ΥΠΕΝ: υπερδιπλασιασμός ΑΠΕ και αύξηση ηλεκτροκίνησης
ΕιδήσειςΕνέργειαΠεριβάλλον 16 Δεκεμβρίου 2019 Αργύρης
Υπερδιπλασιασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αυξημένη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης ανακοίνωσε η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την παρουσίαση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής του «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα».
Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και ορυκτών πρώτων υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, έδωσε έμφαση στον υπερδιπλασιασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στην αυξημένη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέχρι το 2030 θα αποτελούν τη βασική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας και θα συμμετάσχουν στο 61% με 64% στην κατανάλωση.
«Αναμένουμε ότι θα αναπτυχθούν νέες επενδύσεις που θα επιφέρουν όφελος πάνω από 12 δις ευρώ και πάνω από 37.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης από ΑΠΕ και φωτοβολταϊκά. Βασικός στόχος είναι οι σταθμοί ΑΠΕ μέχρι το 2030, να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 19 «γιγαβάτ»», τόνισε η κ. Σδούκου και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντική η προώθηση των ΑΠΕ σε αυτή την 10ετία στα κτίρια ώστε να καλύψουν 300.000 νοικοκυριά.
Ιδιαίτερη έμφαση όμως έδωσε η κ. Σδούκου, στο θέμα της ηλεκτροκίνησης των μέσων μεταφοράς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «είναι πλέον η μόνη επιλογή για το μέλλον και χωρίς αυτήν εθνικό σχέδιο δεν υφίσταται» και τονίζοντας την ανάγκη να δοθούν οικονομικά και φορολογικά κίνητρα.
«Η ηλεκτροκίνηση θα αποτελέσει μια πραγματική ευκαιρία και θα βοηθήσει στο «σακσές στόρι» της χώρας αν σχεδιαστεί σωστά και με όραμα. Ο εκσυγχρονισμός των μεταφορών με ηλεκτροκίνηση θα έχει σημαντικά οφέλη και οικονομικά και περιβαλλοντικά», τόνισε η κ. Σδούκου και παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν πόσο πίσω είναι η χώρα μας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Στη χώρα μας κυκλοφορούν 5,2 εκατ. επιβατικά αυτοκίνητα που αποτελούν το 50% του στόλου των Ι.Χ που είναι πάνω από 16 χρόνια. Είναι ο 4ος γηραιότερος στόλος στην Ευρώπη με μέση ηλικία επιβατικών αυτοκινήτων τα 15,7 χρόνια ενώ στην ΕΕ είναι τα 11 χρόνια. Τα ταξί στην Ελλάδα έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 13 χρόνια όταν στην Ευρώπη είναι 4 χρόνια. Τα λεωφορεία στη χώρα μας έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 24 χρόνια όταν στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι τα 12 χρόνια», είπε και συνέχισε:
«Σε σχέση με τις πωλήσεις αυτοκινήτων χαμηλών ρύπων η Ελλάδα κινείται στο 0,33% και είμαστε τέταρτοι από το τέλος της λίστας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Για να επιτευχθούν οι στόχοι του εθνικού σχεδίου θα πρέπει να στηριχθεί στην διείσδυση οχημάτων μηδενικών και χαμηλών ρύπων. Είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο -και προφανώς στηρίζεται στα μέτρα της πολιτικής που θα εφαρμοστούν καθώς και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας».
Και η κ. Σδούκου κατέληξε: «Στόχος μας είναι στα επόμενα πέντε χρόνια οι πωλήσεις, από 0,33% να αυξηθούν στο 8,75%. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζονται υποδομές και κίνητρα. Είναι επιβεβλημένο, τα πρώτα χρόνια να δώσουμε φορολογικά και οικονομικά κίνητρα και να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες για την εγκατάσταση φορτιστών. Πρέπει με τις πολιτικές μας να εστιάσουμε σε ταξί, εταιρικά αυτοκίνητα, μικρά βαν, σε κρίσιμες μάζες που το χρησιμοποιούν, και να δώσουμε κίνητρα».
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: άμεσα διαγωνισμός για 1000 μεγαβάτ ΑΠΕ, μετά για μονάδες αποθήκευσης
- Νέο ράλι τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την εισβολή στην Ουκρανία
- EU-MED9: η Μεσόγειος κέντρο πράσινης ενέργειας
- ΕΑΓΜΕ: προτείνει χώρους για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού
- ΥΠΕΝ: οι ελληνικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ασφάλεια
- Ενεργειακές συναντήσεις στο ΥΠΕΝ