι Ανανεώσιμες Πηγής Ενέργειας (ΑΠΕ) θα αποτελέσουν τον ενεργειακό κορμό της χώρας.
Επιτάχυνση
Το ισχύον αδειοδοτικό πλαίσιο είναι δυσκίνητο, θέτοντας τροχοπέδη στην πρόθεση της κυβέρνησης για συμμετοχή 35% των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030, το οποίο σημαίνει ότι το 65% της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από τον ήλιο και τον άνεμο. Ο νόμος για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων έργων ΑΠΕ θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του 2020.
«Η στήριξη της πράσινης ενέργειας επιβάλλει να επιταχύνουμε τις αδειοδοτήσεις ΑΠΕ γενικά, αλλά και ειδικότερα μέσω του “repowering” ώστε να διατηρηθεί η υπάρχουσα ισχύς. Να μπορεί κάποιος παραγωγός που λήγει το συμβόλαιό του με τον Διαχειριστή ΑΠΕ (ΔΑΠΕΕΠ) να το επεκτείνει, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές, δίχως να υποστεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες από την αρχή» αναφέρει στο «Βήμα» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς.
Επίσης, όπως επισημαίνει ο ίδιος, πρέπει να προωθηθεί το «redesign» για επενδυτές που έχουν κατοχυρώσει άδειες, αλλά λόγω καθυστερήσεων της Διοίκησης έχουν περάσει χρόνια και δεν έχει ξεκινήσει η λειτουργία των έργων. «Αυτά πρέπει να μπορούν να επανασχεδιαστούν βάσει νέων τεχνολογιών». Στήριξη θα υπάρξει και για την αδειοδότηση πάρκων άνω των 250 MW, τα οποία μπορούν να δώσουν άμεσα ώθηση στη διείσδυση «πράσινης» ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα. Ήδη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει γνωμοδοτήσει θετικά ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης έργων ΑΠΕ άνω των 250 MW δίχως να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς.
Η αποζημίωσή τους για την ενέργεια που παράγουν θα γίνεται μέσω της διαδικασίας ατομικής κοινοποίησης (individual notification) στην Κομισιόν, την οποία, εδώ και χρόνια, εκμεταλλεύονται βορειοευρωπάϊκές χώρες όπως η Γερμάνιά και η Βρετανία, κυρίως για υλοποίηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Η Ελλάδα αναμένεται σύντομα να νομοθετήσει ώστε να δίνεται η δυνατότητα εξασφάλισης τιμής μεγάλων έργων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι ανταγωνιστικές διαδικασίες στην Ελλάδα, δεν προχώρησε κανένα μεγάλο έργο. Όταν δημοπρατούνται 300-400 MW, ένα έργο άνω των 250 MW θα πάρει όλη την πίτα ή τίποτα. Η Κομισιόν έχει δώσει διέξοδο, αλλά η Ελλάδα δεν το εκμεταλλεύτηκε» τονίζει παράγοντας της αγοράς.
Επενδυτικό κύμα
Για να υλοποιηθεί ο στόχος «35% ΑΠΕ έως το 2030», όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης από το βήμα του Athens Investment Forum, πρέπει να εγκατασταθούν 14 GW, δηλαδή 1,4 GW ετησίως. «Μιλάμε για ‘Υιράσινο ” επενδυτικό τσουνάμι με επενδύσεις στη δεκαετία που θα ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ» τόνισε. Οπως επεσήμανε, λεφτά υπάρχουν καθώς «τα επενδυτικά κεφάλαια που θέτουν όρους περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης έχουν αυξηθεί την τελευταία πενταετία από τα 5 στα 20 δισ. δολάρια». Αναφέρθηκε επίσης στο καινοτόμο εργαλείο των «πράστνων» ομολόγων – μια τεράστια αγορά που προσελκύει εντυπωσιακά κεφάλαια (167,3 δισ. ευρώ το 2018) .
Σχετικά Άρθρα
- Νέο πολυνομοσχέδιο από το ΥΠΕΝ
- ΥΠΕΝ: στο τραπέζι η επιτάχυνση πράσινης μετάβασης & διείσδυσης ΑΠΕ
- Εγκαίνια στο αιολικό πάρκο «Ερημιά» στον νομό Φθιώτιδας
- Enel Green Power: για την παγκόσμια ημέρα αιολικής ενέργειας
- ΥΠΕΝ: ανάθεση της κεντρικής διαχείρισης των «Εξοικονομώ» σε εταιρίες
- Το υπόμνημα του ΤΕΕ Κεντρικής Μανεδονίας προς τον πρωθυπουργό