ecopress
Η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στον πλανήτη είναι επιτακτική ανάγκη για να τον βοηθήσουμε να συνεχίσει να ευδοκιμεί. Ο κόσμος έχει σχεδόν διπλασιάσει την... Υπερατλαντικές συμπράξεις για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος

Η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στον πλανήτη είναι επιτακτική ανάγκη για να τον βοηθήσουμε να συνεχίσει να ευδοκιμεί. Ο κόσμος έχει σχεδόν διπλασιάσει την κατανάλωση ενέργειας από το 1980 – ένα μεγάλο μέρος αυτού αφορά την παραγωγή ενέργειας που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα – με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να βρίσκεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα.

Η υδροηλεκτρική, αιολική, ηλιακή, γεωθερμική, κυματική και παλιρροϊκή ενέργεια – αυτές οι βασικές τεχνολογίες καθώς και πολλές άλλες προσφέρουν ελπίδα για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και αμερικανικές εταιρείες που επιθυμούν να υιοθετήσουν τις πιο αποτελεσματικές εκδόσεις αυτών των τεχνολογιών «κοιτάνε» προς την Ευρώπη ως εργαστήριο για διαμοιρασμό γνώσης και τεχνογνωσίας για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές μορφές ενέργειας.

Επιχειρήσεις και οργανισμοί των ΗΠΑ βρίσκουν ένα δεκτικό ακροατήριο στην Ευρώπη για την ανταλλαγή γνώσεων και στη συνεργασία σε ενεργειακά έργα, όπου και ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλά από τα έθνη που είναι πιο προηγμένη η εξάρτησή τους από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται στην περιοχή της Ευρώπης.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας συμμαχίας είναι ο νέος ερευνητικός κόμβος στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, που ιδρύθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών Ηλεκτρικής Ισχύος (EPRI) με έδρα την Καλιφόρνια και θα προωθήσει μια σειρά από ερευνητικά έργα έξυπνης δικτύωσης σε συνεργασία με Ιρλανδούς ερευνητές και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. Εν τω μεταξύ, το DERlab της Ευρώπης (Distributed Energy Resources Lab) στο Kassel της Γερμανίας το οποίο και προσφέρεται ως παγκόσμιο κέντρο ερευνών και δοκιμών με σκοπό τη μεταφοράς γνώσης για λύσεις σχετικά με τα έξυπνα δίκτυα και τη διανομή ενεργειακών πόρων.

Σχεδόν το ήμισυ των 28 κρατών μελών της ΕΕ έχουν ήδη επιτύχει ή υπερβεί το στόχο της περιοχής για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 20% έως το 2020, με αποτέλεσμα η ΕΕ να ανεβάσει το στόχο στο 32% μέχρι το 2030. Αυτό αποδεικνύει τον αντίκτυπο των περιβαλλοντικά φιλόδοξων πολιτικών, εταιρικών επενδύσεων – κάποιες γίνονται από αμερικανικές εταιρείες. Για παράδειγμα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ σκοπεύουν να διπλασιάσουν τις προγραμματισμένες επενδύσεις τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κινητοποιώντας ένα σωρευτικό 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ιδιωτικών κεφαλαίων έως το 2030. Η Ευρώπη διαθέτει άφθονες ευκαιρίες για πράσινες επενδύσεις, δεδομένου ότι το 95% όλων των νέων εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας το 2018 αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ που αναζητούν μια πλατφόρμα για να μελετήσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρακολουθούν τη Σκωτία, η οποία λαμβάνει το 74% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η Σκωτία παρήγαγε αρκετή αιολική ενέργεια για να τροφοδοτήσει όλα τα σπίτια της δύο φορές το πρώτο εξάμηνο του 2019, με τη συνολική ευρεία χρήση αρκετών ανανεώσιμων τεχνολογιών που συμβάλλουν στο να σχηματίσουν περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εν τω μεταξύ, η Γερμανία κατόρθωσε να παράγει το 85% της ηλεκτρικής ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2017 – σήμερα, έχει ισχυρή εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι σκανδιναβικές χώρες είναι αξιοσημείωτες για την περιβαλλοντική τους δέσμευση, καθώς η Δανία συγκεντρώνει το 74% της ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό το έθνος πρωτοστατεί στη χρήση της αιολικής ενέργειας, η οποία παρέχει το 41% ​​της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας του έθνους. Η δεύτερη θέση στην Ευρώπη είναι η Ιρλανδία, η οποία αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό, καθώς τα αιολικά πάρκα τους καλύπτουν το 28% της συνολικής ζήτησης, σύμφωνα με την ένωση WindEurope.

Ορισμένες αμερικανικές επιχειρήσεις αξιοποιούν τη θετική περιβαλλοντική νοοτροπία και τον πλούτο των ευκαιριών έρευνας, χρηματοδότησης και συνεργασιών στην Ευρώπη για την επίτευξη σημαντικών στόχων όσον αφορά τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Amazon μόλις ανακοίνωσε ότι θα πάρει όλη της την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στις Ιρλανδικές της επιχειρήσεις μέχρι το 2022, το οποίο και θα πετύχει αναπτύσσοντας ένα επιπλέον αιολικό πάρκο εκεί.

Συνεργασία στην έρευνα

Η αξιοποίηση των πόρων της Ευρώπης είναι όλο και πιο ελκυστική για τις εταιρείες και τους οργανισμούς των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, το Ινστιτούτο Ενέργειας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Δουβλίνου (UCD) συνεργάζεται με τη βιομηχανία για την έρευνα και αναζητά ευκαιρίες χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των μη ιρλανδικών επιχειρήσεων που βρίσκονται στη χώρα. Σύμφωνα με την Claire Cullen, διευθύντρια του UCD Energy Institute,

«Ψάχνουμε σε σύμπραξη βιομηχανίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας αναφορικά με τη διαμόρφωση στρατηγικών χαρτών πορείας σε σχέση με το πώς μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για την επίλυση των τεχνικών προκλήσεων που προκύπτουν όπως τη μετάβαση σε μια κοινωνία με καθαρό μηδέν ως προς την ποσότητα άνθρακα».

Μια από τις πολλές πρωτοβουλίες που διεξάγονται στο Ινστιτούτο Ενέργειας του UCD που μπορεί να ωφελήσει τις εταιρείες των ΗΠΑ είναι ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο ενέργειας που χρησιμεύει ως «πλατφόρμα δοκιμών για νέες, καθαρές τεχνολογίες και νέες καινοτομίες», αναφέρει.

“Το Εργαστήριο Ολοκληρωμένων Ενεργειών, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την EPRI και συνδέεται με το Ευρωπαϊκό DERLab, είναι μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση όπου αποτρέπουμε αυτές τις δημιουργίες σε ένα ζωντανό εργαστηριακό περιβάλλον για να εντοπίσουμε τυχόν ελλείψεις ώστε να μπορούν να τροποποιηθούν πριν μετακινήθηκε σε πραγματική ανάπτυξη ».

Το Ινστιτούτο Ενέργειας συνεργάζεται με μια ποικιλία αμερικανικών εταιρειών που περιλαμβάνουν Smart Wires, με έδρα την Union City της Καλιφόρνια. Η τεχνολογία Smart Wires επιτρέπει στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας να κατευθύνουν γρήγορα την ισχύ γύρω από το υπάρχον δίκτυο, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για νέα καλώδια. Έχοντας λάβει υποστήριξη από την ιρλανδική κυβέρνηση, το Smart Wires άνοιξε ένα ευρωπαϊκό κεντρικό κατάστημα το 2018 στο Δουβλίνο, όπου οι μηχανικοί εργάζονται για την επανεξέταση του ηλεκτρικού δικτύου. Επιπλέον, η εταιρεία αντιμετωπίζει τώρα την ταχύτερη ανάπτυξή της παγκοσμίως στην ευρωπαϊκή αγορά.

Συμπράξεις αιολικής ενέργειας προς όφελος όλων

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας – χερσαίες και υπεράκτιες – βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη και παρέχει σήμερα το 14% της ενέργειας της ΕΕ. Πράγματι, το μεγαλύτερο λειτουργικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα κοντινά έθνη κινούνται γρήγορα για να αξιοποιήσουν την αιολική ενέργεια. Η ειδική ειδοποίηση από επιχειρήσεις όπως η Siemens και η General Electric, καθώς και το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αμερικανικής κυβέρνησης, είναι ένα φιλόδοξο έργο που ονομάζεται DS3 που επικεντρώνει τη χρηματοδότηση και την διεπιστημονική έρευνα στην επανεξέταση του ηλεκτρικού δικτύου στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία το οποίο θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και κυρίως αιολική ενέργεια.

Σύμφωνα με τον Jon O’Sullivan, διευθυντή της καινοτομίας στο EirGrid, την ηλεκτρική υπηρεσία της Ιρλανδίας, το έργο DS3 έχει λάβει αυτή την εξωτερική προσοχή επειδή θεωρείται “ως σχέδιο για το τι πρέπει να συμβεί σε ένα ηλεκτρικό σύστημα οπουδήποτε στον κόσμο, αν θέλετε η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα να λάβει χώρα κλιμακωτά. “Ξεκινώντας το 2000 χωρίς παραγωγή αιολικής ενέργειας, το νησί γρήγορα αναβαθμίστηκε, με τρέχοντα στόχο το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από τον άνεμο έως το 2020, με προσδοκίες να πλησιάσει ή να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Το έργο DS3 έχει προσελκύσει μια τέτοια ευρεία προκήρυξη επειδή οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν εφαρμόσει πρωτοποριακή μηχανική για να μεγιστοποιήσουν σε έκτακτα επίπεδα το ποσό της χρησιμοποιήσιμης ενέργειας που εξάγεται από έναν ανανεώσιμο πόρο με ακραίες φυσικές διακυμάνσεις. Μέχρι το 65% της μεταβλητής ενέργειας μπορεί τώρα να διαχειριστεί στο δίκτυο ανά πάσα στιγμή.

Ο O’Sullivan είπε, “Δεν υπάρχει απλά κανένα σύστημα στον κόσμο με το 65% του συνόλου του συστήματος να προέρχεται από τον άνεμο σήμερα. Έπρεπε να επανεφεύρουμε ολόκληρη την τεχνολογία του συστήματος ισχύος. ”

Η χρήση του έργου DS3 και άλλων δραστηριοτήτων στην ΕΕ ως εργαστήριο πραγματικής ζωής σχετικά με τον τρόπο επιτυχούς εφαρμογής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών ενέργειας ενός σύγχρονου έθνους δίνει στις αμερικανικές επιχειρήσεις ένα μονοπάτι για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Όπως σημειώνει ο O’Sullivan, τα συστήματα ενέργειας πρέπει να αγνοούν τη γεωγραφία, τα σύνορα και την πολιτική, ενεργώντας από κοινού για να επιτύχουν στόχους υψηλότερου επιπέδου που βοηθούν την ανθρώπινη φυλή.

Αρθρογράφος: M. Cowley
Πηγή: renewableenergyworld

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας