ecopress
Τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να επιτευχθεί ανάπτυξη, απαρίθμησαν οι συμμετέχοντες του πάνελ “Επιταχύνοντας την ελληνική οικονομία”, το οποίο πραγματοποιήθηκε την τέταρτη... ΥΠΕΝ: το νέο «Εξοικονομώ» θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι

Τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να επιτευχθεί ανάπτυξη, απαρίθμησαν οι συμμετέχοντες του πάνελ “Επιταχύνοντας την ελληνική οικονομία”, το οποίο πραγματοποιήθηκε την τέταρτη ημέρα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2020.

«Χρειαζόμαστε ανάπτυξη κι εξωστρέφεια για να βγούμε από την κρίση», ανέφερε από πλευράς του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, σύμφωνα με ενημέρωση από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Θωμάς προσέθεσε ότι «ο ενεργειακός τομέας μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη, ειδικά τώρα που μπαίνουμε στην απολιγνιτοποίηση και ο όρος πράσινη ενέργεια γίνεται πολύ πιο απτός για την ελληνική οικονομία».

Αναφερθείς στα έργα που ετοιμάζει το υπουργείο, σημείωσε ότι «το master plan για την απολιγνιτοποίηση θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος καλοκαιριού», ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να αρχίσει η υλοποίησή του στο τέλος του τρέχοντος έτους. «Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει κι ένα ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τον ενεργειακό τομέα, προχωράμε το νομοσχέδιο και συνεχίζουμε τους διαγωνισμούς – πλειστηριασμούς για τις ΑΠΕ, δρομολογούμε την εξυπνοποίηση των δικτύων του ΔΕΔΗΕ και ετοιμαζόμαστε να προωθήσουμε δυναμικά τις επενδύσεις στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις – το νέο Εξοικονομώ θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι –, ενώ τρέχουμε και προγράμματα ανακύκλωσης και αποβλήτων» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που θα βοηθήσει την οικονομία, την ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα, κι εκτιμούμε ότι σημαντική συμβολή σε αυτό θα έχει και το ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. μέσω των ενισχύσεων ύψους 32 δισ., επιτρέποντας να γίνουν επενδύσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στην χώρα» σημείωσε καταληκτικά, όπως αναφέρεται, ο υφυπουργός.

Έρευνα και Τεχνολογία

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρ. Δήμας επισήμανε πως είναι «είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας διαθέτει ολοκληρωμένη στρατηγική και σχέδιο στο κομμάτι της καινοτομίας, των νεοφυών επιχειρήσεων και της έρευνας», τονίζοντας ότι στόχος της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας είναι να «συνδεθεί πολύ πιο αποτελεσματικά η εξαιρετική έρευνα που διεξάγεται στα ερευνητικά κέντρα της χώρας με την επιχειρηματικότητα».

Αναφερθείς στο κομμάτι της καινοτομίας, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι προωθείται το Elevate Greece, το οποίο θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που θα ψηφιστεί στο τέλος Ιουνίου. Το Elevate Greece, όπως εξήγησε ο κ. Δήμας, θα ξεκινήσει ως ένα μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων αλλά θα εξελιχθεί σε μια πύλη εισόδου όλου του οικοσυστήματος, με στόχο να χαρτογραφηθούν οι συνέργειες και οι τομείς των startups, ώστε να σχεδιαστούν πολιτικές πάνω σε συγκεκριμένες ανάγκες. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην απόφαση για «υπερτριπλασιασμό της έκπτωσης δαπανών σε επιχειρήσεις που κάνουν πιστοποιημένες δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης, από 30% σε 100%, ένα μέτρο που σύμφωνα με τη μελέτη επιπτώσεων που έχει διενεργήσει το υπουργείο αναμένεται να αυξήσει τις δαπάνες R&D κατά 300 εκατ. ευρώ, να βελτιώσει τη θέση της Ελλάδας στο European innovation scoreboard, και να κάνει την χώρα ελκυστικό προορισμό για επιχειρήσεις που θέλουν να δημιουργήσουν R&D κέντρα στην νοτιοανατολική Ευρώπη». Τέλος, αναφέρθηκε και σε δύο ακόμα πρότζεκτ του υπουργείου Ανάπτυξης, τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ και του αντίστοιχου τεχνολογικού πάρκου ThessIΝTech στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτά, όπως εξήγησε, θα μπορούν να μεταφέρουν το R&D τμήμα τους οι επιχειρήσεις, θα στεγάζονται οι τεχνοβλαστοί (Spin off) των πανεπιστημίων και οι νεοφυείς επιχειρήσεις (startup), δημιουργώντας ουσιαστικές και φυσικές συνέργειες μεταξύ τους».

Ο διευθύνων σύμβουλος Sani/Ikos Group Ανδρέας Ανδρεάδης προέταξε πως «πρέπει να δούμε τον κορονοϊό ως μια αφορμή για να επανατοποθετήσουμε σωστά τις προσδοκίες της χώρας και να συμφωνήσουμε σε μια δεκαετή πορεία αυτής», τονίζοντας ότι «θα πρέπει να αφήσουμε τα μεγαλόπνοα σχέδια αλλαγής πορείας γιατί είναι επικίνδυνα». Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, όπως αναφέρεται στην ενημέρωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το μοντέλο της χώρας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλάξει αλλά να επαναπροσδιοριστεί και να μετατρέψει τη χώρα σε έναν lifestyle προορισμό όπου πάνω σε αυτόν θα κουμπώσει η τεχνολογία και όλοι οι άλλοι τομείς που υπερέχουμε. «Όταν έχεις μια συνταγή επιτυχίας δεν την αλλάζεις, τη βελτιώνεις. Άλλωστε ο τουρισμός ήταν αυτός που έφερε διπλασιασμό των εσόδων μέσα στην κρίση».

Στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Θεοδόσης Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στις εταιρείες που ακόμα και μέσα στην κρίση χρησιμοποίησαν την τεχνολογία και μπόρεσαν να εξαγάγουν τα προϊόντα τους, σημειώνοντας ότι αποδεικνύουν πως «αν μπορείς να το κάνεις, τότε φανταστείτε τώρα που το πλαίσιο και τα κίνητρα βελτιώνονται». Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τόνισε ότι αν «καταφέρουμε να εστιάσουμε στις δεξιότητες και να κρατήσουμε και το έμψυχο δυναμικό στην Ελλάδα θα πάμε πολύ καλά». Ερωτηθείς για την τεχνητή νοημοσύνη, ο κ. Μιχαλόπουλος ανέφερε ότι «περσινή έρευνα της Microsoft σε συνεργασία με την Accenture έδειξε ότι το αποτύπωμα της χρήσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας μπορεί να φτάσει τα 195 δισ. για τα επόμενα 15 χρόνια σωρευτικά. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα έδειξε ότι πολλές επιχειρήσεις τη χρησιμοποιούν για να λύσουν προβλήματα. Ωστόσο υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να γίνει δομική η παρουσία τέτοιων τεχνολογιών στην καθημερινότητα και την παρουσία της επιχείρησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, ανέφερε πως δεδομένου ότι η αβεβαιότητα είναι συστατικό του μέλλοντος, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά τα διδάγματα των τελευταίων μηνών, τονίζοντας ότι αυτά είναι να εμπιστευτούμε την επιστήμη και τους ειδικούς, αλλά και να αναγνωρίσουμε την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα. Με αυτά τα απτά θα πρέπει να ξαναχτίσουμε μια νέα κουλτούρα αξιών, ώστε το νέο μοντέλο να είναι βιώσιμο και συμπεριληπτικό, ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως γνωστοποιείται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Εμείς στην Παπαστράτος με 100 χρόνια ιστορίας, κάνουμε τα πρώτα μας βήματα σε κάτι καινούργιο και ριζοσπαστικό, στο πώς αντιμετωπίζουμε το τσιγάρο κι έναν κόσμο απαλλαγμένο από αυτό. Μερικά από τα συστατικά της συνταγής μας είναι ότι έχουμε ένα τεράστιο οικοσύστημα γύρω μας, αναπτύσσουμε συνέργειες, δίνουμε κίνητρα για απασχόληση, στηρίζουμε την καινοτομία και την έρευνα, εστιάζουμε στην τεχνολογία. Μέσα στην κρίση όλοι επιδείξαμε τεράστια αποθέματα αλληλεγγύης. Στην Παπαστράτος με τη δωρεά των αναπνευστήρων, την εθελοντική διανομή τροφίμων από 250 εργαζόμενους της επιχείρησης αλλά και τη δωρεά γαντιών και αντισηπτικών σε όλους τους συνεργάτες λιανικής μας, διαπιστώσαμε την αξία της αλληλεγγύης», ανέφερε ο κ. Καργαρώτος και σημείωσε καταληκτικά πως πλέον μαζί θα πρέπει να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο βιώσιμο και συμπεριληπτικό στο οποίο θα χωρούν όλοι, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις με βάση το φύλο, το χρώμα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας