ecopress
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί νέο έργο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την υποστήριξη των Δήμων στην εκπόνηση των... ΥΠΕΝ: υποστήριξη και παρακολούθηση των ενεργειακών έργων Δήμων

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί νέο έργο με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την υποστήριξη των Δήμων στην εκπόνηση των Δημοτικών Σχεδίων Εκπομπών (ΔηΣΜΕ) και Σχεδίων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑΚ), που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση έργων ενεργειακής απόδοσης στον κτιριακό τομέα, επιτυγχάνοντας παράλληλα να παρακολουθεί τα έργα και τις επιδόσεις των ΟΤΑ στους συγκεκριμένους τομείς.  

  

Στον αέρα βρίσκονται από την 1η Ιανουαρίου 2024 τα έργα ενεργειακής εξοικονόμησης της συντριπτικής πλειοψηφίας των Δήμων της χώρας, καθώς δεν έχουν ολοκληρώσει τα Δημοτικά Σχεδία Μείωσης Εκπομπών (ΔηΣΜΕ), που είναι προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση τους από το ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το  Ταμείο Ανάκαμψης. Δείτε εδώ στο ecopress

Το έργο αφορά στην υποστήριξη των 325 ΟΤΑ α’ βαθμού της χώρας, για την επίτευξη των νομικών τους υποχρεώσεων που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της χώρας για πράσινη μετάβαση μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων και της ενεργειακής μετάβασης του δημοσίου τομέα, έτσι όπως αυτές προκύπτουν πρωτίστως από τον Εθνικό Κλιματικό νόμο 4936/2022 και τον ν. 4843/2021 και αποτυπώνονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

 Στόχοι του έργου είναι:

α) η εκπόνηση Δημοτικών Σχεδίων Εκπομπών (ΔηΣΜΕ) και Σχεδίων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑΚ),

β) η ανεξάρτητη επαλήθευση του ανθρακικού αποτυπώματος που εμπεριέχονται στα ΔηΣΜΕ και στα ΣΕΑΚ,

γ) η ανάπτυξη δεικτών επίδοσης (KPIs) των ΟΤΑ στις θεματικές ενότητες που σχετίζονται με το ΥΠΕΝ και η δημιουργία πλατφόρμας παρακολούθησης των στόχων μείωσης εκπομπών των ΟΤΑ και

δ) η διαχείριση όλων των παραπάνω δράσεων από το ΤΑΙΠΕΔ. Το έργο περιλαμβάνει αρχικά τη συστηματική καταγραφή των εκπομπών όλων των ΟΤΑ α’ βαθμού της επικράτειας (ΔηΣΜΕ) και της ενεργειακής απόδοσης όλων των κτιρίων ιδιοκτησίας τους (ΣΕΑΚ), καθώς και την εκπόνηση σχεδίων δράσης σε επίπεδο Δήμου για:

α) την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων (ΣΕΑΚ) και

β) την επίτευξη των στόχων μείωσης εκπομπών με ορόσημα τα έτη 2025 & 2030 (ΔηΣΜΕ).

Το έργο θα έχει σημαντικά οφέλη ως προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας καθώς το ΥΠΕΝ θα μπορεί να παρακολουθεί εύκολα τις ενεργειακές επιδόσεις των ΟΤΑ α ‘βαθμού σε όλη την επικράτεια.

Με την υλοποίηση της πλατφόρμας παρακολούθησης στόχων μείωσης εκπομπών, δημιουργείται ένα εύχρηστο και καθολικό ψηφιακό εργαλείο για τη γρήγορη και εύκολη συλλογή και αξιολόγηση των πρωτογενών δεδομένων που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι σε ετήσια βάση. Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται συνολικά σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η διάρκεια υλοποίησής του από την έναρξη έως την ολοκλήρωσή του εκτιμάται σε 40 μήνες.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας