ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Ειδικές μελέτες για την επιλογή των περιοχών και την καταλληλότητα των ειδών φύτευσης θα προκηρύξει άμεσα το ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο της... ΥΠΕΝ: ξεκινούν οι μελέτες Εθνικής Αναδάσωσης και έργα πρόληψης στα δάση

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ειδικές μελέτες για την επιλογή των περιοχών και την καταλληλότητα των ειδών φύτευσης θα προκηρύξει άμεσα το ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης, ώστε μέχρι το τέλος του 2022 να ξεκινήσουν τα έργα αναδασώσεων σε όλη την Ελλάδα. Στο μεταξύ εγκρίθηκαν οι πράξεις και ξεκινούν έργα 80 εκατ. ευρώ για την πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών σε δάση.

Προγραμματίζεται να φυτευτούν  30 εκατομμύρια δενδρύλλια, τα οποία θα είναι πιστοποιημένα και θα προέρχονται από φυτώρια ελληνικής παραγωγής, από δημόσια  φυτώρια και από ιδιώτες παραγωγούς, δημιουργώντας μία νέα αγορά και θέσεις εργασίας.

Αυτά  ανακοίνωσε ο Κωνσταντίνος Αραβώσης Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων σε συνέντευξη του στο «social net» και τον Φώτη Καρύδα (δείτε το βίντεο της συνέντευξης στο τέλος του δημοσιεύματος), στην οποία μίλησε  για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασωσης,  αναφέροντας ότι  πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο με προϋπολογισμό  700 εκατ. ευρώ για φύτευση 500.000 δένδρων σε βάθος δεκαετίας, το οποίο ξεκινάει άμεσα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αναφέρθηκε στις δράσεις και τα έργα πρόληψης πυρκαγιών και αποκατάστασης ζημιών σε δάση και την επόμενη ημέρα για την προστασία των καμένων εκτάσεων.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ μίλησε και για τους Δασικούς Χάρτες, τονίζοντας ότι  «ο στόχος είναι μέχρι τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Να πατάει κάνεις ένα κουμπί στον υπολογιστή του και να βλέπει ακριβώς το χαρακτηρισμό της περιοχής αν είναι δασικός ή όχι, με ανοιχτά δεδομένα τα οποία θα μπορούμε όλοι να τα βλέπουμε».

Τεχνολογίες δασοπροστασίας  

Με αφορμή τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές ο κ Αραβώσης είπε ότι: «Η κλιματική αλλαγή είναι το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα της εποχής μας, ένα διεθνές πρόβλημα, που το βλέπουμε όμως και μπροστά μας κάθε μέρα. Αυτό είναι που έχει επίπτωση στο ότι αυξάνεται η συχνότητα των πυρκαγιών. Βλέπουμε ότι επειδή έχουμε υψηλότερες πλέον θερμοκρασίες ξεραίνεται η βλάστηση έχουμε λιγότερες βροχές και για το λόγο αυτό να έχουμε περισσότερη καύσιμη ύλη και έχουμε και περισσότερες πυρκαγιές. Άρα λοιπόν αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε καταρχήν έμφαση στην πρόληψη. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και για τον λόγο αυτόν υπάρχει δυνατότητα να προλάβει κανείς την καταστροφή μέσω αντίστοιχων έργων που μπορούν να γίνουν, όπως η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, η συντήρηση του οδικού δικτύου, καθαρισμός των δασών. Και υπάρχουν και σύγχρονα συστήματα που μπορούν να βοηθήσουν τον έλεγχο και την πρόληψη των πυρκαγιών, όπως είναι τα drones και κάποια άλλα τεχνολογικά συστήματα που ήδη στο υπουργείο τα κοιτάμε να τα δρομολογήσουμε».

Χρηματοδότηση 80 εκατ. ευρώ

Για τα έργα πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών σε δάση ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι: «πρόσφατα δώσαμε την έγκριση μιας χρηματοδότησης 80 εκατομμυρίων ευρώ για πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών σε δάση από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που για αρκετά χρόνια δεν είχε καμία απορρόφηση και μόλις αναλάβαμε θεωρήσαμε ότι είναι σημαντική προτεραιότητα, αυτές τις δράσεις που αφορούν στην πρόληψη και στην αποκατάσταση να τις προχωρήσουμε. Εγκρίναμε  λοιπόν 75 πράξεις για την πρόληψη από δασικές πυρκαγιές. Επίσης σε 15 περιοχές δρομολογήσαμε έργα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων.  Εγκρίναμε επίσης  32 εκατομμύρια ευρώ για έργα αποκατάστασης βασικών υποδομών».

Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης

Για το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης ο κ Αραβώσης είπε ότι: «Αυτό που ξεκινάμε τώρα είναι ένα Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, με ένα πολύ μεγάλο προϋπολογισμό  700 εκατ. ευρώ για φύτευση 500.000 δένδρων σε βάθος δεκαετίας. Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Πρωθυπουργό. Έχουν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και  μέχρι τέλος του άλλου έτους θα  ξεκινήσουν και θα γίνουν αναδασώσεις σε όλη την Ελλάδα με 200 εκατομμύρια ευρώ» και σημείωσε ότι οι αναδασώσεις θα γίνουν με ειδικές μελέτες σημειώνοντας ότι:

-«Υπάρχει η  εξειδικευμένη επιστημονική γνώση για το τι ακριβώς θα πρέπει να φυτευτεί σε ποια περιοχή. Και πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε έργο αναδάσωσης θα γίνεται εξειδικευμένη μελέτη για τη συγκεκριμένη περιοχή. Αυτό θα κάνουμε και για το πολύ μεγάλο πρόγραμμα, το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης.  Αυτό που πρέπει να γίνει για την κάθε περιοχή είναι ειδική μελέτη. Βεβαίως δεν θα πάμε να κάνουμε αναδάσωση σε περιοχές,  που από μόνη της η φύση θα μπορέσει να προχωρήσει και να έχουμε φυσική αναγέννηση αλλά θα πάμε στις περιοχές που βάση των μελετών ενδείκνυται η τεχνητή αναδάσωση». Ο ίδιος τόνισε ότι θα αξιοποιηθεί η ελληνική παραγωγή, σημειώνοντας ότι:

– «Στόχος μας είναι να φυτέψουμε 30 εκατομμύρια δενδρύλλια, τα οποία θα είναι πιστοποιημένα και θα προέρχονται από φυτώρια ελληνικής παραγωγής από δημόσια  φυτώρια και από ιδιώτες παραγωγούς. Έτσι  θα δημιουργήσουμε και μία νέα δραστηριότητα  και νέες θέσεις εργασίας θα κινηθεί η αγορά σε αυτό τον πολύ εξειδικευμένο τομέα και τόσο σημαντικό».

«Απόλυτοι στην προστασία του καμένου δάσους»

Για την επόμενη ημέρα στις καμένες εκτάσεις ο κ Αραβώσης είπε ότι: «Είμαστε απόλυτοι στην προστασία του καμένου δάσους από συμφέροντα και καταπατητές. Καταρχήν υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία ότι μετά από μία πυρκαγιά γίνεται μία πλήρης απεικόνιση της καταστροφής. Εδώ μάλιστα βοηθούν και δορυφορικά δεδομένα. Υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα που λειτουργούμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αμέσως μετά τις πυρκαγιές έχουμε έναν ψηφιακό χάρτη, που προέρχεται από το δορυφόρο, όπου φαίνεται ακριβώς ποιο είναι το όριο της πυρκαγιάς. Εκεί λοιπόν το επόμενο είναι η έκδοση απαγόρευσης για οτιδήποτε στη συγκεκριμένη αυτή περιοχή».

Δασικοί χάρτες

Για το έργο των Δασικών Χαρτών ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ αναγνώρισε τα λάθη και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, τονίζοντας ότι θα διορθωθούν από τις υπηρεσίες του κράτους και μίλησε για ολοκλήρωση του έργου μέχρι το τέλος του έτους. Συγκεκριμένα  είπε ότι:

-«Βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης. Είμαστε στην τελική φάση  του έργου των Δασικών Χαρτών. Είμαστε η μόνη χώρα  της Ευρώπης που δεν έχουμε Δασικούς Χάρτες. Είναι μία μεταρρύθμιση, ένα μεταρρυθμιστικό εγχείρημα. Έχουν ήδη αναρτηθεί Δασικοί Χάρτες και στόχος είναι  να μπορέσει να ολοκληρωθεί αυτό το έργο σωστά. Δηλαδή να γίνει μία πραγματική απεικόνιση τι είναι δάσος και τι δεν είναι.  Ο στόχος είναι μέχρι τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί αυτό το έργο, ώστε να ξέρουμε ακριβώς που είναι δάσος. Να πατάει κάνεις ένα κουμπί στον υπολογιστή του και να βλέπει ακριβώς το χαρακτηρισμό της περιοχής αν είναι δασικό ή όχι, με ανοιχτά δεδομένα τα οποία θα μπορούμε όλοι να τα βλέπουμε».

Λύσεις  

Αναφερόμενος στις λύσεις που δρομολογούνται ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ είπε ότι: «Με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κο Αμυρά έχουμε επισκεφτεί πολλές περιοχές το τελευταίο διάστημα, όπου παρατηρούνται προβλήματα σε σχέση με τους Δασικούς Χάρτες. Μιλήσαμε με τους τοπικούς φορείς, συγκεντρώσαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό προβλημάτων, κάναμε αποτύπωση της κατάστασης της πραγματικής και αυτό που κάνουμε τώρα είναι ότι δρομολογούμε λύσεις. Λύσεις τέτοιες, που βεβαίως να μην επωμίζεται το βάρος ο πολίτης αλλά  να τις δώσει το ίδιο το κράτος, οι ίδιες οι υπηρεσίες να λύσουν τα όποια προβλήματα υπάρχουν με τους δασικούς χάρτες, έτσι ώστε γρήγορα μέσω των δασικών χαρτών να ξέρουμε ακριβώς τι είναι δάσος.  Σε αυτό μας βοηθούν πάρα πολύ και οι νέες τεχνολογίες.  Με τους δορυφόρους τώρα μπορεί κανείς να έχει πλήρη εικόνα. Σε ένα πολύ καλό επίπεδο μεγέθυνσης μπορεί να βλέπει κανείς από το δορυφόρο μέχρι και έναν άνθρωπο να κινείται, άρα θέλω να πω ότι μπορεί κανείς να ελέγξει με ακρίβεια».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας