ecopress
Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το master plan της απολιγνιτοποίησης, που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην κατεύθυνση της... ΥΠΕΝ: το σχέδιο για τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το master plan της απολιγνιτοποίησης, που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στην κατεύθυνση της απεξάρτησης από τον άνθρακα, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο συνέδριο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ήδη όπως είπε την προηγούμενη εβδομάδα, εγκρίθηκε ένα κοινωνικό “πακέτο” ύψους 107 εκατ. ευρώ για την στήριξη της απασχόλησης στις λιγνιτικές περιοχές για την περίοδο 2021-2022, ενώ επιπλέον με το χωροταξικό και πολεοδομικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, θεσπίζονται οι ζώνες απολιγνιτοποίησης στις λιγνιτικές περιοχές όπου θα επιταχυνθεί η εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Παράλληλα ανέφερε ότι θα υπάρξουν πράσινες δράσεις και στα νησιά όπου εγκαταλείπεται η παραγωγή ενέργειας από υδρογονάνθρακες.

Περιγράφοντας τους άξονες της ενεργειακής πολιτικής ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε ακόμη:

– Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου μετά τις ρυθμίσεις για την ταμειακή στήριξη του Ειδικού Λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ) που λύνουν όπως είπε οριστικά το θέμα, ετοιμάζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για υβριδικά έργα, μονάδες αποθήκευσης, υπεράκτια αιολικά πάρκα και «πράσινο» υδρογόνο, δηλαδή έργα προσανατολισμένα σε καινοτόμες τεχνολογίες, για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ιδιωτικές επενδύσεις σε ΑΠΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον για επενδύσεις στις ΑΠΕ στη χώρα μας θα παραμείνει αμείωτο, καθώς το πλαίσιο είναι πιο ελκυστικό σε σχέση με τις άλλες χώρες της περιοχής, ενώ ανήγγειλε ότι στη Βουλή θα παρουσιαστούν τα επιστημονικά στοιχεία που θεμελιώνουν την αποτελεσματικότητα της λύσης που επελέγη για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ.

– Στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών. Ενδεικτικά τις επόμενες εβδομάδες θα ηλεκτριστεί η «μικρή διασύνδεση» της Κρήτης (που ενώνει τη Λακωνία με τα Χανιά).

– Στην ηλεκτροκίνηση και στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.

Ενεργειακές επενδύσεις σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο

Οι ενεργειακές επενδύσεις που συμβάλουν στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και στην τόνωση του ανταγωνισμού στην αγορά παρουσιάστηκαν απόψε στο συνέδριο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις, οι νέες υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου αλλά και η επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε νησιά του Αιγαίου και την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με τη Στερεά Ελλάδα μέσω των Δωδεκανήσων.

Ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Αριστοφάνης Στεφάτος επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει αποδεδειγμένα σύστημα υδρογονανθράκων το οποίο δεν έχει διερευνηθεί ενώ επεσήμανε ότι στόχος της ΕΔΕΥ είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων στον τομέα της έρευνας. Σημείωσε δε ότι η χώρα μας εκτός από ενεργειακό κόμβο αποτελεί στρατηγική περιοχή για επενδύσεις στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Ο αντιπρόεδρος της Eunice Energy Group Γιώργος Πεχλιβάνογλου παρουσιάζοντας το έργο στο Αιγαίο έκανε λόγο για εμβληματικό έργο που αποτελεί ήδη μέρος του πλάνου ανάπτυξης του ΕNTSO-e (ευρωπαϊκός οργανισμός Διαχειριστών Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) και με την υποστήριξη τόσο των ευρωπαϊκών αρχών όσο και της Ελληνικής κυβέρνησης οδεύει προς την ολοκληρωτική ένταξή του στα Ευρωπαϊκά Projects of Common Interest (PCI) το 2021.

«Το έργο αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με τη Στερεά Ελλάδα μέσω των Δωδεκανήσων (SAI) δημιουργεί πολλαπλά οφέλη, τόσο στο κομμάτι της ενεργειακής σταθερότητας και της διείσδυσης των ΑΠΕ όσο και σε ότι αφορά την εμπορική και οικονομική αξιοποίηση ακριτικών νησιωτικών περιοχών. Η δημιουργία υποδομών μόνιμης διαμονής προσωπικού σε μία πληθώρα νησιών και νησίδων της περιοχής για λόγους λειτουργίας και συντήρησης των έργων καθώς και των σχετικών λιμενικών έργων και τηλεπικοινωνιακών διασυνδέσεων είναι σε θέση να δώσουν νέα πνοή στις περιοχές αυτές», τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης στη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες που αναπτύσσει ο όμιλος στη Δυτική Μακεδονία, κόστους 300 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψει – όπως είπε – στην Ελλάδα να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή όσον αφορά στο κομμάτι της σταθεροποίησης του δικτύου και της παροχής υπηρεσιών τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και στους διασυνοριακούς διαχειριστές δικτύου.

Ο Φερνάντο Καλλιγάς, στέλεχος του ΔΕΣΦΑ σημείωσε πως οι μέτοχοι του Διαχειριστή επενδύουν σε έργα που αναδεικνύουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Ανέφερε ότι επίκειται το market test για την διασύνδεση με τη Β. Μακεδονία ενώ με τα έργα για τη μεταφορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακας καθίσταται δυνατή η τροφοδοσία περιοχών που είναι απομακρυσμένες από το δίκτυο αγωγών.

Ο διευθυντής του πρότζεκτ κατασκευής του πλωτού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, Κώστας Σιφναίος ανέφερε ότι το έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα και τις χώρες της περιοχής (βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, περισσότερες επιλογές προμήθειας κ.α.) ενώ έχει συνέργειες με όλα τα έργα διεθνών διασυνδέσεων που αναπτύσσονται, καθώς και με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης, ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Ανδρέας Σιάμισιης, τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση είναι απόλυτα εφικτός στόχος, όπως και η διασύνδεση των νησιών, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε πιο ρεαλιστές ως προς την απεξάρτηση από τα υγρά καύσιμα, τα οποία εκ των πραγμάτων θα παραμείνουν στο ενεργειακό ισοζύγιο για αρκετό διάστημα. Σημείωσε πως ο όμιλος ΕΛΠΕ έχει ξεκινήσει να ρίχνει το βάρος των επενδύσεων προς τις ΑΠΕ, κατασκευάζοντας τη μεγαλύτερη μονάδα ανανεώσιμων πηγών από φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα για τον ΕΛΑΠΕ, τόνισε ότι οι λύσεις που προτείνονται επηρεάζουν δικαίως ή αδίκως πολλούς, ωστόσο το πρόβλημα του ελλείμματος έπρεπε να λυθεί, καθώς οι επενδύσεις στις ΑΠΕ έχουν μεγάλο χρονικό ορίζοντα και στηρίζονται στη σταθερότητα του πλαισίου.

 Ο υπεύθυνος του αγωγού ΤΑΡ για την Ελλάδα Luca Schieppati, υπογράμμισε ότι το έργο είναι πλέον λειτουργικό, ενώ ανακοίνωσε ότι το 2021 θα γίνει το market test για τον διπλασιασμό της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού από 10 σε 20 δισεκ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Ο γενικός διευθυντής του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της Protergia – MYTILINEOS, Ντίνος Μπενρουμπή, υπογράμμισε ότι οι μονάδες φυσικού αερίου καθιστούν δυνατή την απολιγνιτοποίηση, ενώ τόνισε πως η νέα μονάδα του ομίλου, ισχύος 826 μεγαβάτ, θα είναι έτοιμη ως το τέλος του 2021. Στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών, ο όμιλος διαθέτει έργα εν λειτουργία ισχύος 250 μεγαβάτ και υπό κατασκευή σε διάφορα στάδια 1000 μεγαβάτ. Στάθηκε τέλος, ιδιαίτερα στη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας